Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
INEA wprowadza łącze 10Gbps.
Autor Wiadomość
marioking 
light master

Dołączył: 28 Cze 2013
Posty: 139
Wysłany: 04-03-2019, 14:43   

Póki działa.... co to ma za znaczenie... Z ciekawosci widzę że jesteś z Warszawy więc to tym bardziej szuaknie dziury w całym, bo niestety u nas nie ma dostępu...ani punktów sytków tym bardziej :( Osobiscie gdyby trafili do stolicy miałbym gdzies czy to robią krasnoludki z taką ofertą mi pasuje
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 535
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-03-2019, 15:47   

marioking napisał/a:
Póki działa.... co to ma za znaczenie... Z ciekawosci widzę że jesteś z Warszawy więc to tym bardziej szuaknie dziury w całym, bo niestety u nas nie ma dostępu...ani punktów sytków tym bardziej :( Osobiscie gdyby trafili do stolicy miałbym gdzies czy to robią krasnoludki z taką ofertą mi pasuje


Nie obraź się ale dla laika to może nie mieć znaczenia, dla mnie z zawodowego punktu widzenia ma znaczenie i myślę że osoby które korzystają z usług Inea też chciały to wiedzieć nawet jeśli nie umieją o to zapytać :P
chyba że jesteś userem któremu można sprzedać symetryczne 1Gbps a gwarantować 10mbps :lol:
 
 
italo2006 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2012
Posty: 157
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 25-06-2019, 11:32   

Mam pytanie ile kanałów potrzeba na 10gb/10gb bo w sumie mają sporą ofertę tv i 2 kanały uhd. Jak to wszystko się mieści?
_________________
  500
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 25-06-2019, 12:34   

italo2006, INEA nie korzysta z DOCSIS dla internetu 10gbs, a z XGS-PON. Obecne na runku urządzenia Docsis nie pozwalają jeszcze na 10gbs DS, o US nawet nie wspominając. Przy konfiguracji kanałów 2x2 OFDM(A) i 32 SC-QAM najlepsze urządzenia pozwalają teoretycznie osiągnąć 5gbs DS i 1,5gbs US. I to bardzo teoretycznie, bo najczęściej nie są wyposażone w port ethernet 10gbs, nieliczne wspierają Link Agregation ale nawet tutaj o tych 5gbs nie ma mowy.
_________________
 
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 503
Skąd: CK
Wysłany: 09-07-2019, 17:45   

Inea obniżyła ceny na swoje łącza symetryczne:
1 Gb/s - 69,90 zł
10 Gb/s - 199,90 zł, aktywacja 300 zł.

Szkoda, że ich u mnie nie ma, brałabym 1 Gb/s od razu.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 09-07-2019, 18:11   

Zuzia, Nie ty jedna. Jeśli trasy byłby ok i bridge dobrze działał to nawet na 10gbe można by się skusić. To już pozwala na prace na zdalnych plikach przez Internet.
_________________
 
 
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 52
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 09-07-2019, 18:39   

Trochę nie ten dział, ale może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego trasy Orange, UPC idą przez zagranicę?
Z czego to wynika, przecież mają swoją infrastrukturę w naszym pięknym Kraju to po co pchać ruch przez zagranicę.

W Netii ruch idzie "normalnie", po ich sieci.
_________________
 
 
Azar 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 378
Wysłany: 09-07-2019, 18:44   

gabrychu, zapewne chodzi o kasę jak zwykle.
_________________
 
 
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 52
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 09-07-2019, 18:48   

Czyli ruch wysyłany przez zagranice wychodzi taniej niż korzystanie z własnej sieci danego operatora?
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 09-07-2019, 19:25   

gabrychu, Chodzi o to gdzie i z kim sie tym ruchem wymienisz. Jak trasa jest w całości po sieci Orange to zostaje w kraju. Tutaj nawet nie chodzi o to ile kosztuje obecność w danym IXPsie. Nie wiem czy teraz jest tak nadal, ale w przeszłości TP A później Orange narzucacały innym ISP bardzo wysokie stawki za transfer ruchu do ich sieci, dlatego nikomu nie opłacało się wymieniać w kraju z Orange.
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 634
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-07-2019, 19:52   

Ale przecież w UPC trasy chodzą po kraju a nie przez zagranicę. Jedynie do Orange idą przez zagranicę, bo Orange ma taką politykę.
_________________
 
 
Azar 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 378
Wysłany: 26-08-2019, 14:39   

Taka ciekawostka, nie wiem czy to promocja czy na stałe ale Inea obniżyła cenę internetu 10Gb/s ze 199,90 na 99,90 ;)
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 26-08-2019, 15:55   

Azar, Chcą popularyzować usługę. Warunki świetne. Dla obecnych 99zl abo i 25zl za wymianę ONT. Brałbym
_________________
 
 
0podroznik 
Klikacz

Dołączył: 06 Wrz 2019
Posty: 9
Wysłany: 08-09-2019, 18:43   

Cena genialna, ale może to ze względu na testowy charakter usługi? Nikt nie zamówił za ceny cennikowe i nie mają na kim sprawdzać. Jak złapią odpowiednią ilość osób to powrócą do cen cennikowych. Obym się mylił...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: