Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orange TV Światłowód
Autor Wiadomość
effe 
classic master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 216
Wysłany: 15-06-2018, 15:39   

Kabel światłowodowy idzie do funboxa. Z funboxa podłączasz kablem ethernet do dekodera.
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 221
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-06-2018, 17:37   

Są 2 możliwości.
Światłowód do ONTka i później ETH do Funboxa 2.0 (lub swojego routera)
i druga opcja światłowód do Funboxa 3.0.

Opcje wybierasz przy składaniu zamówienia...
_________________
 
 
gst 
classic master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 161
Wysłany: 26-08-2018, 22:07   

Rozumiem, że Funboxa 3.0 chowam do "szafki multimedialnej" i dalej na mojej prywatnej instalacji domowej leci sygnał do dekodera?
_________________
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 221
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2018, 09:35   

Dekoder Samsunga ICU100 łączysz po lanie albo po wifi
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 634
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2018, 20:26   

gst napisał/a:
Rozumiem, że Funboxa 3.0 chowam do "szafki multimedialnej" i dalej na mojej prywatnej instalacji domowej leci sygnał do dekodera?


Nie, FunBoxa 3.0 nie schowasz do szafki, bo przy nim nie ma oddzielnego ONT'ka, ma go w sobie. Przy opcji ONT + FunBox 2.0 możesz podłączyć właśny router, ale też nie tak prosto jak Ci się wydaje. Router musi mieć opcję z vlanami. Inaczej nici z internetu, a do tego nie każdy router z vlanami zadziała by mieć też od razu telewizję, która tez posiada swój vlanid.
_________________
 
 
arturbuziaczek9 
Klikacz

Dołączył: 29 Sie 2018
Posty: 1
Wysłany: 29-08-2018, 16:24   

Mając światłowód chciałbym rozgalezic sygnał internetu do lokalu obok dla syna, czy mogę sam jakoś to rozgalezic , czy strace na sygnale ? Czy powinienem zadzwonić do orange i zrobią jakieś rozgałęzienie , nie chcialbym płacić 2 abonamentu bo i tak drogo sobie policzyli, a w sumie oba lokale moje

IMG_20180829_172146.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 305,67 KB

IMG_20180829_172258.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 373,54 KB

 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 29-08-2018, 16:31   

Rozgałęzić światłowód? Ciężka sprawa :) Nie łatwiej pociągnąć do syna zwykły cabel ethernetowy od routera?

Edit: Napiszę trochę jaśniej, żeby nie było. Jeśli twoim celem jest dostarczenie internetu do drugiego lokalu to tego tego terminalu, a tym bardziej światłowodu się nawet nie dotykaj. Światłowód bardzo łatwo uszkodzić, a naprawić jest trudno, a w warunkach domowych jest to wręcz niemożliwe.
Zamiast tego, od swojego routera (przypuszczam że Funbox 2.0, Livebox 3.0) ciągniesz zwykły kabel eth do lokalu syna. Tam dajesz switch, ap czy co tam potrzebujesz.
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 191
Wysłany: 23-04-2019, 22:21   

Jeśli mam modem (Funbox 3) w takim miejscu, że ciężko byłoby mi puścić stamtąd kabel ethernet do dekodera Samsung od tv, to czy mogę Samsunga podłączyć do netu za pomocą wifi? Czy musi jednak być sztywne łącze?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 24-04-2019, 09:22   

aster, wątpię by w konfiguracji funboxa była możliwość konfiguracji odpowiednich Vlanow na WIFI o multicascie nie wspominając. Na własnym routerze jest to jak najbardziej do zrobienia. Może jakieś adaptery PLC lub ETH-Wifi mogły by pomóc.
_________________
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 191
Wysłany: 24-04-2019, 21:53   

Dzięki, właśnie myślałem bardziej o własnym routerze.

Obecnie do Funboxa idzie światłowód a od niego ethernet to mojego routera (Google Wifi, 1 z 3 sztuk). Kolejne dwa "krążki" Google Wifi mam rozmieszczone po domu, a jeden z nich jest tuż obok telewizora.

Tak więc technicznie dekoder Samsunga byłby podłączony kablem ethernet do Google Wifi, a ten z kolei by się łączył bezprzewodowo z głównym krążkiem (Google Wifi) od którego idzie kabel do Funboxa.

Czy tu jest potrzebna jakaś dodatkowa konfiguracja? Nie wystarczy Samsungowi zapewnić dostęp do netu?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1788
Wysłany: 24-04-2019, 22:49   

aster, myliłem się. Jak wyczytałem na stronie pomocy orange Dekoder ICU 100 możesz podłączyć z funboxem bezpośrednio przez Wifi ale wątpię by działało to z czymkolwiek innym niż funbox.
_________________
 
 
natash 
easy master

Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 33
Wysłany: 30-05-2019, 16:07   

Mam od dziś Orange Światłowód. Problem jest z działaniem Funbox 3.0 z MacBook, notorycznie traci połączenie. Na Windows niema tego problemu, coś można z tym wymyśleć?
 
 
splinter 
light master

Dołączył: 03 Lut 2017
Posty: 53
Wysłany: 01-06-2019, 08:54   

arturbuziaczek9 napisał/a:
Mając światłowód chciałbym rozgalezic sygnał internetu do lokalu obok dla syna, czy mogę sam jakoś to rozgalezic , czy strace na sygnale ? Czy powinienem zadzwonić do orange i zrobią jakieś rozgałęzienie , nie chcialbym płacić 2 abonamentu bo i tak drogo sobie policzyli, a w sumie oba lokale moje

Jak by się dowiedzieli że sam to zrobiłeś bez ich zgody to karę byś dostał bo nie można poza lokal udostępniać.
 
 
Szeptacz
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2019, 17:58   

To w końcu czym się różni internet "światłowopodobny" od "prawdziwego" oferowanego przez Orange?
Z punktu widzenia klienta?
Faktycznie kabel koncentryczny jest bardziej podatny za zakłócenia , wilgoć itp? :?:
Pewnie ma też swoje ograniczenia jeśli chodzi o miejsce w kablu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: