Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1795
Wysłany: 11-08-2019, 11:27   

splinter, Z kablami UTP to wszystko zależy oa jakości kabla i odległości. Na niewielkich dystansach nie będziesz miał różnicy pomiędzy cat5e, a cat6. Na krótkim dystansie, na Cat5e i 10gbs jest możliwe.
_________________
 
 
Nieznajomy 
classic master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Maj 2019
Posty: 270
Wysłany: 11-08-2019, 11:28   

zylx, co nie zmienia faktu, że jak się ciągnie kabel to warto te parę groszy dołożyć do cat6 dla świętego spokoju :P
  Nieznajomy
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1795
Wysłany: 11-08-2019, 11:29   

Nieznajomy, Jak się ciągnie w nowym domu, mieszkaniu to jasna sprawa. Jak się już ma coś gotowego, to warto spróbować wykorzystać to co się ma.
_________________
 
 
splinter 
light master

Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 53
Wysłany: 11-08-2019, 11:38   

Ile wyciągnie to wyciągnie, ważne że bym miał taką możliwość zamówienia takiego łącza w dobrej cenie :D
 
 
romek.romek 
Klikacz

Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 19
Wysłany: 12-08-2019, 10:06   

Na tym nowym wynalazku VPN chodzi bez zacięć? Mam na myśli obsługę całego wachlarza protokołów, PPTP, L2TP, OpenVPN oraz IKEv2.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1795
Wysłany: 12-08-2019, 10:26   

romek.romek, Co najmniej obsługa PPTP (pakiety GRE) jest na nim popsuta. https://forum.upc.eu/t5/giga-connectbox/problem-z-giga-connect-boxem-a-zakup-wlasnego-routera/m-p/32345#M373
_________________
 
 
karmelek 
Klikacz

Dołączył: 29 Cze 2017
Posty: 18
Wysłany: 27-08-2019, 22:01   

Panowie, w piątek wymienili mi router przy zmianie na 1Gbps. Przełączyłem go w tryb modem i teraz co kilkanaście minut blokuje mi dostęp na dłuższą chwilę do w zasadzie wszystkich stron oprócz Google, Facebook. Spotkaliście się z czymś takim? Miałem Compala 2 lata i nie było żadnych problemow, żadnych ustawień w swojej sieci też nie zmieniałem.
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 632
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 28-08-2019, 08:01   

karmelek napisał/a:
Panowie, w piątek wymienili mi router przy zmianie na 1Gbps. Przełączyłem go w tryb modem i teraz co kilkanaście minut blokuje mi dostęp na dłuższą chwilę do w zasadzie wszystkich stron oprócz Google, Facebook. Spotkaliście się z czymś takim? Miałem Compala 2 lata i nie było żadnych problemow, żadnych ustawień w swojej sieci też nie zmieniałem.


Masz IPv4 cz IPv6 ustawione??
_________________
  ralf
 
karmelek 
Klikacz

Dołączył: 29 Cze 2017
Posty: 18
Wysłany: 28-08-2019, 19:55   

W compalu miałem IPv4, miałem tryb bridge. W tym nowym też włączyłem tryb bridge, a technik mówił, że plik konfiguracyjny się nie zmienia. Zresztą skoro mogłem włączyć bridgea, to mam IPv4.

Edit.
Po restarcie na ten moment działa. No ale zobaczymy. Najwyżej wrzucę jakieś logi jak przestanie działać ponownie. Dziwne trochę, bo np. nie mogę wejść na mediaswiat.pl lub pclab.pl, ale za to mogę je pingować. A w przeglądarce mam timeout.
 
 
pablohh 
Klikacz

Dołączył: 28 Sie 2019
Posty: 6
Wysłany: 01-09-2019, 22:37   

W piątek zamontowali mi cudu - Giga Connect Box. Niestety ale od soboty jestem bez netu. Wcześniej ciagle się samoczynnie restartował i gubił zasięg. Jeśli chodzi o WIFI to zasięg ciut lepszy niż dekoder Horizon (poprzednio 250 Mb/s ). Ogólnie to dramat. Czy to może być wina sprzętu. Nie wiem czy bawić się w wymianę czy olać temat. Łącze 1 GB dostępne jest pod moim adresem od kilku dni. Może w tym problem?
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 632
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 02-09-2019, 14:24   

Olej temat i bądź bez internetu, jednocześnie płacąc co miesiąc UPC.
_________________
  ralf
 
pablohh 
Klikacz

Dołączył: 28 Sie 2019
Posty: 6
Wysłany: 02-09-2019, 17:31   

ralf napisał/a:
Olej temat i bądź bez internetu, jednocześnie płacąc co miesiąc UPC.



Z tym olewaniem tematu chodziło mi o gigowe łącze i powrót do starego transferu. Mam wrażenie, ze podobnie jak to było na początku z Horizon -em, działanie GCB jest bardzo nie stabilne
 
 
italo2006 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2012
Posty: 157
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 11-09-2019, 15:49   

Czy ktoś w Bydgoszczy ma już internet 1gb?
_________________
  500
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 638
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-09-2019, 20:46   

pablohh napisał/a:
ralf napisał/a:
Olej temat i bądź bez internetu, jednocześnie płacąc co miesiąc UPC.



Z tym olewaniem tematu chodziło mi o gigowe łącze i powrót do starego transferu. Mam wrażenie, ze podobnie jak to było na początku z Horizon -em, działanie GCB jest bardzo nie stabilne


Jak już to działanie sieci może być u Was niestabilne. U mnie GCB chodzi bardzo stabilnie, nieprzerwanie od prawie 40 dni, a restart był wykonywany przeze mnie, bez restartu by działał ze 3 miesiące non stop. Tylko, że ja mam go do 300Mb/s.

_________________
 
 
karmelek 
Klikacz

Dołączył: 29 Cze 2017
Posty: 18
Wysłany: 14-09-2019, 21:49   

Wracam z tym samym problemem. Kilkanaście razy w ciągu dnia tracę połączenie z większością stron internetowych. Dostęp na zewnątrz mam, bo 8.8.8.8 pinguję. Zauważyłem, że nie mam wtedy też dostępu do GCB. Po restarcie wraca wszystko do normy na kilkanaście godzin i potem znów ten sam problem.

Umówiłem się z technikiem, to mi zadzwonił, że nie ma po co przyjeżdżać, bo ponoć jest z tymi routerami taki problem i on nic nie zrobi. :roll:

Kojarzy ktoś temat? Dodam, że przez 2 lata miałem Compala w tej samej konfiguracji sieci i nie było żadnych problemów. Nagle po zmianie na GCB takie kwiatki.

Tryb bridge, IPv4.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: