Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VECTRA - nowa umowa.
Autor Wiadomość
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 69
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 20-01-2020, 15:17   

Kilka testów Vectra + Technicolor CGA2121

vectra_004.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 45,98 KB

vectra_003.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 47,42 KB

vectra_002.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 54,22 KB

vectra_001.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 49,8 KB

_________________
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2020, 15:36   

Najprawdopodobniej modem nie ma publicznego IP tylko z puli 100.X.X.X. W ogóle poważniejszych testów lepiej nie wykonywać w trybie routera tylko bridge i po pierwsze trzeba ustalić, czy mamy publiczne IP. To zależy od lokalizacji, podobno są takie zapóźnione miejsca, gdzie dają tylko z puli 100.X.X.X.
 
 
komisazr 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 8
Skąd: wwa
Wysłany: 20-01-2020, 20:23   

@Zuzia
link www vectra pl/oferta/1790/ nie działa, 302 do strony głównej.

Chyba pójdę za Twoją radą i wezmę vectrę z umową bezterminową.
Dokupię własny router, a ich modem przestawię w tryb bridge.
Czy jest może na forum jakiś wątek na temat wyboru dobrego routera?
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2020, 20:42   

Link nie działa, bo promocja skończyła się.


Do pakietów 300-600 Mbps dają:
1) Technicolor CGA2121
2) Technicolor TC7230
3) Ubee EVW32C-0U
Każdy z nich można brać, są na chipsecie Broadcom. Do niższych pakietów starsze Cisco, Arris, Technicolor, Ubee. Z Cisco warto prosić o EPC 3928AD (dwuzakresowe WiFi, równoczesna praca obydwu pasm) lub EPC 3928S.
 
 
taggan 
plus master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 306
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-02-2020, 17:59   

Zuzia,
Zanim podejmę ostateczną decyzję o odejściu z UPC - mam kilka pytań:
- Czy jest dostępny publiczny adres IPv4 dla klienta? Jak często się zmienia? Tak jak w UPC (czyli bardzo rzadko), czy inaczej?
- Czy Vectra blokuje jakieś porty?
- Czy w Vectrze sesja jest zrywana co 24 godziny jak w Orange?

Dziękuję :)
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2020, 18:29   

taggan, idąc po kolei:
1) Adres IPv4 publiczny jest dostępny, przez Cisco miałam nawet dwa publiczne adresy, niech technik ustawi na miejscu tak jak chcesz. Jak będzie marudził, że się nie da, mówisz, że nie podpiszesz umowy, to pomaga.
2) Portów nie blokują poza nielicznymi wyjątkami np. od 135 do 139.
3) Sesja nie jest zrywana, podobnie jak w UPC. Kiedyś uptime modemu miałam kilka mies. i przerwała je dopiero aktualizacja softu w Cisco.
 
 
wojtek445 
Klikacz

Dołączył: 17 Lut 2020
Posty: 1
Wysłany: 17-02-2020, 15:19   

Chcę zamienić upc na vectrę.Mam trzy pytania:
- czy instalacja może się odbyć na tym samym kablu co jest net od UPC czy do mieszkania musi zostać doprowadzony nowy przewód

- czy IP które jest przydzielane jest współdzielone z innymi użytkownikami? Czy np. żeby pobrać plik ze stron typu rapidshare trzeba mieć szczęście żeby natrafić na wolny slot?
Aktualnie w UPC mam tak, że niezależnie na jaki serwis i kiedy wejdę mogę zawsze od razu pobierać.

- jak jest z prędkościami maksymalnymi, są one w ogóle osiągalne, czy raczej przez większość czasu jest to dolna granica, tj 40% maksymalnej prędkości? Teraz w umowie mam 120/10 mb/s i zawsze mam takie prędkości, nigdy nie spada poniżej.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 925
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-02-2020, 18:16   

To zależy, czy Vectra u Ciebie świadczy światło czy HFC. Jeżeli HFC to na tym samym kablu.
IP będziesz miał swoje. Działa to przeważnie jak w UPC. Czasami dają prywatny adres IP, ale to znikome lokalizację.
Prędkości nikt Ci nie zagwarantuje, że u Ciebie będzie ok, dowiesz się po instalacji, ale przeważnie jest full, jak i u innych operatorów, nie wliczając lokalnych problemów.
_________________
 
 
Ksiaze441 
classic master

Dołączył: 24 Sty 2018
Posty: 296
Wysłany: 18-02-2020, 13:33   

Czy Vectra może nadawać na tym samym kablu co upc. Bo jak bym chciał zmienić na Vectrę to biuro twierdzi o nowym kablowaniu.
_________________
 
 
taggan 
plus master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 306
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-02-2020, 14:21   

Ksiaze441, Post nad Twoim masz to wyjasnione. Litości...
 
 
sproket 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2020
Posty: 6
Wysłany: 27-07-2020, 08:23   

Witam,

powoli dobiega końca moja umowa z Vectrą na internet 300 Mb/s. Aktualnie płacę za internet 44 zł.

Czy przy przedłużaniu umowy na sam internet 300 Mb/s możliwe jest uzyskanie ceny 40 zł/miesiąc bądź niższej. Ewentualnie, jakie ceny oferowane są przy przedłużeniu umowy na internet 600 Mb/s.
 
 
radkor 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2016
Posty: 23
Wysłany: 27-07-2020, 18:47   

Czy Vectra oferuje też światło czy tylko koncentryk?
 
 
sproket 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2020
Posty: 6
Wysłany: 27-07-2020, 22:29   

Pod moim adresem tylko koncentryk
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: