Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z transferami na Cisco EPC3212
Autor Wiadomość
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 24-11-2017, 21:28   Problemy z transferami na Cisco EPC3212

Witam. Od pewnego czasu mam problemy z transferami w UPC - Fiber 250 na Cisco EPC3212.
Wiele lat było bez problemów.
Wezwałem technika z UPC, jednakże stwierdził, że sygnał jest kiepski i jedyne co może zaproponować to zmiana kabla koncentrycznego na nowy.
Powiedział, że prawdopodobnie są kiepskiej jakości łączenia kabla i ostatnimi czasy przez LTE te zakłócenia.
Niestety instalację mam poprowadzoną pod posadzką i nie mam dostępu do kabla, a instalacja nowego to ciężki temat.

Zakłócenia występują na 3 kanałach z 8. Gdy połączone jest 5 kanałów wszystko śmiga przyzwoicie, może nie pełne 250 Mb/s ale 200 Mb/s jest. Sieć mam po WIFI także ~ 200 Mb/s, więc więcej i tak nie oczekuję.

Niestety technik powiedział, że nie może wyłączyć tych 3 kanałów, modem tego nie umożliwia. Na infolinii powiedzieli mi, że to korporacja i indywidualnie nie przeprogramują mi modemu aby działał tylko na tych 5 kanałach.

Gdy tylko załapie jeden z 3 kanałów, zaczynają się problemy.
Orientuje się ktoś czy jest możliwość wyłączenia poszczególnych kanałów lub
na jakich częstotliwościach pracują poszczególne kanały i czy jest możliwość zainstalowania jakiegoś tłumika (filtra), który by odcinał problematycznie kanały ?

2.jpg
Z problemami.
Plik ściągnięto 29 raz(y) 62,12 KB

1.jpg
Bez problemów.
Plik ściągnięto 22 raz(y) 62,42 KB

 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 612
Skąd: Gdynia
Wysłany: 24-11-2017, 23:21   

Może zamiast od razu wymieniać kabel należałoby wymienić same połączenia (złączki na końcówkach kabla). Czy technik sprawdził Ci modem na innym kablu?
_________________
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 08:00   

Sprawdził sygnał przed wejściem do mieszkania i na gniazdku przed modemem. Tak jak napisałem kabel jest pod posadzką, nie ma możliwości sprawdzenia połączeń (kabel był położony jeszcze za aster - kilkanaście lat temu ) !
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 612
Skąd: Gdynia
Wysłany: 25-11-2017, 09:02   

greeno napisał/a:
Sprawdził sygnał przed wejściem do mieszkania i na gniazdku przed modemem.

Czy jest duża różnica między sygnałem w tych dwóch miejscach?

greeno napisał/a:
kabel jest pod posadzką, nie ma możliwości sprawdzenia połączeń (kabel był położony jeszcze za aster - kilkanaście lat temu ) !

A jest możliwość zmiany wtyku na końcu kabla, pozbycia się gniazda i zakończenia kabla wtykiem F?
_________________
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 09:23   

Tak, takie rzeczy technik sprawdził, gniazdo zostało ominięte.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 11:34   

Bez sensu kombinujesz..masz problem z okablowaniem to musisz je wymienic albo a jakiś inny sposob ominac...nie da sie naa modemie wylaczyc poszczegolnych kanalow US..albo przenies modem blizej wejscia do mieszkania zeby ominac felerne okablowanie...bez jakiś zmian tego nie przeskoczysz
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 12:05   

Gdyby życie było takie proste, to by człowiek nie musiał kombinować, niestety tak nie jest ;/

- mogę przenieść modem + router(WIFI) gdzieś przy drzwiach wejściowych (kiedyś był już tak usytuowany), mam taki układ mieszkania (stare budownictwo - płyta żelbetonowa, rozmieszczenie pokoi, że stracę transfery po WIFI do 1/4 - wyjdzie prawie na to samo albo i gorzej bo i po lanie transfery stracę.

- modem przy drzwiach, router(WIFI) w aktualnym miejscu: wiąże się z poprowadzeniem skrętki.

- transmitery sieciowe ? mam 3 sztuki, maksymalne transfery między 2 konkretnymi gniazdkami 100 Mb/s. Akurat są tak usytuowane, że nie rozwiązują problemu. Pozostałe połączenia między gniazdkami to porażka ~ 20-30 Mb/s.

Gdybym był na etapie remontu generalnego nie było by dyskusji, niestety aktualnie nie jestem, a przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia.

Dlatego kombinuję ;(
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 12:29   

greeno napisał/a:
Gdyby życie było takie proste, to by człowiek nie musiał kombinować, niestety tak nie jest ;/

- mogę przenieść modem + router(WIFI) gdzieś przy drzwiach wejściowych (kiedyś był już tak usytuowany), mam taki układ mieszkania (stare budownictwo - płyta żelbetonowa, rozmieszczenie pokoi, że stracę transfery po WIFI do 1/4 - wyjdzie prawie na to samo albo i gorzej bo i po lanie transfery stracę.

- modem przy drzwiach, router(WIFI) w aktualnym miejscu: wiąże się z poprowadzeniem skrętki.

- transmitery sieciowe ? mam 3 sztuki, maksymalne transfery między 2 konkretnymi gniazdkami 100 Mb/s. Akurat są tak usytuowane, że nie rozwiązują problemu. Pozostałe połączenia między gniazdkami to porażka ~ 20-30 Mb/s.

Gdybym był na etapie remontu generalnego nie było by dyskusji, niestety aktualnie nie jestem, a przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia.

Dlatego kombinuję ;(


A poprowadzenie po klatce schodowej kabli rozumiem że też nie wchodzi w grę?
ja też mam mieszkanie z lat 80tych i miałem podobny problem dlatego kabel koncentryczny wchodzi do mnie do mieszkania z klatki dwiema drogami, jeden kabel do salonu do TV i Radia a drugi do pokoju w którym stoją urządzenia sieciowe i tam też testuję różne modemy

A żeby mieć pełne pokrycie Wifi w mieszkaniu dodatkowo używam PLC i wyciągam na nich pełne 100mbps (TP-link TL-WPA4530 KIT)
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 12:50   

Też u mnie wchodzą 2 koncentryki do mieszkania, niestety tak jak napisałem poprzednio nie rozwiązuje to problemu (taki układ rozmieszczenia pomieszczeń). Używam także transmiterów PLC (mam 4 sztuki) - dokładnie takich jak ty. Także nie rozwiązuje mi to problemu, tak jak napisałem poprzednio, transfery tylko w przypadku połączenia 2 nieodpowiednio usytuowanych gniazdek, to ~ 100 Mb/s (więc używam do innych celów).

Czy jakiś specjalista jest w stanie mi odpowiedzieć na pytania:

czy zastosowanie fizycznego tłumika, który by tłumił częstotliwości na kanałach 6,7,8 nie wchodzi w grę ?
konfiguracja modemu, tak aby wyłączyć kanały 6, 7, 8 ?

Jeżeli nie, to zostanie mi oficjalne wystosowanie pisma do UPC, że albo mi przeprogramują indywidulanie firmware, tak aby modem nie korzystał z tych 3 kanałów, albo rozwiążę z nimi umowę w związku z niewywiązywaniem się z ich strony z umowy.

Mieszkam na parterze i chodzi mi także po głowie aby poprowadzić instalację piwnicą. Problemem jest jednakże określenie miejsca w którym miałbym przewiercić się przez strop. Nie chciał bym sobie narobić jakiś poważnych problemów. Czy ma ktoś doświadczenia w tych tematach ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-11-2017, 13:11   

To może sprawę rozwiążą adaptery MoCA? Niestety w Polsce ich nie kupisz więc pozostaje Ci szukanie ich na portalach typu Amazon.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 13:19   

greeno napisał/a:
Też u mnie wchodzą 2 koncentryki do mieszkania, niestety tak jak napisałem poprzednio nie rozwiązuje to problemu (taki układ rozmieszczenia pomieszczeń). Używam także transmiterów PLC (mam 4 sztuki) - dokładnie takich jak ty. Także nie rozwiązuje mi to problemu, tak jak napisałem poprzednio, transfery tylko w przypadku połączenia 2 nieodpowiednio usytuowanych gniazdek, to ~ 100 Mb/s (więc używam do innych celów).

Czy jakiś specjalista jest w stanie mi odpowiedzieć na pytania:

czy zastosowanie fizycznego tłumika, który by tłumił częstotliwości na kanałach 6,7,8 nie wchodzi w grę ?
konfiguracja modemu, tak aby wyłączyć kanały 6, 7, 8 ?

Jeżeli nie, to zostanie mi oficjalne wystosowanie pisma do UPC, że albo mi przeprogramują indywidulanie firmware, tak aby modem nie korzystał z tych 3 kanałów, albo rozwiążę z nimi umowę w związku z niewywiązywaniem się z ich strony z umowy.

Mieszkam na parterze i chodzi mi także po głowie aby poprowadzić instalację piwnicą. Problemem jest jednakże określenie miejsca w którym miałbym przewiercić się przez strop. Nie chciał bym sobie narobić jakiś poważnych problemów. Czy ma ktoś doświadczenia w tych tematach ?


Powiem tak,
zapomnij że UPC przeprogramuje Ci modem, tego się nie praktykuje...duże koszty, mały zysk
poza tym to nie oni się nie wywiązują z Umowy tylko Ty nie jesteś w stanie przerobić okablowania w domu więc ten argument odpada, możesz się z nimi spierać ale byle prawnik wygra dla nich taką sprawę bo problem jest po stronie abonenta a nie dostawcy
fizyczny tłumik raczej nie wchodzi w grę, można oczywiście próbować zamawiać jakieś pasywo, które wytnie te częstotliwości ale to się zamawia z setkach albo tysiącach egzemplarzy a nie dla pojedycznego abonenta
przebicie się przez strop jest pewnym rozwiązaniem skoro nie masz jak przejść klatką schodową ale do tego potrzeba odpowiednich narzędzi, możesz spróbować zgłosić do UPC żeby wprowadzili ci kabel inną drogą i pokryć część ewentualnych kosztów takiej operacji no i upewnić się że z piwnicy będą mogli wejść do pomieszczenia do którego chcesz wprowadzić okablowanie, pewnie jest to do ustalenia
którą masz wersję sprzętową TL-WPA4530 KIT? V1 czy V2?
w przypadku tych, które ci wolniej działają próbowałeś obrócić urządzenie w gniazdku?
 
 
greeno 
Klikacz

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 12
Wysłany: 25-11-2017, 13:50   

Posiadam TL-WPA4530 KIT V2, działają bardzo stabilnie, zwłaszcza, że przy jednym połączeniu mam podłączoną kamerę IP FullHD do rejestratora i w ciągu 1,5 roku zauważyłem 1 zwis urządzenia. Obracać próbowałem ale ogromnych różnic nie zauważyłem, za duże są widocznie zakłócenia.

Ok. w takim przypadku będę próbował pokombinować z instalacją przez piwnicę. Ma ktoś jakieś doświadczenie odnośnie narzędzi, dzięki którym można określić lokalizację, pomiędzy posadzką w mieszkaniu, a sufitem z piwnicy. Właściwie to młot pneumatyczny i odpowiednio długie wiertła mam. Jednakże jest to strop żelbetonowy, zbrojenia, itp. łatwo może nie być !
Ostatnio zmieniony przez greeno 25-11-2017, 13:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-11-2017, 13:52   

greeno napisał/a:
konfiguracja modemu, tak aby wyłączyć kanały 6, 7, 8 ?

Tu akurat pawelb ma rację. Nie da rady przeprogramować dla Ciebie modemu bo firmware'u nie pisze UPC tylko producent modemu.
greeno napisał/a:
czy zastosowanie fizycznego tłumika, który by tłumił częstotliwości na kanałach 6,7,8 nie wchodzi w grę ?

Jeśli masz tylko internet to możesz spróbować. Ale jeśli masz też telewizję od UPC to odpada bo wytniesz też częstotliwości telewizyjne.
pawelb napisał/a:
poza tym to nie oni się nie wywiązują z Umowy tylko Ty nie jesteś w stanie przerobić okablowania w domu więc ten argument odpada

Bullshit. Przerobienie okablowania nie leży w gestii abonenta tylko w gestii operatora i to on ma problem żeby przerobić to okablowanie. Jeśli jest inaczej to udowodnij mi to w postaci odpowiedniego punktu w umowie lub regulaminie UPC.
pawelb napisał/a:
fizyczny tłumik raczej nie wchodzi w grę, można oczywiście próbować zamawiać jakieś pasywo, które wytnie te częstotliwości ale to się zamawia z setkach albo tysiącach egzemplarzy a nie dla pojedycznego abonenta

No tak, nie może go samemu kupić tylko musi łaskawie czekać aż operator dla niego zamówi :roll:
pawelb napisał/a:
w przypadku tych, które ci wolniej działają próbowałeś obrócić urządzenie w gniazdku?

What? Przecież z tego co on napisał:
greeno napisał/a:
Pozostałe połączenia między gniazdkami to porażka ~ 20-30 Mb/s.

Wynika, że takie ma połączenie między różnymi fazami.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 14:02   

MrPepka napisał/a:
greeno napisał/a:
konfiguracja modemu, tak aby wyłączyć kanały 6, 7, 8 ?

Tu akurat pawelb ma rację. Nie da rady przeprogramować dla Ciebie modemu bo firmware'u nie pisze UPC tylko producent modemu.
greeno napisał/a:
czy zastosowanie fizycznego tłumika, który by tłumił częstotliwości na kanałach 6,7,8 nie wchodzi w grę ?

Jeśli masz tylko internet to możesz spróbować. Ale jeśli masz też telewizję od UPC to odpada bo wytniesz też częstotliwości telewizyjne.
pawelb napisał/a:
poza tym to nie oni się nie wywiązują z Umowy tylko Ty nie jesteś w stanie przerobić okablowania w domu więc ten argument odpada

Bullshit. Przerobienie okablowania nie leży w gestii abonenta tylko w gestii operatora i to on ma problem żeby przerobić to okablowanie. Jeśli jest inaczej to udowodnij mi to w postaci odpowiedniego punktu w umowie lub regulaminie UPC.
pawelb napisał/a:
fizyczny tłumik raczej nie wchodzi w grę, można oczywiście próbować zamawiać jakieś pasywo, które wytnie te częstotliwości ale to się zamawia z setkach albo tysiącach egzemplarzy a nie dla pojedycznego abonenta

No tak, nie może go samemu kupić tylko musi łaskawie czekać aż operator dla niego zamówi :roll:
pawelb napisał/a:
w przypadku tych, które ci wolniej działają próbowałeś obrócić urządzenie w gniazdku?

What? Przecież z tego co on napisał:
greeno napisał/a:
Pozostałe połączenia między gniazdkami to porażka ~ 20-30 Mb/s.

Wynika, że takie ma połączenie między różnymi fazami.


Przerobienie okablowania leży w gestii UPC ale w tym przypadku to abonent nie umożliwia tego bo poprowadził okablowanie pod podłogą więc nie ma tematu ale możesz uważać inaczej :P
Pasywo nie musi wycinać częstotliwości telewizyjnych, pamiętajcie że kanały upstream pracują w paśmie do 65Mhz
UPC z milą chęcią poprowadzi okablowane wierzchem ale to akurat koledze raczej nie pasuje
Jeśli chodzi o tę drugą parę urządzeń PLC, jeśli idą z innej fazy (a nie z innego obwodu) to oczywiście spadek prędkości będzie mocno wyczuwalny, pomiędzy fazami tak to działa niestety, pomiędzy różnymi obwodami tej samej fazy powinno być OK

I żadnego młota pneumatycznego! odpowiednie wiertło i sprawa załatwiona, w UPC taki technik będzie wiedział co mu jest potrzebne
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-11-2017, 14:08   

pawelb napisał/a:
abonent nie umożliwia tego bo poprowadził okablowanie pod podłogą więc nie ma tematu ale możesz uważać inaczej

Gdzieś Ty to wyczytał? Z tego co Autor napisał to poprzedni operator Aster mu tak położył kabel.
pawelb napisał/a:
UPC z milą chęcią poprowadzi okablowane wierzchem ale to akurat koledze raczej nie pasuje

Autor napisał, że instalacja nowego to "ciężki temat" więc może są ku temu jakieś konkretne powody? Natomiast tu:
greeno napisał/a:
a przecież nie poprowadzę sobie kabli luzem przez pomieszczenia.

Miał na myśli, że nie poprowadzi skrętki luzem.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: