Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor TC7200
Autor Wiadomość
backlit 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 427
Skąd: Śląsk
Wysłany: 12-01-2014, 23:43   

Szkoda, że potrzeba takich akcji aby mieć normalną funkcjonalność sprzętu... Ważne, że jest potwierdzenie skuteczności. Oczywiście jak UPC się uprze to załata możliwości zmiany tego parametru puszczając nowy firmware.
 
 
tukan 
easy master

Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 37
Wysłany: 13-01-2014, 12:10   

genek napisał/a:
Tukan

tu jest calkiem niezle to zebrane:

www . moonblinkwifi . com/ routervsbridge.cfm


dzięki
_________________
 
 
norbert_pyta 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 9
Wysłany: 13-01-2014, 18:15   

Mam pytanko a propos tego modemu: jestem regularnie pingowany i czy w związku z tym da sie w jakikolwiek sposob zmienić ip? Googlowalem i nic nie znalazlem. Konsultant mi poradził zgłoszenie na policje (dzieki... juz to widze jak wykrywają komputery zombie czy jak to sie tam zwie). Prośba na facebook-u teżnie przyniosła żadnych rezultatów. Odłączenie go na 48 h nie wchodzi w gre bo potrzebuje regularnie internet a i to nie jest pewny sposób.

Czy jest jakiś sposób na konsultanta żeby mi go zmienił? Czy w ogóle ma on taką możliwość ? Czy ten firewall w modemie jest coś wart, czy nie nie zawracać sobie nim głowy?
 
 
backlit 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 427
Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-01-2014, 20:37   

Jak ustawisz tryb bridge to masz otwartą drogę do zmiany IP kiedy tylko będziesz miał taką potrzebę. Zmiana MAC potem restart modemu i tyle.
 
 
norbert_pyta 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 9
Wysłany: 13-01-2014, 21:00   

/\ Byłbym dozgonnie wdzięczny za objaśnienie krok po kroku.
 
 
backlit 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 427
Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-01-2014, 21:59   

Użytkownik @genek potwierdził sposób podany na zagranicznym forum (link do źródła z opisem jest na poprzedniej stronie). Zmiana MAC-a na urządzeniu podpiętym za modemem (na którym uzyskujemy zew IP) chyba nie wymaga opisu.
 
 
norbert_pyta 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 9
Wysłany: 13-01-2014, 22:37   

Polegnę w takim razie, ale ok rozumiem.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2014, 01:22   

genek napisał/a:
Dla wszystkich niezdecydowanych dzis przelaczylem swojego technicolora w tryb bridge za pomoca MIB Browsera. Calosc operacji 30-60s plus reboot.
Jaką masz wersję firmware w Technicolor? Czy w bridge możesz się zalogować na 192.168.100.1 i podejrzeć jakieś parametry?
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 14-01-2014, 20:11   

Susane napisał/a:
genek napisał/a:
Dla wszystkich niezdecydowanych dzis przelaczylem swojego technicolora w tryb bridge za pomoca MIB Browsera. Calosc operacji 30-60s plus reboot.
Jaką masz wersję firmware w Technicolor? Czy w bridge możesz się zalogować na 192.168.100.1 i podejrzeć jakieś parametry?


hej, wersja routera STD6.01.08.T20
loguje sie bez problemu na 192.168.100.1 dostepne sa zakladki:
-status
-wireless
-system
Zakladki basic, advanced i parental control sa niedostepne no ale one dotycza samego routera wiec nie ma potrzeby na nie wchodzic.
 
 
misiunio4 
Klikacz

Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 2
Wysłany: 16-01-2014, 18:53   

Witam

Wersja firmware STD6.01.12

Po zmianie wartości klucza z 2 na 1 następuje restart tc7200, po czym pudło wstaje i..... nie ma żadnych zmian.... nadal jest ruterem. Wartość klucza to nadal 2.
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 16-01-2014, 19:06   

misiunio4 napisał/a:
Witam

Wersja firmware STD6.01.12

Po zmianie wartości klucza z 2 na 1 następuje restart tc7200, po czym pudło wstaje i..... nie ma żadnych zmian.... nadal jest ruterem. Wartość klucza to nadal 2.


jakim sposobem zmieniasz? przez MIB browser? czy komenda?
 
 
misiunio4 
Klikacz

Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 2
Wysłany: 16-01-2014, 19:18   

MIB browserem lub komendą z rutera na linuxie - ten sam efekt, czyli żaden
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 16-01-2014, 19:28   

moze to kwestia firmware-u
u mnie po zmienie (set) modem jest tylko dostepny an 192.168.100.1 i Asus na porcie WAN ma zewnetrzne IP.
potwierdz jeszcze ze masz wylaczony firewall na routerze
 
 
wl.przemek 
light master


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 93
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-01-2014, 20:13   

Korzystając z MIB Browser i wpisaniu IP routera i przycisk WALK wyskakuje okno ....
wersja STD6.01.27
O co chodzi ???

aa.jpg
Plik ściągnięto 208 raz(y) 22,78 KB

_________________
 
 
 
kvs 
Moderator


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 17-01-2014, 21:42   

ostatnio poszła aktualizacja na tc7200.
STD6.01.27 to najnowszy FW.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: