Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Netgear WNR3500L v2 a net 250
Autor Wiadomość
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 09-03-2018, 05:35   Netgear WNR3500L v2 a net 250

Witam właśnie jestem po upgrjdzie neta.
Do tej pory na 120 latało ładnie 14 MiB/s - tu miałem awarię kabla ftp który wymieniłem na dobry 1 gb.
Teraz po upgrajdzie idzie 17 - 18 MiB/s max przez router. Co ciekawe przy bezpośrednim podłączeniu pod modem kablowy wyciąga 29,4 MiB/s bez problemu.
Może poradzicie co sprawdzić i gdzie może leżeć wina ??
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 09-03-2018, 07:50   Re: Netgear WNR3500L v2 a net 250

Przełącz modem z UPC z WAN Twojego routera do któregoś LANu routera, Twój router będzie robił za zwykły switch, czyli tak jakby komputer byłby podłączony bezpośrednio do modemu. Sprawdź czy wtedy też osiągasz full ~29 MB/s.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2859
Wysłany: 09-03-2018, 15:58   

Cytat:
WNR3500L v2 dał by by radę NATować z przepustowością tych 250 Mbit, ale tylko na oryginalnym firmware, które posiada tzw. fast NAT. Na to oryginalne firmware można zainstalować program do obsługi tortów.

Z tego tematu:
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=18516
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 09-03-2018, 19:07   

Mam zainstalowany Tomato Shibby 1.28

Podłączyłem cisco do 1 portu a router do drugiego i niestety brak neta. Nie zaskoczyło.

W tamtym wątku piszą głównie o wifi ja działam przez kabel.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2859
Wysłany: 09-03-2018, 19:46   

To co ja zacytowałem z tamtego wątku tyczyło się właśnie tych 250 mb\s przez kabel z tego routera. Czyli w skrócie czeka Cię powrót do oryginalnego firmware i włączenie tam fast NAT. Ewentualnie wymiana routera.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:37   

modoc napisał/a:
Podłączyłem cisco do 1 portu a router do drugiego i niestety brak neta. Nie zaskoczyło
Nie bardzo rozumiem to zdanie.
Mi chodziło o to, żeby na początek sprawdzić część "switch-ową" routera. Czy de facto to co już robiłeś:
modoc napisał/a:
przy bezpośrednim podłączeniu pod modem kablowy wyciąga 29,4 MiB/s bez problemu
Wyeliminować problem kabli, negocjacji linku, pracy portów (switchowanie) itp.

Może jeszcze to poczytać:
:arrow: >>>
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 10-03-2018, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2859
Wysłany: 10-03-2018, 14:43   

Pitrek, Co Ty mu każesz robić przepraszam bardzo? Przecież jakiś NAT musi być potrzebny skoro EPC3212 to sam modem kablowy.
modoc, Jeśli nie chcesz wracać do oryginalnego softu to czeka Cię wymiana routera.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:53   

Ja tylko sugeruję, na początek sprawdzenie wbudowanego w router "switcha" i wszystko co się za tym kryje.

:mrgreen: Czyż nie można podłączyć komputera/notebooka bezpośrednio do modemu :?:
Dostaniesz wtedy publiczne IP bezpośrednio na komputerze/notebooku. Robiąc to tak jak proponowałem, osiągnie się to samo przez wykorzystanie switcha routera.

Z tym fast NATem masz rację, szczególnie że nie jeden temat o tym mówi:
:arrow: https://ask.metafilter.com/293231/Why-am-I-losing-60-of-my-bandwidth-when-I-connect-a-router
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 70
Wysłany: 11-03-2018, 08:04   

Dzięki powrót do oryginalnego firmware dał pełnię mocy :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: