Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liczba / limit połączeń, Technicolor TC7200U, 250/20 Mbit/s
Autor Wiadomość
darekols 
Klikacz

Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 3
Wysłany: 15-10-2017, 10:53   Liczba / limit połączeń, Technicolor TC7200U, 250/20 Mbit/s

Witam.
Jeżeli takie pytanie już padło, to przepraszam i proszę o podlinkowanie wątku.

Czy ktoś może się orientuje, jakie są maksymalne liczby połączeń na torrent lub ogólnie bez "zamulania" łącza albo zwiech samego modemu Technicolor?

Jak to można najefektywniej sprawdzić?

Obecnie używam "bezpiecznych" wartości 100 ogólnie i 25 na torrent, ale mam wrażenie, że dałoby się lepiej.

limit_polaczen.png
Plik ściągnięto 29 raz(y) 189,63 KB

 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 189 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3978
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 15-10-2017, 13:25   Re: Liczba / limit połączeń, Technicolor TC7200U, 250/20 Mbi

Domyślne ustawienia to 200 i 50.
Gdzieś tam zalecają 450 i 200.
Nie wiem ile na raz ściągasz torrentów. Jeżeli mniej to wypróbuj te ustawienia, jeżeli więcej to zmniejsz liczbę połączeń "na torrent" na 150 i zwiększ całkowitą na 600.
Najlepiej popróbuj na "żywo". Zapuść sobie kilka razy przy różnych parametrach. Zobacz czy osiągasz max co UPC daje. Uruchom "Monitor zasobów" i w zakładce "Sieć" w drugim oknie "Aktywność sieci" jest sumaryczna prędkość w Mb/s, oraz prędkości B/s poszczególnych procesów.

Poza tym nie wiadomo czy w tym samym czasie inne urządzenia maja intensywnie korzystać z routera i czy na tym komputerze z BitTorrentem chcesz coś innego jeszcze robić.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 15-10-2017, 15:26   

Ja mam takie ustawienia:
1024
256
32
4

Natomiast kolejki w sekcji BitTorrent:
8
16
-1

Weź jednak pod uwagę, że u mnie Compal pracuje w trybie modemu a mam podłączony własny router z wgranym LEDE.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2031
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-10-2017, 15:32   

Cytat:
Weź jednak pod uwagę, że u mnie Compal pracuje w trybie modemu a mam podłączony własny router z wgranym LEDE.

Znaczenie ma to, że masz Compal, a nie technicolor który jest słabszy.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 189 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3978
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 15-10-2017, 16:23   

MrPepka napisał/a:
... technicolor który jest słabszy.
Dlatego tez proponowałem:
Pitrek napisał/a:
Jeżeli mniej to wypróbuj te ustawienia, jeżeli więcej to zmniejsz liczbę połączeń "na torrent" na 150 i zwiększ całkowitą na 600.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 403
Wysłany: 16-10-2017, 06:36   

MrPepka napisał/a:
Znaczenie ma to, że masz Compal, a nie technicolor który jest słabszy.

czy napewno jest technicolor slabszy - patrzac na problem puma6? :)
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 189 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3978
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-10-2017, 07:35   

W tym wypadku nie chodzi o jego opóźnienia w porównaniu z routerami z problemem "Puma6", tylko o wydajność Technicolora.
_________________
 
 
darekols 
Klikacz

Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 3
Wysłany: 16-10-2017, 09:02   

Pitrek napisał/a:
(...) tylko o wydajność Technicolora.


Czy możesz rozwinąć myśl, z czego wydajność Technicolora słynie?

Bo podejrzewam, że wiem o co chodzi, dlatego zastanawiam się nad użyciem poradnika Technicolor TC7200 - Enabling "Cable modem" mode znalezionego na boards.ie - o ile ten jeszcze jest aktualny.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 189 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3978
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-10-2017, 13:22   

Nie rozwinę nic :oops: , bo niestety o nic szczególnego mi nie chodzi i nie chodzi mi też o tryb "Bridge". W pierwszym poście zastanawiałeś się nad "zamuleniem" technicolora więc sądzę, że podane przeze mnie wartości mogą się sprawdzić.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2031
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-10-2017, 14:13   

darekols napisał/a:
dlatego zastanawiam się nad użyciem poradnika Technicolor TC7200 - Enabling "Cable modem" mode znalezionego na boards.ie - o ile ten jeszcze jest aktualny.

Mówisz o tym?:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=183500#183500
Bo jak tak to ten sposób na najnowszym firmware (ponoć) nie działa.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 17-10-2017, 18:18   

Powiem tak. Gdybym przełączył Compala w tryb Routera to pewnie nie byłbym w stanie takich ustawień wybrać. Natomiast w trybie modemu wszystko hula.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2031
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 17-10-2017, 18:31   

Atlas334 napisał/a:
Gdybym przełączył Compala w tryb Routera to pewnie nie byłbym w stanie takich ustawień wybrać.

Jakich ustawień?
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 26-10-2017, 16:44   

Chodziło mi o to, że Comapal w trybie Routera nie byłby w stanie zapewnić stabilną pracę przy takich ustawieniach w qBittorrent. Ktoś już na tym forum wspominał, że Connect Box wymięka przy torrentach.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2031
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-10-2017, 16:58   

Atlas334 napisał/a:
Ktoś już na tym forum wspominał, że Connect Box wymięka przy torrentach.

Ale ponoć to się dzieje tylko na wifi.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: