Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor TC7200
Autor Wiadomość
Daniel 
classic master

Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 155
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-07-2013, 17:38   

Tydzień temu wymienili mi Thomsona TWG850 na Technicolora. Generalnie aż takiej tragedii nie ma, co ciekawe mimo wewnętrznych anten wifi jest stabilniejsze niż na Tomku. Natomiast za cholerę nie mogłem przekierować portu na potrzeby utorrenta. Mimo iż przekierowanie było ustawione poprawnie w opcjach modemu to nie działało. (na Thomsonie działało). Na szczęście pomogło włączenie UPnP.

Wczoraj natomiast modem się samoczynnie zrestartował i po tym restarcie zaczęła na nim migać dioda US. Dokładnie tak samo jak na Thomsonie. Sam internet dział bardzo dobrze aczkolwiek zauważyłem że samo urządzenie grzeje się o wiele bardziej niż TWG850.
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 20-07-2013, 18:30   

Też mam ten routero-modem, tylko że mam go podłączonego do własnego routera Netgear 3700v2. Całość chodzi bez zająknięcia i żadnych problemów.
  ralf
 
hotspot 
Klikacz

Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 9
Wysłany: 20-07-2013, 19:57   

Może się komuś przyda ta informacja o trybie pracy jako mostek/bridge w technicolor i thompson

support@upc-cablecom@ch/app/answers/detail/a_id/1320

www@goober@ch/upcc/brdg.jpg

(nie znam, nie posiadam)

. zamiast @ bo mi nie pozwala na linki tutaj :)
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2013, 21:20   

O tym, że są takie opcje wiadomo, ale w sofcie UPC jest to zablokowane.
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 20-07-2013, 21:23   

Ja podłączyłem Technicolor TC7200 do mojego routera bez zmieniania czegokolwiek w opcjach jednego i drugiego. Po kablu idzie max łącza (150Mbit/sek).
  ralf
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1024
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-07-2013, 06:58   

Wczoraj zauważyłem niepokojący wpis w zakładce: PODSTAWOWE / Urządzenie jako klient DHCP
Otóż, prócz moich dołączonych do TC7200 sprzętów (Adresów MAC) ciągle pojawia się jakieś jedno dodatkowe, którego nie potrafię zlokalizować fizycznie.
Po przywróceniu TC7200 do ustawień fabrycznych (miałem inny SSID i hasło), również od razu pojawiło się to "coś".
Wpisałem nawet ten MAC do filtrów WIFI, jako zabroniony i ... dalej sobie niezmiennie i nieprzerwanie rezyduje.
Chyba nawet dałbym sobie 'rękę odrąbać", że kiedy jakiś czas temu zabawiałem się w konfigurację TC7200, to widziałem wyłącznie MAC adresy tylko tych urządzeń, które właśnie miałem podłączone kablem, czy też tymczasowo przez WIFI.
Na podstawie tego wykazu, z urządzeń WIFI, stworzyłem nawet "Listę dozwoloną".
A kiedy miałem podłączony tylko swój komputer i bramkę VoIP, to widziałem tylko te dwa urządzenia.

Innym, nowym objawem jest to, iż po zamknięciu okna przeglądarki z zalogowaniem do TC7200, bez restartu TC7200 (restart komputera niczego nie zmienia) nie mogę się ponownie do niego zalogować, gdyż pojawia się (na czerwono) komunikat:
"Obecnie jest już zalogowany jeden użytkownik. W danym momencie może trwać tylko jedna sesja."
(dokonywałem także prób na innym komputerze)

Co jest grane (??) Czy to jednak tylko jakieś moje ... niedopatrzenie, czy też faktycznie coś 'dziwnego' się może dziać ?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, za co z góry dziękuję. :neutral:
 
 
JANUARY 
classic master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 269
Skąd: IIImiasto
Wysłany: 23-07-2013, 08:22   

No właśnie, dołączam się do pytania, mnie też to "coś" intryguje.
  Yar13
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1024
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-07-2013, 09:25   

Właśnie looknąłem i ... chyba mam nowsze firmware - STD6.01.12
http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=8190

Czyżby to za jego sprawą, miało by się teraz, tego ... niezidentyfikowanego "wielkiego brata" ?
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 23-07-2013, 23:09   

hsurim napisał/a:
Otóż, prócz moich dołączonych do TC7200 sprzętów (Adresów MAC) ciągle pojawia się jakieś jedno dodatkowe, którego nie potrafię zlokalizować fizycznie.

A jakie jest pierwsze 6 cyfr tego adresu MAC?
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 23-07-2013, 23:24   

hsurim napisał/a:
Innym, nowym objawem jest to, iż po zamknięciu okna przeglądarki z zalogowaniem do TC7200, bez restartu TC7200 (restart komputera niczego nie zmienia) nie mogę się ponownie do niego zalogować, gdyż pojawia się (na czerwono) komunikat:
"Obecnie jest już zalogowany jeden użytkownik. W danym momencie może trwać tylko jedna sesja."
(dokonywałem także prób na innym komputerze)

Co jest grane (??) Czy to jednak tylko jakieś moje ... niedopatrzenie, czy też faktycznie coś 'dziwnego' się może dziać ?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, za co z góry dziękuję. :neutral:


Po prostu się nie wylogowałeś przed zamknięciem okna przeglądarki ;)

Wejdź np. tu

http://192.168.100.1/wireless/radio.asp

i wyloguj się.
  ralf
 
JANUARY 
classic master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 269
Skąd: IIImiasto
Wysłany: 24-07-2013, 17:29   

bulek "A jakie jest pierwsze 6 cyfr tego adresu MAC?"

U mnie 00:10:95
  Yar13
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 678
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 24-07-2013, 19:04   

00:10:95

też mam. ;)

Kod producenta:
00:10:95

Kod produktu:
DE:AD:07

Organizacja:
Thomson Inc.

Siedziba:
Thomson Inc.
101 West 103rd Street
Indianapolis In 46290-1102
United States

i wszystko jasne.
  ralf
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1024
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2013, 20:23   

ralf napisał/a:
(...) Po prostu się nie wylogowałeś przed zamknięciem okna przeglądarki ;) (...)

Wiem, że obecnie tak muszę robić, tylko ... do niedawna najzwyklej zamykałem okno (z zalogowaniem do TC7200) i za każdym następnym razem, mogłem ponownie się zalogować bez problemów.
U mnie MAC tego intruza: 00:10:95:DE:AD:07 - tylko czemu/komu to ma służyć, przecież to moja sieć domowa !! ??
Czyżby to ta inwigilacja "osławionego" programu PRISM ?? :?:

p.s.: ciekawe, czy w innych modemorouterach, nie zrobiło się czasem podobnie (?)

p.s.: skrobnąłem do UPC prośbę o wymianę sprzętu na taki, abym nie miał w swojej sieci domowej podejrzanego (niechcianego) urządzenia.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 67 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5625
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-07-2013, 23:21   

hsurim napisał/a:
skrobnąłem do UPC prośbę o wymianę sprzętu na taki, abym nie miał w swojej sieci domowej podejrzanego (niechcianego) urządzenia.

Każdy sprzęt jaki by nie był, a dostajesz go od operatora jest "politycznie podejrzany", i nawet nie mas bladego pojęcia co operatorzy o nas "zbierają", a mają nawet taki obowiązek przez 12 mc przechowywać tak "pozyskane" informacje.
Od dnia kiedy pierwszy raz w życiu podłączyłeś się do internetu, można powiedzieć, że jesteś "skończony", a właściwie to MY wszyscy już jesteśmy na "widelcu", i nie masz na to żadnego wpływu.
Więc obojętnie jaki sprzęt dostaniesz, co Ci podłączą, to doskonale wiedzą co robisz, gdzie w sieci byłeś, na jakich serwerach, co tam robiłeś......, można by tak jeszcze dłuuugo pisać co ONI mogą.
_________________
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1024
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-07-2013, 06:23   

Dobrze o tym wiem i przed moim NATem niech sobie zbierają co tylko jest prawnie dozwolone.
Ale ... nie życzę sobie nieznanego i tym samym podejrzanego rezydenta w MOJEJ sieci domowej.


[ Dodano: 26-07-2013, 11:46 ]
hsurim napisał/a:
skrobnąłem do UPC prośbę o wymianę sprzętu na taki, abym nie miał w swojej sieci domowej podejrzanego (niechcianego) urządzenia.

Mam pierwszą odpowiedź z UPC:
Cytat:
(...)
Uprzejmie informuję, że podanego przez Pana adresu MAC nie da się usunąć, gdyż jest to adres wejścia USB w routerze. Nie świadczy on wobec tego, że jakieś obce urządzenie się łączy z Pana routerem. Adres ten jest taki sam na wszytskich urządzeniach Thomson TC7200U.
(...)
Na tę informację odpowiedziałem min. zadając pytanie, czy to ma oznaczać, że mogę korzystać z tego portu "USB".


[ Dodano: 26-07-2013, 13:23 ]
I tym razem odpowiedź błyskawiczna:
Cytat:
(...)
uprzejmie informuję, iż w dalszym ciągu nie ma możliwości wykorzystania tego portu w modemie.
(...)


[ Dodano: 26-07-2013, 18:43 ]
I kolejny, tym razem telefoniczny kontakt ze strony UPC, w tej samej sprawie.
Otóż, nic konkretnie nowego poza tym, iż być może temat zmierza jednak w kierunku uruchomienia portu USB w TC7200, ale jeśli już, to szybko to zapewne nie nastąpi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,48 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: