Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orange TV Światłowód
Autor Wiadomość
effe 
classic master

Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 216
Wysłany: 15-06-2018, 15:39   

Kabel światłowodowy idzie do funboxa. Z funboxa podłączasz kablem ethernet do dekodera.
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 216
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-06-2018, 17:37   

Są 2 możliwości.
Światłowód do ONTka i później ETH do Funboxa 2.0 (lub swojego routera)
i druga opcja światłowód do Funboxa 3.0.

Opcje wybierasz przy składaniu zamówienia...
_________________
 
 
gst 
light master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 111
Wysłany: 26-08-2018, 22:07   

Rozumiem, że Funboxa 3.0 chowam do "szafki multimedialnej" i dalej na mojej prywatnej instalacji domowej leci sygnał do dekodera?
_________________
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 216
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2018, 09:35   

Dekoder Samsunga ICU100 łączysz po lanie albo po wifi
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 352
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2018, 20:26   

gst napisał/a:
Rozumiem, że Funboxa 3.0 chowam do "szafki multimedialnej" i dalej na mojej prywatnej instalacji domowej leci sygnał do dekodera?


Nie, FunBoxa 3.0 nie schowasz do szafki, bo przy nim nie ma oddzielnego ONT'ka, ma go w sobie. Przy opcji ONT + FunBox 2.0 możesz podłączyć właśny router, ale też nie tak prosto jak Ci się wydaje. Router musi mieć opcję z vlanami. Inaczej nici z internetu, a do tego nie każdy router z vlanami zadziała by mieć też od razu telewizję, która tez posiada swój vlanid.
_________________
 
 
arturbuziaczek9 
Klikacz

Dołączył: 29 Sie 2018
Posty: 1
Wysłany: 29-08-2018, 16:24   

Mając światłowód chciałbym rozgalezic sygnał internetu do lokalu obok dla syna, czy mogę sam jakoś to rozgalezic , czy strace na sygnale ? Czy powinienem zadzwonić do orange i zrobią jakieś rozgałęzienie , nie chcialbym płacić 2 abonamentu bo i tak drogo sobie policzyli, a w sumie oba lokale moje

IMG_20180829_172146.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 305,67 KB

IMG_20180829_172258.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 373,54 KB

 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 835
Wysłany: 29-08-2018, 16:31   

Rozgałęzić światłowód? Ciężka sprawa :) Nie łatwiej pociągnąć do syna zwykły cabel ethernetowy od routera?

Edit: Napiszę trochę jaśniej, żeby nie było. Jeśli twoim celem jest dostarczenie internetu do drugiego lokalu to tego tego terminalu, a tym bardziej światłowodu się nawet nie dotykaj. Światłowód bardzo łatwo uszkodzić, a naprawić jest trudno, a w warunkach domowych jest to wręcz niemożliwe.
Zamiast tego, od swojego routera (przypuszczam że Funbox 2.0, Livebox 3.0) ciągniesz zwykły kabel eth do lokalu syna. Tam dajesz switch, ap czy co tam potrzebujesz.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: