Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód tylko z ONT bez Funboxa
Autor Wiadomość
przewaks 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 141
Wysłany: 06-07-2019, 14:53   Światłowód tylko z ONT bez Funboxa

Witajcie.

Przymierzam się u rodziców zmienić dostawcę z UPC na światłowód - 2x szybsze łącze za te same pieniądze. Szukałem informacji, ale praktycznie niewiele udało mi się znaleźć. Chodzi bowiem o to, że niedawno zainwestowałem w nowy sprzęt sieciowy (Ubiquiti) i chciałbym z niego dalej korzystać bez podwójnego NAT-owania, nie chcę więc Funboxa (bo w nim nawet trybu bridge nie ma). Czy da się wydębić od Orange samo ONT? Jak w ogóle taki temat ugryźć?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2004
Wysłany: 06-07-2019, 15:26   

przewaks, Pytałem o to tydzień temu w Salonie, i ponoć nie ma problemu by dostać Funboxa 2 + ONT, przynajmniej według sprzedawcy. Zobaczymy, co przyniesie technik pod koniec sierpnia.
Ogólnie jeśli faktycznie tak bezproblemowo da się dostać samo ONT, to jest to spora zaleta Orange. Bez problemu można sobie wtedy skonfigurować DualStack i inne fajne rzeczy.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-07-2019, 21:22   

Teraz chyba dają ONT i FB 3.0. W FB 3.0 dodali opcje, by podłączać go do zewnętrznych ONT.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 177
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-07-2019, 21:11   

Ale FB3 nie ma wejścia WAN :roll:
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-07-2019, 21:33   

Port ETH1 jest używany jako WAN.
_________________
 
 
F1le 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 20
Wysłany: 19-01-2020, 03:04   

Moze to ktos potwierdzic, ze obecnie ONT z FB 3.0 jest?
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-01-2020, 08:30   

Jest taka możliwość, nawet dodali opcje do Funboxa 3.0 by używać zewnętrznego ONT.
_________________
 
 
F1le 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 20
Wysłany: 19-01-2020, 13:45   

No to sporo to rozwiązuje w kwestii posiadania ich łącza ... Jeszcze gdyby konfiguracje routera nie zakrawaly na pranoje jak się chce mieć ich TV, ale i z tym idzie poradzić sobię... No cóż UPC mam jeszcze równo rok umowę więc czas pokaże, bo zaczyna mi 40Mbit/s uploadu doskwierać...

Grać nie gram, żeby mi 5ms więcej pingu przeszkadzało więc zobaczymy.
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 83
Wysłany: 09-02-2020, 19:59   

F1le napisał/a:
Moze to ktos potwierdzic, ze obecnie ONT z FB 3.0 jest?


Funbox 3 robi z zewnętrznym ONT tylko na infrastrukturze innego operatora i w konfiguracji po koncentryku.

Jeśli Orange ciągnie światłowód do mieszkania to daje Funboxa 3 solo i do widzenia.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-02-2020, 23:40   

Głupoty piszesz. Moja siostra ma konfiguracje ONT + Funbox 3.0. Da się takie coś załatwić.
_________________
 
 
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 15
Wysłany: 11-02-2020, 21:21   

Oczywiście że się da, sam tak mam.

orange_funbox3_ont.png
Plik ściągnięto 935 raz(y) 11,92 KB

 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 223
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-02-2020, 22:55   

do tej pory było tak, że FB3.0 i ONT dawali na nie swojej sieci.
Może teraz się coś zmieniło...
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2020, 19:55   

Na swojej sieci dalej pierwszym wyborem jest FB3 bez ONT, natomiast da się załatwić ONT do intalacji jak chcesz mieć swoją sieć w domu i się dogadasz z konsultantem przy zamawianiu usługi.
_________________
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 83
Wysłany: 07-03-2020, 14:18   

Yuppy napisał/a:
Oczywiście że się da, sam tak mam.
Musiał zajść jeden z podanych powodów
 
 
Yuppy 
Klikacz

Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 15
Wysłany: Dzisiaj 11:54   

Tzn. jakich powodów? Oczywiście że chcieli mi dać samego Funbox'a 3.0, gdybym się nie uparł to ONT bym nie dostał.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: