Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dekodery do horizona kiedy.?
Autor Wiadomość
trew 
classic master

Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 199
Wysłany: 04-03-2017, 16:29   

Mam compala i nawet nie wiedziałem że Horizon dalej nadaje sygnał WiFi.
Po pierwsze: WiFi zwiększa zużycie energii, po drugie: zaśmieca eter zajmując kanały WiFi.
Sprawdziłem nazwę sieci na spodzie Horizona, połaczyłem się z siecią a potem to już tak jak kolega napisał:
W przeglądarce wpisać 192.168.1.1
użytkownik: admin,
hasło: admin.
Przejść do zakładki wireless i ustawić DISABLED. Save i po problemie.
 
 
Amix 
classic master


Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 186
Skąd: Szczecin
Wysłany: 04-03-2017, 16:45   

U mnie to nie działa http://192.168.1.1/, ale pewnie dla tego, że mam w Horizonie wyłączony net. Może jak bym po kablu wpisał, to strona konfiguracyjna by się włączyła, bo sieć nie jest rozgłaszana. I najlepiej tak sprawdzać, tylko po WiFi, wtedy na 100% będzie wiadomo czy siec w Horizonie jest wyłączona.

Po wpisaniu tego adresu kółko się dość długo kręci i wychodzi napis

Ta witryna jest nieosiągalna
Serwer 192.168.1.1 potrzebował zbyt wiele czasu na odpowiedź.

Ja wyżej pisałem, że zaraz po otrzymaniu Horizona WiFi wyłączyłem ze względu na zużycie prądu.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-03-2017, 17:17   

Novy napisał/a:
Trzeba się podłączyć do sieci rozgłaszanej przez Horizona. W przeglądarce wpisać 192.168.1.1 użytkownik: admin, hasło: admin.
trew napisał/a:
Sprawdziłem nazwę sieci na spodzie Horizona, połaczyłem się z siecią a potem to już tak jak kolega napisał:
W przeglądarce wpisać 192.168.1.1
użytkownik: admin,
hasło: admin.

Niezła granda z tym Wi-Fi :evil: i pozostawienie domyślnych loginów i haseł. Co z tego, że Horizon nie "serwuje" internetu. Każdy w okolicy może się podłączyć do jego LAN-owskiego Wi-Fi, wejść w jego konfigurację i co nieco nagmerać w konfiguracji.
Ilu jest takich świadomych ja Wy, żeby wyłączyć Wi-Fi, no i przede wszystkim zmienić hasło.

Amix napisał/a:
U mnie to nie działa http://192.168.1.1/, ale pewnie dla tego, że mam w Horizonie wyłączony net. Może jak bym po kablu wpisał, to strona konfiguracyjna by się włączyła, bo sieć nie jest rozgłaszana.
Skoro sieć nie jest rozgłaszana i nie podłączyłeś się bezpośrednio kablem do Horizona (nieważne, że ma wyłączony internet), to jesteś podłączony, obojętnie czy przez Wi-Fi czy kablem, do Compala. W tej sytuacji wpisywanie adresu: http://192.168.1.1 nie może działać, bo dokąd w ogóle miałby prowadzić ten adres.

Oczywiście tak ja wspomniałeś, podłączenie bezpośrednio kablem do Horizona, da Ci dostęp do jego konfiguracji. Możesz np. zmienić hasło.
_________________
 
 
Amix 
classic master


Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 186
Skąd: Szczecin
Wysłany: 04-03-2017, 17:59   

@Pitrek

Dobrze, że wspomniałeś o tym haśle. Podłączyłem kabelek do Horizona, strona konfiguracyjna się pokazała i hasło zostało zmienione.
Dzięki za rade zmiany hasła, licho nie śpi tym bardziej w dzisiejszych czasach.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-03-2017, 18:15   

Jak już miałeś podłączony przewód Ethernet bezpośrednio do Horizon'a, to mogłeś przećwiczyć włączanie/wyłączanie Wi-Fi, chociaż wiem, że masz to wyłączone.
_________________
 
 
Amix 
classic master


Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 186
Skąd: Szczecin
Wysłany: 04-03-2017, 18:46   

Przećwiczyłem, włączyłem i wyłączyłem. Strona 192.168.1.1 po WiFi odpaliła jak miałem WiFi włączone. Po wyłączeniu WiFi na wszelki wypadek sprawdziłem jeszcze raz i już nie odpaliła po WiFi
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-03-2017, 19:20   

No to super.
Mam nadzieję, że inni też będą tak czujni jak Ty.
:arrow: http://forum.mediaswiat.p...+has%B3a#181128
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 05-03-2017, 09:59   

Potwierdzam działa. Kabel eth 192.168.1.1 admin admin/sieć bezprzewodowa -> wyłączony
_________________
 
 
Amix 
classic master


Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 186
Skąd: Szczecin
Wysłany: 05-03-2017, 14:05   

Zmień sobie w ustawieniach to drugie hasło. Nie żeby było admin, admin. Pierwsze admin drugie zmieniasz na swoje. Ja zmieniłem również hasła dostępowe do netu z domyślnych na swoje.
 
 
szczepaniu 
light master

Dołączył: 22 Lut 2017
Posty: 65
Wysłany: 05-03-2017, 16:29   

erwinsans napisał/a:
Potwierdzam działa. Kabel eth 192.168.1.1 admin admin/sieć bezprzewodowa -> wyłączony

Potwierdzam również kontrolka się na horizonie nie świeci ;)
 
 
Masownik 
classic master

Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 200
Wysłany: 05-03-2017, 21:51   

czyli do compala podpinam kabel z horizona i wtedy wpisuej ten adres i wyłączam wifi tak? w tym horizocnie
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 156
Wysłany: 05-03-2017, 22:07   

Amix napisał/a:
O ile się nie mylę należy wyłączyć wyłącznikiem z tyłu Horizona, przytrzymać z przodu "+" "-"

Mylisz się. ;)
Podałeś sposób na przywrócenie ustawień fabrycznych. Samo wymuszenie wgrania/aktualizacji softu to przytrzymanie CH-. Przytrzymanie wszystkich 3-ech to format dysku, przywrócenie ustawień fabrycznych i wymuszenie pobrania softu.
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 06-03-2017, 10:15   

Masownik napisał/a:
czyli do compala podpinam kabel z horizona i wtedy wpisuej ten adres i wyłączam wifi tak? w tym horizocnie


Kabel podpinasz z kompa do Horizona.
_________________
 
 
zigg 
light master

Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 75
Wysłany: 06-03-2017, 12:40   

Mam pytanko odnośnie horizon - czy jeśli mam osobno Connectbox i horizon czy horizon może robić za wifi i switch ? Kabel zamiast do komputera do horizon, i osobny parometrowy z horizon do komputera ? Do tego wifi.
 
 
szczepaniu 
light master

Dołączył: 22 Lut 2017
Posty: 65
Wysłany: 06-03-2017, 12:52   

Ja mam pytanie z innej strony mam horizona i connectbox-a i pytanie następuje czy w przyszłosci mogę connectboxa schować do szafy i używać neta przez horizona ?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: