Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wzmocnić wi-free ?
Autor Wiadomość
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 19-10-2017, 16:41   Jak wzmocnić wi-free ?

Jestem klientem UPC z pełnym dostępem do wykupionych usług.
Mam u siebie w domu sygnały wi-fi, wi-free z mojego mediaboxa.
Kilka pięter i klatkę niżej (blok) mieszka moja mama. Mama ma tylko wykupioną telewizję.
Do jej mieszkania dociera bardzo słaby sygnał wi-free (pewnie od któregoś z sąsiadów)
Mój sygnał niestety nie dosięga.
Chciałbym i u niej w mieszkaniu korzystać z wi-free. Niestety sygnał jest tylko w jednym z pomieszczeń.
Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie docierającego słabego sygnału wi-free ?
Czy repeter będzie dobrym rozwiązaniem ? (o ile w ogóle).
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-10-2017, 16:52   Re: Jak wzmocnić wi-free ?

Tylko repeater może rozwiązać ten problem, pytanie tylko jakie to przyniesie skutki. Jak sygnał jest zbyt słaby to i repeater nie pomoże. To można tylko stwierdzić empirycznie, trzeba popróbować. Repeater należy umieścić w miejscu najsilniejszego sygnału. Trzeba by sprawdzić kilka urządzeń ze sklepu i zwrócić te nienadające się.

No to tradycyjnie Copy&Paste :P :
:arrow: https://www.morele.net/wi...najlepszy/1265/
:arrow: http://www.komputerswiat....ater-wi-fi.aspx
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2532
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-10-2017, 17:17   

radas, Po pierwsze nie zakładaj dwóch tematów o tym samym, a po drugie.
radas napisał/a:
Czy repeter będzie dobrym rozwiązaniem ?

Repeater? Serio? Nawet w najnowszym cd-action pisali żeby z niego nie korzystać, a zamiast tego podłączyć do routera KABLEM (lub przez PLC) drugi AP.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-10-2017, 17:19   

W kontekście tego
radas napisał/a:
Kilka pięter i klatkę niżej (blok) mieszka moja mama.
MrPepka, chyba żartujesz. :mrgreen:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2532
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-10-2017, 17:23   

radas napisał/a:
Kilka pięter i klatkę niżej (blok) mieszka moja mama.

To repeater tym bardziej nie pomoże. Tu już chyba pomogą jedynie urządzenia CPE (inaczej mosty bezprzewodowe).
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-10-2017, 17:32   

radas napisał/a:
Chciałbym i u niej w mieszkaniu korzystać z wi-free. Niestety sygnał jest tylko w jednym z pomieszczeń.

Nie wiadomo czy repeater się nie sprawdzi, to naprawdę trudno stwierdzić.
Pitrek napisał/a:
Repeater należy umieścić w miejscu najsilniejszego sygnału.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2532
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-10-2017, 18:26   

radas napisał/a:
Niestety sygnał jest tylko w jednym z pomieszczeń.

Ale jaki? Dobry czy słaby? Najlepiej by było jakbyś poszedł tam z jakimś laptopem do tego pomieszczenia gdzie jest ten silny sygnał i tam (po zainstalowaniu darmowej wersji inssider) wrzucił byś z tego programu zrzuty.
_________________
 
 
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 19-10-2017, 19:07   

Po pierwsze: Dziękuję za zainteresowanie.
Lecz niestety dużo słów a mało konkretów.
Zapytam prościej:
Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie sygnału wi-free w lokalu innym niż lokal własny ?
Czy Ktoś z to czytających ma i używa jakieś "wzmacniacze" sygnału wi-free typu repeater ?
////
i rozwiewając wątpliwości:
Nie jest tak, że chcę dać komuś kto jest w zasięgu UPC mojego loginu i hasła do wi-free aby miał internet za darmo !!!
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-10-2017, 20:01   

radas napisał/a:
Lecz niestety dużo słów a mało konkretów.
Bo to nie jest takie proste. Nie używałem tego nigdy do Wi-Free. Montowałem dawno temu repeatery w domu jednorodzinnym, wziąłem 3 szt. ze sklepu i zostawiłem ten najlepszy, akurat jakiś TP-Link, może przypadek. Podłączony był blisko tarasu, żeby pokrył ogród. I tak internet był kiepski, ale był. I co z tego wynika, kompletnie nic. U Ciebie (a właściwie u Twojej Mamy) może się sprawdzi, może nie.
Teraz lepszym rozwiązaniem od repeatera Wi-Fi są adaptery PLC, są coraz lepsze i lepiej się sprawdzają. Nic nie sugerowałem odnośnie udostępniania hasła, Ty po prostu chcesz skorzystać u Mamy z Wi-Free o słabym zasięgu.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2532
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-10-2017, 20:28   

WIEM!!!! MAM ROZWIĄZANIE!!!!
radas napisał/a:
Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie sygnału wi-free w lokalu innym niż lokal własny ?

Wymień ten modem jaki masz na connectbox. On tak sieje tym wifi (i wi-free też), że spokojnie zasięg tam dojdzie. Że też wcześniej na to nie wpadłem.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-10-2017, 20:51   

MrPepka napisał/a:
że spokojnie zasięg tam dojdzie
Nie widzę tu [joke].....[/joke]
Wybacz mi MrPepka :oops: , ale ja to :arrow: tak odbieram.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2532
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-10-2017, 21:12   

A to Ty nie wiesz, że connectbox daje wysoki zasięg (ponoć)?
_________________
 
 
brtk 
classic master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 229
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-10-2017, 23:10   

Ja nie narzekam na zasięg wifi Compala.. Pełny zasięg w każdym miejscu mieszkania, 56m2. Mieszkam na drugim pietrze, na podwórku 50-60m dalej też mam zasięg, jedną kreskę, ale mam.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-10-2017, 01:15   

radas,
Żeby mieć co przesłać dalej trzeba mieć co wzmocnić.
Żadne wzmacniacze - to ślepa furtka.
Ze sprzętu UPC skrętka do jakiegoś AP u mamy.
_________________
 
 
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 20-10-2017, 09:55   

sorry
w pierwszym poście napisałem "z mojego mediaboxa"
mam Connect BOXa i wiem, że to duża różnica.


Żadne skrętki, puszczanie kabli nie wchodzą w rachubę.
Nigdy (u mamy) nie zauważyłem choćby najmniejszego sygnału z mojej sieci (z connectboxa :) ) tak, że inssider zbędny. Po prostu za daleko i już.
Jedyna opcja jaka przychodzi mi do głowy to zwiększyć siłę docierającego sygnału wi-free. A jedyne urządzenie które (chyba ???) może tak zrobić to jakiś repeter
Tylko kwestia czy ogólne repeter`y są przystosowane do pracy z "takim" sygnałem ?
Wiem, że najprościej było by kupić i sprawdzić. Ale chcę zaoszczędzić sobie ewentualnych problemów ze zwrotem etc.
Po prostu pomyślałem, że wygodniej jest zapytać Tych co się znają, może używają - czyli Was.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: