Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z transferami na Cisco EPC3212
Autor Wiadomość
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 14:11   

Wiesz ja nie mam na myśli młota do burzenia ścian ;) , po prostu porządna wiertarka z udarem pneumatycznym. Raczej problemem jest dla określenie lokalizacji zrobienia otworu pomiędzy podłogą w mieszkaniu, a sufitem w piwnicy ???

Cytat:
Jeśli masz tylko internet to możesz spróbować. Ale jeśli masz też telewizję od UPC to odpada bo wytniesz też częstotliwości telewizyjne.


Nie bardzo rozumiem, przecież tłumik stosuje się przed docelowym urządzeniem, w tym przypadku przed modemem, więc w jaki sposób miałby wyciąć częstotliwości telewizyjne ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-11-2017, 14:19   

greeno napisał/a:
Nie bardzo rozumiem, przecież tłumik stosuje się przed docelowym urządzeniem, w tym przypadku przed modemem, więc w jaki sposób miałby wyciąć częstotliwości telewizyjne ?

A co robi tłumik? Jak sama nazwa wskazuje tłumik tłumi dane częstotliwości. A w jaki sposób miałby wyciąć pytasz? Gdybyś miał 2 usługi od tego samego operatora kablowego (czyli od UPC, te dwie usługi to net i tv) to w celu rozdzielenia sygnału miałbyś zastosowany rozgałęźnik (bo UPC nie stosuje zwrotnic). Czyli tłumik byłby przy ROZGAŁĘŹNIKU, a więc net by Ci działał, ale TV już nie bo częstotliwości netu UPC i TV UPC się pokrywają. Poczytaj sobie o tym:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=185554#185554
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=185557#185557

[ Dodano: 25-11-2017, 14:21 ]
A tak gwoli ścisłości tłumik o którym mówisz to poprostu filtr LTE.
_________________
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 14:21   

Właściwie Panowie to macie pewnie wszyscy dosyć dużą wiedzę w temacie i wszyscy po części rację, więc nie ma co się spinać.

Pisząc zdanie "a przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia." Miałem na myśli każdy kabel, czy to będzie koncentryk, czy skrętka, czy inne medium, nie ma to większego znaczenia. Prawda jest taka, że nie jestem na etapie remontu generalnego i prowadzenie jakichkolwiek kabli jest dla mnie dużym problemem. Niestety nie posiadam peszli w mieszkaniu. Chyba, że ma ktoś ochotę porozmawiać z moją Żoną na ten temat jakiejkolwiek rozpie(...) w mieszkaniu ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-11-2017, 14:24   

No to nie możesz ukryć kabla nie wiem jakimś meblem czy przykryć dywanem?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 14:28   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
abonent nie umożliwia tego bo poprowadził okablowanie pod podłogą więc nie ma tematu ale możesz uważać inaczej

Gdzieś Ty to wyczytał? Z tego co Autor napisał to poprzedni operator Aster mu tak położył kabel.
pawelb napisał/a:
UPC z milą chęcią poprowadzi okablowane wierzchem ale to akurat koledze raczej nie pasuje

Autor napisał, że instalacja nowego to "ciężki temat" więc może są ku temu jakieś konkretne powody? Natomiast tu:
greeno napisał/a:
a przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia.

Miał na myśli, że nie poprowadzi skrętki luzem.


Być może kolega nie do końca precyzyjnie się wypowiedział
niezależnie do tego kto położył okablowanie pod podłogą (przypuszczam zę bylo polozone tak na prosbe abonenta), UPC może położyć okablowanie wierzchem,
to nie jest problem operatora tylko abonenta, to abonent musi podjąć decyzję i kolega doskonale o tym wie dlatego sam napisał że ma z tym problem
UPC z miłą chęcią położy mu nowy kabel ale wierzchem, każdy operator tak robi, może pomóc w schowaniu kabla ale nie musi albo może pobrać dodatkową opłatę
Ostatnio zmieniony przez pawelb 25-11-2017, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 14:29   

Miły kolego "MrPepka" pewnie, że wiem czym jest tłumik ;) , też mam o tym jakieś pojęcie, a co mi po filtrze LTE, który kupię i wytnie mi całkiem internet. Chciałbym wyciąć tylko 3 kanały na konkretnych zakresach częstotliwości.

I może się mylę ale u mnie splitter jest zastosowany, i jak zastosuję filtr przed samym modemem, to nie wiem w jaki sposób miałby mi wyciąć częstotliwości TV ?
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 14:33   

greeno napisał/a:
Miły kolego "MrPepka" pewnie, że wiem czym jest tłumik ;) , też mam o tym jakieś pojęcie, a co mi po filtrze LTE, który kupię i wytnie mi całkiem internet. Chciałbym wyciąć tylko 3 kanały na konkretnych zakresach częstotliwości.

I może się mylę ale u mnie splitter jest zastosowany, i jak zastosuję filtr przed samym modemem, to nie wiem w jaki sposób miałby mi wyciąć częstotliwości TV ?


z praktyki powiem ci krótko, zapomnij o wycinaniu tych częstotliwości
albo poprawienie (ewentualnie wymiana) kabla a to się wiąże wiadomo z czym albo poprowadzenie nowego czyli jak zasugerowaleś od strony piwnicy, to jest rozwiązanie o ile UPC będzie w stanie przejść piwnicą ale spróbować na pewno warto
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-11-2017, 14:43   

To kończąc temat o tłumiku:
greeno napisał/a:
I może się mylę ale u mnie splitter jest zastosowany, i jak zastosuję filtr przed samym modemem, to nie wiem w jaki sposób miałby mi wyciąć częstotliwości TV ?

Skoro technik stwierdził, że problemem jest kabel schowany pod posadzką (ten z klatki) to zapewne jest on podłączony do splittera, a z niego kabel wychodzi tylko do modemu (?). Ty chciałeś podłączyć ten tłumik za splitterem, ale przed modemem. W takim wypadku pogorszyłbyś pracę internetu (zaraz napiszę czemu). Musiałbyś filtr podłączyć przed SPLITTEREM.
A co do problemu to napisałeś, że technik:
greeno napisał/a:
Sprawdził sygnał przed wejściem do mieszkania i na gniazdku przed modemem.

Ale czy sprawdził sygnał omijając splitter? Jeśli tak i dalej sygnał był słaby to moim zdaniem problem jest gdzieś w sieci. Zapytaj się sąsiadów czy oni też mają problemy z sygnałem.
_________________
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 14:47   

Rozumiem.

A czy miał ktoś do czynienia z nowymi transmiterami PLC:
POWERLINE TP-LINK TL-PA7020 KIT

Skoro zastosowali już Gigabit Ethernet, to może transfery będą lepsze ?
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 14:51   

greeno napisał/a:
Rozumiem.

A czy miał ktoś do czynienia z nowymi transmiterami PLC:
POWERLINE TP-LINK TL-PA7020 KIT

Skoro zastosowali już Gigabit Ethernet, to może transfery będą lepsze ?


Pamiętaj że te transmitery wykorzystują technologie MIMO czyli trzy kable w gniazdku czyli faza, zero (neutralny) i ziemia (ochronny), nie wiem jak będą się sprawdzać na nieprzerobionym okablowaniu elektrycznym, na pewno nie wykorzysta MIMO czyli nie będziesz miał takich dużych prędkości
masz to wszystko na jednej fazie czy na różnych (nie mylić z obwodami elektrycznymi!)
z tego co wielokrotnie czytałem w necie, na nowych instalacjach elektrycznych osiąga naprawdę duże prędkości, typu 500mbps
ja mam stare okablowanie elektryczne dlatego korzystam z PLC bez MIMO
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 15:13   

Technik sprawdził sygnał na każdym możliwym (dostępnym) punkcie:

przed wejściem do mieszkania - sygnał jest ok,
przed splitterem, jak i za splitterem, który znajduje na końcu instalacji przed modemem i 2 TV - sygnał słaby.

Jeżeli chodzi o transmitery PLC, ja niestety także mam instalację 2 żyłową bez uziemnienia, a bolce w gniazdkach mam zmostkowane z zerem. Więc pewnie o transferach rzędu 200 Mb/s mogę zapomnieć ?
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 15:22   

greeno napisał/a:
Technik sprawdził sygnał na każdym możliwym (dostępnym) punkcie:

przed wejściem do mieszkania - sygnał jest ok,
przed splitterem, jak i za splitterem, który znajduje na końcu instalacji przed modemem i 2 TV - sygnał słaby.

Jeżeli chodzi o transmitery PLC, ja niestety także mam instalację 2 żyłową bez uziemnienia, a bolce w gniazdkach mam zmostkowane z zerem. Więc pewnie o transferach rzędu 200 Mb/s mogę zapomnieć ?


nie wiem, możesz kupić tego typu urządzenia np. w Saturnie a tam masz 30 dni na oddanie sprzętu bez przyczyny (tylko musisz oddać w oryginalnym, niezniszczonym opakowaniu)
jak przetestujesz to daj znać, sam jestem ciekaw, choć jeśli już miałbym testować to raczej TL-WPA8630P KIT
ewentualnie w jakimś wysyłkowym, wtedy masz 10 dni na odesłanie
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 612
Skąd: Gdynia
Wysłany: 25-11-2017, 18:17   

greeno napisał/a:
przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia.

A nie mógłbyś poprowadzić tych kabli w korytkach kablowych. Wygląda to estetycznie, koszt też jest niewielki, a sprawę by rozwiązało.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 18:58   

Karol napisał/a:
greeno napisał/a:
przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia.

A nie mógłbyś poprowadzić tych kabli w korytkach kablowych. Wygląda to estetycznie, koszt też jest niewielki, a sprawę by rozwiązało.


to już lepsza jest listwa przypodłogowa z miejscem na kable, coś np. tego typu: http://bi.gazeta.pl/im/c3...m--dl--240-.jpg
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 19:09   

Problem stanowi terakota i cokoły, gdyby były listwy nie było by problemu ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: