Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki router do internetu 120 Mb/s
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 67 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5625
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-04-2018, 20:22   

ogromny napisał/a:
Być może już się "napaśli"?

Stali się bardziej nieprzychylni klientom i każdą praktycznie zgłoszenie serwisowe odrzucają zwalając to na winę klienta.
Kiedyś też widziałem PCB routera Asusa i TP Linka - Asus pięknie i jak ma być. TP Link wyglądał jakby pijany z lutownica tam latał...
_________________
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 807
Wysłany: 26-04-2018, 20:37   

Ja kiedyś miałem nie przyjemnośc wyczyścić laptopa samsunga, jeszcze takiej ilości pasty termoprzewodzacej nie widziałem . Ogólnie chyba większość producentów ma to gdzieś.
_________________
  ogromny
 
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 70
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 27-04-2018, 09:39   

Ja ze swojej strony polecę Asus RT-AC58U. Naprawdę warto dopłacić - "mały ale wariat" :D
Jeśli nie możesz dopłacić, poszukaj używanego. Miałem ten model i mogę go polecieć z czystym sumieniem - żałuje że go sprzedałem.
https://openitforum.pl/forums/topic/1596-asus-rt-ac58u-quadcore-z-wifi-ac1300/
https://openitforum.pl/forums/topic/1283-asus-rt-ac1200g/
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-04-2018, 15:56   

Asus 1200 z portem 1G w zupełności Ci wystarczy, a nawet przerośnie twoje oczekiwania jeżeli chodzi o jego konfigurację.
_________________
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 807
Wysłany: 27-04-2018, 16:16   

Ok wezmę tego asusa
_________________
  ogromny
 
Ma 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Sty 2015
Posty: 394
Wysłany: 28-04-2018, 08:24   

Czy ten Asus który tak zachwalacie można zamontować do góry nogami - podwiesić pod szafkę, czy anteny da się tak wygiąć, żeby nie przeszkadzały? Chodzi o to, że ten router nie może być w ogóle widoczny, a nie wchodzi w grę zamknięcie go w szafce. EPC 3212 tak mam zawieszony i jest ok.
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 807
Wysłany: 28-04-2018, 13:05   

Wziąłem na próbę wczoraj D-Link DIR-842 Wireless AC1200 Dual band Gigabt i dzisiaj wymieniłem na asusa 1200g+ dosłownie PRZEPAŚĆ . Ten d link to nieporozumienie
Ma spokojnie tymi antenami można pokręcić tak wiec spokojnie
_________________
  ogromny
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-05-2019, 23:52   

Nie mogłem znaleźć tematu, więc tu podłączę. Pojawiła się fajna tania alternatywa od TP-Linka:

https://www.telepolis.pl/...a-polskim-rynku

Ciekawe jak taki tani router Mercusys AC12G by się spisał i jak sygnał WiFi :)

https://www.x-kom.pl/p/49...c-dualband.html
_________________
 
 
przewaks 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 143
Wysłany: 21-05-2019, 22:34   

Obawiam się, że raczej kiepsko :)
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2104
Wysłany: 21-05-2019, 23:53   

przewaks, Nawet na najtańszych Tp-Linkach po zainstalowaniu OpenWRT można cuda robić. Czasem nie warto dopłacać więcej.
_________________
 
 
mistrzadrian 
Klikacz

Dołączył: 04 Maj 2017
Posty: 18
Wysłany: 15-05-2020, 10:30   

Ja polecam TP Link Archer C80. Mam do łącza 150 Mb/s i po WiFi wyciągam pełna prędkość. Po kablu oczywiście też,
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2104
Wysłany: 15-05-2020, 13:04   

mistrzadrian, 150mb/s przez WiFi to wcale dużo nie jest. Limituje Cię pewnie prędkość łącza. Postaw lokalnie iperf i sprawdz ile faktycznie wyciąga Ci WiFi na tym sprzęcie. Dla AC 2x2 powinno być w okolicach 500mbs.
_________________
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 18-05-2020, 16:52   

Przede wszystkim sprawdź, czy ruter który wybrałeś jest wspierany przez otwarte oprogramowanie np. OpenWrt Wtedy będziesz miał szanse na wsparcie społeczności. W przypadku wielu dostawców wsparcie jest iluzoryczne. Ja dostałem w prezencie TpLinka Archer C7 i było za późno na jego odesłanie. Po napisaniu maila w styczniu do TpLinka do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi w sprawie złego działania urządzenia. Na szczęście do tego modelu był w pełni skompilowany system Open Wrt. Po upgradzie wszystkie powody niezadowolenia ze sprzętu zniknęły, między innymi takie jak brak części kanałów dla 5GHz - były dostępne kanały do 48 teraz mam wszystkie, pojawiały się dodatkowe SSID dla obu pasm, których nie można było zlikwidować, poprawił się ruting, doszło zarządzanie wbudowanym switchem i mnóstwo innych.
Należy sprawdzić dla każdego modelu co jest dostępne w wolnym oprogramowaniu i traktować taką dostępność jako jedno z głównych wymagań. Jeśli będziesz zadowolony z oryginalnego to można nic nie robić, jeśli będzie ci źle działało to zawsze można zmienić oprogramowanie tak jak ja to zrobiłem.
Sprawdzaj, czy dane urządzenie obsługuje pełny zakres WiFi tj kanały do 168. Na przykład o tym ograniczeniu do mojego TpLinka dowiedziałem się dopiero z angielskojęzycznych stron, ale dopiero z takich, które opisywały testy. Na szczęście okazało się to tylko ograniczeniem softweru a nie sprzętowym. Warto przejrzeć strony opisujące testy!!! przed decyzją zakupu.
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 18-05-2020, 16:54   

Przede wszystkim sprawdź, czy ruter który wybrałeś jest wspierany przez otwarte oprogramowanie np. OpenWrt Wtedy będziesz miał szanse na wsparcie społeczności. W przypadku wielu dostawców wsparcie jest iluzoryczne. Ja dostałem w prezencie TpLinka Archer C7 i było za późno na jego odesłanie. Po napisaniu maila w styczniu do TpLinka do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi w sprawie złego działania urządzenia. Na szczęście do tego modelu był w pełni skompilowany system Open Wrt. Po upgradzie wszystkie powody niezadowolenia ze sprzętu zniknęły, między innymi takie jak brak części kanałów dla 5GHz - były dostępne kanały do 48 teraz mam wszystkie, pojawiały się dodatkowe SSID dla obu pasm, których nie można było zlikwidować, poprawił się ruting, doszło zarządzanie wbudowanym switchem i mnóstwo innych.
Należy sprawdzić dla każdego modelu co jest dostępne w wolnym oprogramowaniu i traktować taką dostępność jako jedno z głównych wymagań. Jeśli będziesz zadowolony z oryginalnego to można nic nie robić, jeśli będzie ci źle działało to zawsze można zmienić oprogramowanie tak jak ja to zrobiłem.
Sprawdzaj, czy dane urządzenie obsługuje pełny zakres WiFi tj kanały do 168. Na przykład o tym ograniczeniu do mojego TpLinka dowiedziałem się dopiero z angielskojęzycznych stron, ale dopiero z takich, które opisywały testy. Na szczęście okazało się to tylko ograniczeniem softweru a nie sprzętowym. Warto przejrzeć strony opisujące testy!!! przed decyzją zakupu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: