Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny modem, a prawo
Autor Wiadomość
pawbrok 
Klikacz

Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 2
Skąd: Świdnica
Wysłany: 06-10-2017, 14:13   Własny modem, a prawo

Jako nowy użytkownik Forum witam wszystkich i pozdrawiam.

Chciałbym poruszyć sprawę, która była już omawiana (własny modem kablowy, modemo-router, ale też sprzęt do sieci światłowodowych), jednakże z punktu obowiązującego w Polsce prawa.

Polska, jako członek UE podpisała Dyrektywę KE 2008/63/WE, ale panie w biurze obsługi abonenta mówią, że "WiFi może pan mieć swoje, ale modem tylko od nas".
Artykuł 4 ww. Dyrektywy wyraźnie mówi, co zobowiązują się zapewnić użytkownikom sieci telekomunikacyjnych państwa sygnatariusze w swoich regulacjach prawnych. Niestety nie mogłem znaleźć nic w polskich przepisach, co zobowiązywałoby operatorów do przestrzegania ww. zasady.

W Niemczech np. Bundestag uchwalił Ustawę, która obowiązuje od 01.08.2016 i gwarantuje użytkownikom j.w., a operatorzy są zobowiązani do udzielenia pomocy abonentom w celu aktywacji posiadanego sprzętu.

Bardzo ciekawy wątek w tej sprawie znalazłem na angielskojęzycznym forum (Free router choice).

A może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, gdyż sprawa interesuje mnie osobiście.

*niestety nie mogłem dodać linków, piszcie na priv
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 14:50   

u nas nie obowiązuje takie prawo jak w Niemczech
i dobrze choć z drugiej strony abonent powinien mieć jakiś wybór urządzenia z oferty operatora i powinien to być wybór realny czyli w przypadku kablówek router albo klasyczny modem (bridge)
podobnie sprawa ma się jeśli chodzi o operatorów GPON, urządzenia końcowe często mają np. słabe WiFi,
operatorzy po prostu powinni oferować większy wybór urządzeń abonenckich ale nie powinni być zmuszani prawem do podłączania dowolnego urządzenia które przyniesie abonent (względy techniczne)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 15:08   

Cytat:
operatorzy po prostu powinni oferować większy wybór urządzeń abonenckich ale nie powinni być zmuszani prawem do podłączania dowolnego urządzenia które przyniesie abonent (względy techniczne)

A co takiego technicznie jest trudne? Spójrz na comcast. Oni problemu z tym nie mają (i inni operatorzy w USA). W ogóle idąc Twoim tokiem rozumowania operatorzy komórkowi powinni nam nakazać kupowanie telefonu tylko u nich, a telefon kupiony w sklepie nie powinien działać.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 15:16   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
operatorzy po prostu powinni oferować większy wybór urządzeń abonenckich ale nie powinni być zmuszani prawem do podłączania dowolnego urządzenia które przyniesie abonent (względy techniczne)

A co takiego technicznie jest trudne? Spójrz na comcast. Oni problemu z tym nie mają (i inni operatorzy w USA). W ogóle idąc Twoim tokiem rozumowania operatorzy komórkowi powinni nam nakazać kupowanie telefonu tylko u nich, a telefon kupiony w sklepie nie powinien działać.


co jest trudne? np. to że operatorzy nie mają dostępu do firmware wszystkich producentów modemów, w tym momencie byliby skazani na podłączanie urządzeń z wadliwym oprogramowaniem i to jest wbrew pozorom bardzo duży problem bo robiąc dobrze jednemu robi się krzywdę innym..to, że Niemcy dopuszczają takie rozwiązania to tylko świadczy o ich niefrasobliwości, ostatnio popisali się swoją beztroską jeśli chodzi o bezpieczeństwo urządzeń zarządzanych przez TR-069, Comcast też nie jest tu żadną wyrocznią w kwestii bezpieczeństwa
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 15:19   

Cytat:
Comcast też nie jest tu żadną wyrocznią w kwestii bezpieczeństwa

A dlaczego? Inni operatorzy w USA też nie są bezpieczni?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 15:23   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
Comcast też nie jest tu żadną wyrocznią w kwestii bezpieczeństwa

A dlaczego? Inni operatorzy w USA też nie są bezpieczni?


cyberbezpieczeństwo w USA pozostawia bardzo wiele do życzenia, zdecydowanie lepsi są jeśli chodzi o funkcjonowanie agencji NSA :P
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 15:52   

pawelb napisał/a:
to że operatorzy nie mają dostępu do firmware wszystkich producentów modemów, w tym momencie byliby skazani na podłączanie urządzeń z wadliwym oprogramowaniem i to jest wbrew pozorom bardzo duży problem bo robiąc dobrze jednemu robi się krzywdę innym

A w jaki sposób niby operator zaszkodzi innym podłączając ten wadliwy modem?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 15:59   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
to że operatorzy nie mają dostępu do firmware wszystkich producentów modemów, w tym momencie byliby skazani na podłączanie urządzeń z wadliwym oprogramowaniem i to jest wbrew pozorom bardzo duży problem bo robiąc dobrze jednemu robi się krzywdę innym

A w jaki sposób niby operator zaszkodzi innym podłączając ten wadliwy modem?


na wiele sposobów, np. destabilizując wadliwym softem pracę kontrolera kablowego do którego podłączone są modemy innych abonentów,
Release Notes do firmware modemów otwiera oczy jakie potrafią być problemy, nie dotyczy to tylko modemów kablowych żeby była jasność, modemów DSL czy też GPON również, informatyka nie polega tylko na umiejętności podłączeniu urządzenia do sieci ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 16:04   

pawelb napisał/a:
modemów DSL czy też GPON również

W DSL czy GPON można mieć swój sprzęt i jakoś żaden z operatorów nie kwiczy, że "Panie zepsułeś mi Pan kontroler". A przecież też można zepsuć kontroler DSLAM np. Więc jak to jest?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 16:15   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
modemów DSL czy też GPON również

W DSL czy GPON można mieć swój sprzęt i jakoś żaden z operatorów nie kwiczy, że "Panie zepsułeś mi Pan kontroler". A przecież też można zepsuć kontroler DSLAM np. Więc jak to jest?

Mozna ale rozne sa tego skutki a i nie u kazdego operatora GPON mozna miec wlasny terminal GPON
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 16:18   

pawelb napisał/a:
Mozna ale rozne sa tego skutki

No to z czym jest problem u kablówek? W DSL można mieć swój sprzęt, w GPON (u niektórych operatorów) można mieć swój sprzęt, a tu jest jeszcze większe niebezpieczeństwo uszkodzenia sieci. Może chodzi o te wi-free i inne podobne usługi?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 16:24   

Teoretycznie urzadzenia spelniaja okreslony standard ale jak kazde urzadzenie z oprogramowaniem posiadaja roznego typu bugi...operatorzy Docsis wola miec wieksza kontrole nad stabilnym działaniem swoich systemow a uruchamianie uslug typu WiFi Free na urządzeniach roznych producentow to dodatkowe wyzwanie, usługi glosowe tez roznie dzialaja na roznych wersjach softu, jednolite srodowisko jest zawsze bezpieczniejszym i stabilniejszym rozwiazaniem
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 16:30   

pawelb napisał/a:
a uruchamianie uslug typu WiFi Free na urządzeniach roznych producentow to dodatkowe wyzwanie

A więc o to głównie chodzi. Przecież trzeba zadowalać abonentów tym syfnym wi-free nie ważne czy tego chcą czy nie.
pawelb napisał/a:
usługi glosowe tez roznie dzialaja na roznych wersjach softu

Znam rozwiązanie. A brzmi ono:
"Udostępnij dane do swojego VoIP, żeby abonent mógł je wklepać do swojej bramki." Ta taaaaaa daaaam :mrgreen:

[ Dodano: 06-10-2017, 16:50 ]
pawelb napisał/a:
posiadaja roznego typu bugi

Modemy od operatora też mają bugi (przykład Compal i puma6). I co to zmienia? Jakbym miał swój modem to zaraz producent udostępnił by nowe oprogramowanie, a tu?

[ Dodano: 06-10-2017, 17:41 ]
Jakby ktoś chciał znać treść dyrektywy z pierwszego postu to załączam:
http://eur-lex.europa.eu/...08L0063&from=EN
_________________
 
 
pawbrok 
Klikacz

Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 2
Skąd: Świdnica
Wysłany: 06-10-2017, 19:29   

Dzięki za link MrPepka.
Mogę tylko dodać, że w Niemczech i Szwajcarii spółki córki LGI, czyli Unitymedia i UPC dają w swojej ofercie tzw. Comfort modemo-router Fritz!Box 6490, ale ten sam sprzęt u nas nie jest oferowany, pomimo idealnego niemal spolszczenia systemu i interfejsu użytkownika. Dlaczego? Spowoduje uszkodzenie sieci???

Dyrektywa unijna została przyjęta, aby umożliwić zdrową konkurencję, a tym samym przeciwdziałać mnopolizacji i stymulować rozwój technologiczny. Pojedynczy użytkownicy i ich prawa są jedynie elementem pomagającym w realizacji tego celu społecznego.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-10-2017, 19:50   

pawbrok napisał/a:
Dlaczego? Spowoduje uszkodzenie sieci???

Bo jest za drogi jak na możliwości UPC :P
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: