Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny modem, a prawo
Autor Wiadomość
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 20:16   

pawbrok napisał/a:
Dzięki za link MrPepka.
Mogę tylko dodać, że w Niemczech i Szwajcarii spółki córki LGI, czyli Unitymedia i UPC dają w swojej ofercie tzw. Comfort modemo-router Fritz!Box 6490, ale ten sam sprzęt u nas nie jest oferowany, pomimo idealnego niemal spolszczenia systemu i interfejsu użytkownika. Dlaczego? Spowoduje uszkodzenie sieci???


Mialem ten modem na testach, przede wszystkim mial bardzo dobre WiFi ale mocno sie grzal i nie mial wylacznika zasilania, pomijając ze to tez Puma 6...generalnie dziwaczna konstrukcja, jedyny modem z jakim mialem do czynienia w ktorym to uzytkownik moze wymusic upgrade oprogramowania...
Kompletnie nie przyjal sie na polskim rynku...pomijam juz wyglad urzadzenia :P
Mocno kontrowersyjna konstrukcja..jak to Fritz :)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 20:38   

pawelb napisał/a:
Kompletnie nie przyjal sie na polskim rynku

Dlaczego? To z tego powodu?:
pawelb napisał/a:
jedyny modem z jakim mialem do czynienia w ktorym to uzytkownik moze wymusic upgrade oprogramowania...
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 06-10-2017, 20:45   

To nie jest dobre żeby użytkownik mógł decydować o oprogramowaniu jakie chce używać w urządzeniu które jest zalogowane do sieci kablowej, w przypadku DSL sprawa jest inna, bo z poziomu "centrali" ustawia się prędkość łącza a często po prostu prędkość jest taka ile da radę linia miedziana bo nie ma się co oszukiwać ale na telefonicznej linii miedzianej za wiele się nie osiągnie ;)
W TV kablowej jest inaczej, modem dostaje plik wsadowy z sieci który uatawia prędkość, a jak producent zrobi takie oprogramowanie które umożliwi użytkownikowi modyfikację pliku wsadowego ? To trochę lipa z punktu widzenia operatora kablowego. W kablówce jest tak że to modem ma ograniczać prędkość a nie CMTS, dlatego zapewne operatorzy kablowi w Polsce nie są chętni aby klient mógł sobie podłączać dowolny modem jaki sobie zażyczy.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 20:48   

A jak to jest zrobione w GPON? Gdzie w tej technologii ustawia się prędkość?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 06-10-2017, 20:51   

Dokładnie nie znam tej technologii od środka ale mam przeczucie, że prędkość jest tam ustawiana z poziomu kontrolera.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 20:54   

kvs napisał/a:
W TV kablowej jest inaczej, modem dostaje plik wsadowy z sieci który uatawia prędkość, a jak producent zrobi takie oprogramowanie które umożliwi użytkownikowi modyfikację pliku wsadowego ? To trochę lipa z punktu widzenia operatora kablowego.

Zawsze można zablokować modyfikację pliku wsadowego.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 06-10-2017, 21:00   

Wiesz, tu na forum możesz sobie politykować do woli, ale zapewniam Cię, że to nic nie zmieni w tej kwestii.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 21:00   

kvs napisał/a:
W kablówce jest tak że to modem ma ograniczać prędkość a nie CMTS, dlatego zapewne operatorzy kablowi w Polsce nie są chętni aby klient mógł sobie podłączać dowolny modem jaki sobie zażyczy.

A nie chodzi po prostu o kasę? W USA i Niemczech nie ma z tym problemu i nikt nie bawi się w modyfikację pliku wsadowego (bo wszyscy mają to poblokowane nawet w swoich modemach).
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1586
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 06-10-2017, 21:03   

Polak potrafi :)
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 21:32   

MrPepka napisał/a:
A jak to jest zrobione w GPON? Gdzie w tej technologii ustawia się prędkość?


Na kontrolerze GPON, a dokladnie w konfiguracji OLT
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5361
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-10-2017, 23:36   

No to niech sam operator ma w ofercie kilka sprzętów i wspiera też powiedzmy z 5 niezależnych, ale przez niego certyfikowanych i klient to sobie sam kupi, po czym operator aktywuje.
kvs napisał/a:
Polak potrafi

Kolega trochę przecenia nasze możliwości.
Po tym jak widzę kto kończy szkoły, licea i jak jest nastawiony do życia - to jedynie co ich interesuje, to wszystko, byle nie praca umysłowa.
Poczytaj z kim mamy do czynienia na Elektrodzie (inteligencją narodu), to jestem pewien, że od Polaków im nic nie w tej chwili nie grozi.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-10-2017, 11:04   

KOCUREK1970 napisał/a:
No to niech sam operator ma w ofercie kilka sprzętów i wspiera też powiedzmy z 5 niezależnych, ale przez niego certyfikowanych i klient to sobie sam kupi, po czym operator aktywuje.

To nie jest takie proste. Właściwie w GPON u niektórych operatorów (np. Orange) jest możliwe podłączenie własnego ONT. Technik musi jedynie wpisać adres mac tego urządzenia do OLT. A czemu żaden technik tego nie zrobi? Ano z kilku powodów:
1. Jeśli będziesz miał jakieś problemy to operator Ci nie pomoże. Nie będzie mógł podłączyć swojego ONT bo wystąpi konflikt przy autoryzacji.
2. Jeśli ktoś będzie weryfikował podłączone urządzenia i wykryje jakieś inne to może je odciąć.
3. Własne urządzenie może wpływać na stabilność całej sieci (i to bardziej niż czyiś modem kablowy w kablówce)
4. Aż wreszcie własny ONT może w skrajnych przypadkach uszkodzić OLT operatora
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2017, 12:03   

Tak jak juz wczesniej pisalem, jest wiele powodów dla ktorych operatorzy niechetnie podlaczaja urzadzenia abonenta i tak jak tu zostalo powiedziane jedym z nich jest fakt iz trudno potem rozpatrywac reklamacje a bugi w oprogramowaniu moga destabilizowac dzialanie koncentratora kablowego czy GPON..w tym sensie DSL jest bardziej przewidywalny, nie jest wykluczone ze za jakis czas standardem bedzie podlaczanie wlasnych urzadzen GPON abonenta ale w przypadku Docsis zawsze to bedzie problem ze wzgledu na to ze ustawienia abonenta sa na modemie a nie koncentratorze o czym tez juz bylo tu pisane
Sam osobiscie jestem bardzo ciekaw jak potoczy sie sprawa z Puma 6, mam w swojej sieci Arrisa TG2492 i Hitrona CGNV4 i ten problem u mnie praktycznie nie istnieje ale moze dlatego ze bonduje maksymalnie 8 kanalow downstream, byc moze na 12 czy 16 ten problem by sie pojawil dlatego spokojnie czekam na te dzialania Intela...wspolczuje firmie Arris ze musi sie teraz borykac z problemem ktorego rozwiazanie nie zalezy od nich tylko od producenta chipsetu choc widac ze popelniono jakies bledy skoro tego wczesniej nie przetestowano i nie wylapano
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-10-2017, 12:19   

pawelb napisał/a:
ale w przypadku Docsis zawsze to bedzie problem ze wzgledu na to ze ustawienia abonenta sa na modemie a nie koncentratorze o czym tez juz bylo tu pisane

A w czym problem stworzyć listę dopuszczonych modemów zgodnych z takim i takim CMTS? Ktoś kto jest wymagający kupił by modem z tej listy zautoryzował by go u operatora do tego swój router i by działało. Ktoś mniej wymagający wziął by sprzęt operatora i wszyscy byli by zadowoleni.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2017, 12:46   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
ale w przypadku Docsis zawsze to bedzie problem ze wzgledu na to ze ustawienia abonenta sa na modemie a nie koncentratorze o czym tez juz bylo tu pisane

A w czym problem stworzyć listę dopuszczonych modemów zgodnych z takim i takim CMTS? Ktoś kto jest wymagający kupił by modem z tej listy zautoryzował by go u operatora do tego swój router i by działało. Ktoś mniej wymagający wziął by sprzęt operatora i wszyscy byli by zadowoleni.


Mysle ze operatorzy niechetnie do tego podchodza bo jak wczesniej wspominalem, osob ktore sa tym zainteresowane jest pewnie jakis promil..wystarczy nawet przejrzec wypowiedzi na forum, to nie jest problem globalny..albo inaczej mowiac nie jest na tyle naglosniony zeby stanowil temat dla operatorów...moze z czasem cos sie zmieni w tej sprawie..zwlaszcza ze konkurencja w postaci GPON nie spi
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: