Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
podłączenie internetu na drugim piętrze
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 14:47   

matifcb napisał/a:
liczniki sa osobne na pietrach

Nie wróżę sukcesu z PLC. Lepiej módl się, żeby tam były skrętki.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 551
Wysłany: 05-10-2017, 14:47   

już się zastawiałem czy moze budowe budynku wykorzystac, jakis komin znalezc czy cos ale to chyba wiecej roboty z wierceniem i cieciem regipsow itp

a czy wy doswiadczeni bardziej po fotkach powiecie mi cos wiecej ?
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 14:52   

Hmm. Może adaptery MoCA :arrow: ? Tylko nie wiem czy UPC się na to zgodzi.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 14:58   

W skrzynce "góra" widzę "patchpanel" ze skrętkami "Internet 1", "Internet 2", "Telefon" i 4x "Gniazdo X". Nic w nich nie jest wpięte. Pytanie czy to jest instalacja tylko na tym piętrze, czy skrzynki są połączone. Na "dole" też jest "patchpanel" ze skrętkami "Internet", "Telefon" i 2x Gniazdo X". Telefon jest skrosowany z "Gniazdo 1", a "Internet" skądś podłączony bezpośrednio.

Na mój gust skrzynki w ogóle nie robiło UPC, tylko wykonawca budynku, musi być jakaś dokumentacja lub ktoś coś wie.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 551
Wysłany: 05-10-2017, 15:23   

Pitrek napisał/a:
W skrzynce "góra" widzę "patchpanel" ze skrętkami "Internet 1", "Internet 2", "Telefon" i 4x "Gniazdo X". Nic w nich nie jest wpięte. Pytanie czy to jest instalacja tylko na tym piętrze, czy skrzynki są połączone. Na "dole" też jest "patchpanel" ze skrętkami "Internet", "Telefon" i 2x Gniazdo X". Telefon jest skrosowany z "Gniazdo 1", a "Internet" skądś podłączony bezpośrednio.

Na mój gust skrzynki w ogóle nie robiło UPC, tylko wykonawca budynku, musi być jakaś dokumentacja lub ktoś coś wie.


no wlasnie rozmawialem z administratorem itp i nie pomoga. Nie wiem kto stawial te skrzynki ale ja czy informatyk nie dojdziemy bez sprawdzenia kabli czy w ogole sa one polaczone ze soba. Tylko nam ciezko sprawdzic dlatego informatyk mowil - zamow technika niech sprawdzi bo jest duzo opcji. Gdzies w garazu budynku jest jakas skrzynka pewnie glowna i my mamy dwa scenariusze - albo z garazu ida oddzielnie 2 linie do kazdego pietra albo wlasnie te pietra sa jakos polaczone. Informatyk mowi ze technik z upc by sprawdzil i wiedzial od razu, a ja probuje pokombinowac bez dzwonienia i placenia za wizyte
 
  Select HD
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 15:35   

Jeżeli to są oddzielne pomieszczenia na dwóch piętrach z osobnym wejściami z tych pięter, a nie dwupoziomowe pomieszczenie połączone wewnętrznymi schodami, to moim zdaniem nie ma połączenia między skrzynkami.
Nie da się nawet zastosować adapterów PLC. Może jednak koncepcja wzmacniacza Wi-Fi nie jest tak zła. Musiałby on być w centralnym miejscu jak najwyżej, żeby dobrze ogarniał przez sufit to górne pomieszczenie. Niestety Wi-Fi jest kapryśne, nie wiem jakie urządzenie byłoby najlepsze. To trzeba by sprawdzić eksperymentalnie na żywo.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 05-10-2017, 15:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 15:36   

Ja byłbym za adapterami MoCA, ale pytanie jak zapatruje się na to UPC?

[ Dodano: 05-10-2017, 15:37 ]
Pitrek napisał/a:
Może jednak koncepcja wzmacniacza Wi-Fi nie jest tak zła.

A Wi-Fi z dołu dociera do góry w ogóle? Bo jak na górze nie ma zasięgu to nie widzę sensu stosowania wzmacniacza Wi-Fi.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 551
Wysłany: 05-10-2017, 15:40   

bardzo slabo ale dziala u gory. Sygnal jest.
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 15:41   

matifcb napisał/a:
bardzo slabo ale dziala u gory. Sygnal jest.

Jeśli Wi-Fi działa u góry bardzo słabo to wzmacniacz się nie sprawdzi. A to z tego powodu, że on odbiera wifi i je nadaje dalej. Internet raczej będzie działał słabo.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-10-2017, 15:41   

Na mój gust technik z UPC nic nie pomoże, jakbyś chciał rozbudować instalację TV, dołożyć multiroom, przenieść modem w inne miejsce to technik UPC pomoże. Ale tu chodzi o skrętkę. W skrzynkach są patch panele, ale czy skrzynki są połączone? Jeżeli to idzie z garażu, to być może są kanały lub peszle lub "rurki" :P , może jednak da się połączyć te dwa piętra.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 15:43   

Pitrek napisał/a:
może jednak da się połączyć te dwa piętra.

Właśnie dlatego radziłbym to sprawdzić. A nuż są tam skrętki i piętra da się połączyć ;)
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 551
Wysłany: 05-10-2017, 16:20   

MrPepka napisał/a:
Pitrek napisał/a:
może jednak da się połączyć te dwa piętra.

Właśnie dlatego radziłbym to sprawdzić. A nuż są tam skrętki i piętra da się połączyć ;)


wlasnie po to zalozylem temat. Nie wiem o czym mowicie :) prosilbym o wyjasnienie amatorowi jak mozna to sprawdzic :)
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 16:25   

matifcb napisał/a:
prosilbym o wyjasnienie amatorowi jak mozna to sprawdzic

Masz podpowiedź:
Pitrek napisał/a:
W skrzynkach są patch panele, ale czy skrzynki są połączone? Jeżeli to idzie z garażu, to być może są kanały lub peszle lub "rurki" :P , może jednak da się połączyć te dwa piętra.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 551
Wysłany: 05-10-2017, 16:31   

podpowiedz ze moze kable ida gdzies nie wiadomo gdzie i byc moze da sie polaczyc dwa pietra ? to jest podpowiedz ?:D
 
  Select HD
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2463
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 05-10-2017, 16:35   

matifcb napisał/a:
podpowiedz ze moze kable ida gdzies nie wiadomo gdzie i byc moze da sie polaczyc dwa pietra ? to jest podpowiedz ?:D

A czego oczekujesz? Przecież nie ma nas na miejscu. Chcesz mieć pewność to zadzwoń do jakiegoś informatyka żeby przyjechał i to sprawdził.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: