Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG zwany Connect Box
Autor Wiadomość
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 781
Wysłany: 06-04-2019, 20:21   Compal CH7465LG zwany Connect Box

Są dwa duże wątki o naszym kochanym Compalu CH7465LG-LC, gdzie jest sporo przydatnych informacji, ale postanowiłam założyć nowy, czysto informacyjny na temat specyfikacji tego urządzenia, ponieważ jak inni przede mną natknęłam się na trudność w znalezieniu datasheet, czy w ogóle pełniejszego opisu technicznego. Zaintrygował mnie ten dziwny brak informacji. Na stronie producenta brak danych, a Liberty Global podaje jedynie, że Compal trafił już do ok. 10 milionów klientów (dane do 2018 roku).

Coś niecoś jednak udało się ustalić, link do specyfikacji:
:arrow: Compal Broadband Networks CH7465LG-LC

Przypuszczenia, że jesteśmy rynkiem gorszego sortu sprawdziły się, Compal jest konstrukcją o gorszych parametrach niż VM Super Hub 3:
:arrow: Virgin Media Super Hub 3

Jako ciekawostkę dodam, że w przeciwieństwie do VM Super Hub 3 nasz Compal jest dobrze zabezpieczony przed oczami ciekawskich, obudowa ma sprytne zabezpieczenie przed jej zdjęciem (nie obejdzie się bez drobnego wyłamania jej części), użyte śrubki też nie są zwykłe tylko nietypowe dwa różne rodzaje TORX. Rewizja PCB 5.01 nie ma wyprowadzenia 2x UART oraz 1x JTAG jak w wersjach wcześniejszych.

[ Dodano: 06-04-2019, 20:31 ]
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości są na wikidevi, dorzucam dodatkowo kilka zbliżeń na poszczególne elementy.

PCB_przod.jpg
Plik ściągnięto 234 raz(y) 121,91 KB

PCB_tyl.jpg
Plik ściągnięto 152 raz(y) 185,16 KB

voip.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 179,11 KB

flash.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 201,62 KB

puma.jpg
Plik ściągnięto 72 raz(y) 164,79 KB

pamiec.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 199,46 KB

antena3.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 40,28 KB

antena2.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 56,33 KB

antena1.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 103,58 KB

 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 592
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-04-2019, 21:07   

Brawo za dociekliwosc Zuzia :)
No roznice sa chocby w USB co jest golym okiem widoczne ale miedzy Arris TG2492 bo SH3 nie ma wyprowadzonego USB na zewnatrz :P
A z tych niewidocznych ilosc RAM i chipset od Wifi
No i wewnetrzny switch w jednym na Broadcomie a w drugim na Realteku
Z takich nowosci to moge wam powiedziec ze modemy TG2492 i SH3 beda mialy tzw. DCS (Dynamic Channel Selection), to jest funkcjonalnosc powodujaca ze modem sam zmienia kanal WiFi na 2.4Ghz jesli jest przeladowany, przypomne osobom ktore moze nie wiedza ale ustawienie Auto w Wifi nie pwooduje automatyczej zmiany kanalu jak w DCS, Auto zmienia kanal Wifi w momencie wlaczenia modemu czy tez routera, nie kazdy o tym wie
Juz w tej chwili ta funkcja dziala w Arris TG1652 :P
W tej chwili poprawki generalnie dotycza dzialania Wifi
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 781
Wysłany: 06-04-2019, 23:54   

Z rzeczy niewidocznych jeszcze wymienię kiepskie mocowanie radiatora oraz jego wysoką temperaturę podczas pracy urządzenia.

switch.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 131,85 KB

wifi.jpg
Celeno CL242
Plik ściągnięto 57 raz(y) 206,7 KB

 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 945
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-04-2019, 11:15   

@Zuzia !!!!!

BARDZO
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 781
Wysłany: 13-04-2019, 17:39   Diody w Compalu

Compal ma dość intensywnie świecące diody (tryb router) co nie dla każdego jest zaletą. Pomaga nieco zasłanianie, czy zaklejanie taśmą, ale można rozwiązać to bardziej elegancko, wystarczy zdjąć przedni panel, zakryć diody kawałkiem czegokolwiek odpowiednio cienkiego i założyć plastikowy element z powrotem. Proste, ciężko coś uszkodzić jednak odradzam tym co posiadają ręce jak z ołowiu :)

zdjecie_panelu_przedniego.jpg
Plik ściągnięto 64 raz(y) 50,04 KB

front_leds_lowres0.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 73,77 KB

front_leds_lowres.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 87,32 KB

front_leds_lowres1.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 46,95 KB

 
 
romek.romek 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 62
Wysłany: 06-05-2019, 15:01   

Zuzia napisał/a:
Z rzeczy niewidocznych jeszcze wymienię kiepskie mocowanie radiatora oraz jego wysoką temperaturę podczas pracy urządzenia.
Egzemplarz jaki dostałem grzeje się dość intensywnie, jest sens zmienić mu chłodzenie albo dać dobra pastę między procek, a radiator?
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 781
Wysłany: 06-05-2019, 15:44   

Nie ma sensu. Jeśli się grzeje to najlepiej postawić w przewiewnym miejscu.
Na śrubce jest naklejona plomba gwarancyjna, widać ją tutaj: https://wikidevi.com/wiki/File:Front_leds.jpg
Zdjęcie obudowy również powoduje jej delikatne uszkodzenie. Także radzę nie grzebać, zwłaszcza, że w cenniku Compala widzą jako wartego 450 zł. Bezpieczne jest jedynie zasłonięcie diod sposobem podanym wyżej.
_________________
 
 
Ksiaze441 
classic master

Dołączył: 24 Sty 2018
Posty: 274
Wysłany: 14-06-2019, 22:39   

Cześć mam neta 150mb/s od pewnego czasu mam tylko do 90mb/s. Czy w takiej sytuacji można już dzwonić na partyline do upc. Dodam że jest taki osiągnięty wynik na kablu Komputer z tego roku wcześniej miałem łączę do 150mb/s dodam że mam w drugim pokoju rozdzielać wifi.
_________________
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 781
Wysłany: 14-06-2019, 22:50   

To jest temat o specyfikacji Compala. Pisz, proszę w wątku obok: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9310



[ Dodano: 27-11-2019, 13:53 ]
Wikidevi jest niedostępne, kopia specyfikacji znajduje się tutaj: https://wikidevi.wi-cat.ru/index.php/Compal_Broadband_Networks_CH7465LG-LC

[ Dodano: 27-11-2019, 14:22 ]
Zamieszczam dodatkowe zdjęcia.

plomb.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 138,38 KB

sticker.jpg
Plik ściągnięto 59 raz(y) 120,36 KB

PCB top.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 250,84 KB

PCB bottom.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 216,52 KB

back.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 115,99 KB

power supply.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 245,2 KB

box.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 233,13 KB

_________________
 
 
Gracjanin 
Klikacz

Dołączył: 13 Mar 2020
Posty: 10
Wysłany: 24-03-2020, 17:57   

Nie boisz sie, ze Ci przysola kare za rozebranie tego sprzetu w razie zwrotu po zakonczeniu umowy?
 
 
antyjupisi 
plus master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 464
Skąd: Śląsk
Wysłany: 24-03-2020, 19:27   

Zuzia, dostrzegasz zawoalowany przekaz? Na wszelki wypadek naprowadze. Pewnie juz dawno pokojarzyli twoje ip z id klienta, do ktorego przypisany jest Compal, po zwrocie komisyjnie beda badac stan obudowy i plomby, aby w razie wykrycia ingerencji lupnac kwote z cennika.
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 781
Wysłany: 24-03-2020, 21:27   

Dlaczego zawoalowany? Pytanie jest wprost i mogę odpowiedzieć. Oczywiście nie boję się, bo egzemplarz przypisany do umowy leży nietknięty w szafie. Do zdjęć został użyty inny. Jak już pisałam kilka postów wyżej, jestem świadoma, że naruszenie plomby i uszkodzenie obudowy może skutkować naliczeniem dość znacznej kwoty przewidzianej w cenniku i odradzam innym takie eksperymenty.
_________________
 
 
romek.romek 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 62
Wysłany: 25-03-2020, 10:59   

@Gracjanin węszy i tutaj? Jakoś mnie to nie dziwi :D U mnie podobna sytuacja, Connect Box zajmuje miejsce w szafie i przeleży tam do końca umowy, przynajmniej mam taką nadzieję. Zabawię się w jasnowidza. Następne pytanie pewnie będzie dotyczyć legalności posiadania drugiego egzemplarza :)
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 945
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2020, 10:36   

Nie zdziwiłbym się, gdyby za niedługi czas wyłączyli Ci z sieci sprzęt, którego obecnie używasz - po takich typach, wszystkiego można się spodziewać.
Odnoszę coraz częściej nieodparte wrażenie, że dopiekanie klientom, musi ich rajcować - przynajmniej tak to wygląda na tamtym "zaszczanym" (niby)forum UPC. ;)
  
 
 
romek.romek 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 62
Wysłany: 26-03-2020, 11:02   

Nie rejestrowałem się na Społeczności więc raczej mnie nie namierzą.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: