Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 638
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-09-2019, 22:43   

Jak widzisz wyżej, ja z takim problemem się nie spotkałem, więc Ci nie pomogę ale mogę spróbować nakierować na małe testy by wyeliminować niektóre rzeczy. Podczas problemu spinguj jakąś sronę np. wp.pl czy onet.pl, google (które Ci działa podczas problemu) potem bramę routera i wklej tu zrzut ekranu z wynikami. Sprawdź podczas problemu, czy podczas korzystania z wifi (z innego urządzenia, np. telefon) problem występuje (tylko w przypadku gdy posiadasz podłączony router w trybie bridge o czym więcej niżej).

A teraz pytanie, czy w trybie routera też występuje ten problem? Jak łączysz się w trybie bridge? Bezpośrednio komputer do GCB czy przez własny router i potem komputer do Twojego routera? Jeżeli opcja ze swoim routerem, czy próbowałeś podłączyć w trakcie problemu kabel bezpośrednio do komputera i zobaczyć czy wtedy problem też występuje?
_________________
 
 
karmelek 
Klikacz

Dołączył: 29 Cze 2017
Posty: 18
Wysłany: 14-09-2019, 23:55   

Mogę podać łańcuch zdarzeń:

Włączam GCB ->
Włączam resztę sprzętu (Unifi) ->
Działa przez kilkanaście godzin bez problemów ->
Tracę dostęp do stron, nie mogę wejść na forum.mediaswiat.pl ->
Pinguję stronę w cmd i odpowiada ->
To samo mam na reszcie stron ->
Wchodzę w 192.168.0.1 i nic się nie wyświetla ->
Pinguję GCB, nie odpowiada ->
Dostęp do stron wraca po kilku minutach ->
GCB dalej nie odpowiada ->
Po kilkudziesięciu minutach problem się powtarza ->
Urządzenia po Wi-Fi, po kablu, przeróżne, we wszystkich urządzeniach w tym samym czasie występuje ten sam problem ->
Restartuję GCB ->
Mam dostęp do routera i problemy znikają ->
Po kilkunastu godzinach (następnego dnia) problem wraca, wracamy do początku pętli.

Dziś przełączyłem to badziewie w tryb routera i zobaczymy. Szczerze mówiąc, nie za bardzo podoba mi się wizja siedzenia w tym trybie. Jeśli serio jest problem z tym trybem bridge, to po prostu będę rezygnować z umowy.
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 632
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 15-09-2019, 06:36   

Nie ma ŻADNEGO problemu z trybem Bridge w Giga Connect Boxie. Technik kłamie Ci w żywe oczy. Jakim cudem mi chodzi w tym trybie od prawie dwóch miesięcy bez najmniejszych nawet problemów??.
_________________
  ralf
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 638
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-09-2019, 09:01   

Karmelek to weź w trakcie problemu podłącz komputer bezpośrednio do GCB (w trybie bridge), bez żadnego restartu i zobacz, czy bezpośrednio będzie też ten problem, wtedy wyeliminujesz możliwy problem z twoim routerem.

U mnie wszystko jest ok jak u kolegi wyżej.
_________________
 
 
karmelek 
Klikacz

Dołączył: 29 Cze 2017
Posty: 18
Wysłany: 15-09-2019, 11:08   

No ja wiem Panowie, że można tak podłączać i pewnie to zrobię. Ale dziwnym trafem z Compalem nie było problemu, a w dniu wymiany na GCB padłaby mi moja sieć? Od wczoraj siedzę na trybie routera i jest git.
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 638
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-09-2019, 11:34   

Zdarzają się takie sytuacje, nic nie można wykluczyć. Dlatego każda opcje trzeba przetestować i wykluczyć.
_________________
 
 
elcumbre 
Klikacz

Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 5
Wysłany: 19-09-2019, 23:20   

Moi drodzy, ile maksymalnie można wyciągnąć na Wifi (Gigabox) parzy pakiecie 1Gb/s?

U mnie na 5GHz, szerokość 20/40/80, dobija do 500Mb/s, ledwo!
Da się coś podziałać więcej?

Pozdrawiam.
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 632
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 20-09-2019, 00:13   

Na telefonie wyciągam 620Mbit/sek. Na kablu 950mbit/sek.

PS. 620mbit mam na własnym routerze. Jak używałem GigaBoxa w trybie routera, to też miałem coś ok.500Mbit.
_________________
  ralf
 
elcumbre 
Klikacz

Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 5
Wysłany: 20-09-2019, 09:47   

A jednak udało mi się osiągnąć po wifi na Giga Connect Boxie satysfakcjonujące wyniki. :D

imgonline-com-ua-CompressToSize-aSR4w2fmrYAVRgmy.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 246,93 KB

 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1794
Wysłany: 20-09-2019, 10:14   

elcumbre, Wszystko zależy od sprzętu z jakiego korzystasz.
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 622
Skąd: Gdynia
Wysłany: 28-09-2019, 18:08   

Taka ciekawostka: w Szwajcarii Internet 1 Gb/s od UPC ma upload 100 Mb/s.
https://www.upc.ch/en/internet/giga-speed/
 
 
ogromny 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 510
Wysłany: 28-09-2019, 18:48   

I 100 dni na testy, u nas można tylko pomarzyć o takim uploadzie, no chyba że u sąsiada 🤣
_________________
  ogromny
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 638
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2019, 18:51   

Ciekawe czy mają tak samo niedopracowane oprogramowanie GigaBoxa jak my, że tylko spolszczenie u nas robią i wszędzie idzie taki sam soft.
_________________
 
 
Azar 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 384
Wysłany: 28-09-2019, 19:01   

Jak zwykle widać że Polska to kraj gorzej traktowany.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1794
Wysłany: 28-09-2019, 23:48   

te 100mbs to nowość tam, bo jeszcze niedawno było jak w Polsce. Ciekawe czy uruchomili dodatkowe kanały US w QAM czy już w OFDMa. Taka zmiana bardzo cieszy, bo oznacza, że LG po wprowadzeniu 1gbs zaczęło pracować nad uploadem i prędzej, czy później to zawita do Polski.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: