Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa internety w jednym domu
Autor Wiadomość
tristanz095 
Klikacz

Dołączył: 27 Wrz 2017
Posty: 4
Wysłany: 28-09-2017, 00:03   Dwa internety w jednym domu

Witam chciałbym zapytać czy da sie tak zrobić żeby w domu były jakby dwa internety?
Chce tak ponieważ mój Orange Funbox jest do 10mb/s i jak kilka osób korzysta z internetu to on wysiada, prędkość spada a pingi rosną do 500. I pytanie czy da się dwa internety w jednym domu? Dodam że mieszkam na wsi i raczej jest jedna linia łącząca mój dom jest to linia telefoniczna przez telefoniczna tez idzie internet. Proszę o odpowiedź. Dodam że jestem w tym zielony i proszę o zrozumienie. Dzięki.
 
 
brtk 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2017, 00:04   

Jest możliwe, jak ci dociągną drugi kabel ze słupa. Tylko możliwe, że nie będa mieć wolnej pary i wtedy BMT.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 28-09-2017, 07:43   Re: Dwa internety w jednym domu

tristanz095 , sprawdź, czy nie ma u Ciebie jakiegoś lokalnego dostawcy internetu radiowego. Często na wsiach oferują swoje usługi.

Inna możliwość, to internet mobilny. Kupujesz własny router z obsługą internetu mobilnego z modemu USB. Ideałem byłby zasięg LTE, ale bez niego to też jakaś alternatywa.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5343
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-09-2017, 19:20   

tristanz095 napisał/a:
do 10mb/s

DO 10 Mb to Ty masz pobieranie z internetu.
Na wysyłaniu DO internetu masz tylko 1 Mb i dlatego problemy.
Nie mylić Mb (magabity transferu) z MB (magabajtami danych pobranymi z internetu).

Jakiś lokalny dostawca (szukaj).
Drugiej linii telefonicznej Ci na 100% nie założą (a jeśli by jednak założyli, to skoro to wieś, to na drugiej linii też będziesz miał tylko DO 10/1 Mb, czyli to samo co teraz, że o kosztach utrzymania drugiej linii nie wspomnę).
_________________
 
 
tristanz095 
Klikacz

Dołączył: 27 Wrz 2017
Posty: 4
Wysłany: 28-09-2017, 19:42   

A z tym internetem mobilnym z routerem da sie połączyć za pomocą kabla też? i czy to wystarczy na jedna osobę żeby tam prędkość i ten ping były w normie i tez zeby mozna bylo korzystac bez limitu cały miesiąc np i pozniej co miesiac oplacac? Jak macie jakieś linki to podeslijcie dzieki
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 28-09-2017, 19:56   

Jak najbardziej tak. To jest router gdzie internet jest z modemu internetu mobilnego. np. "TP-Link TL-MR3420". Oprócz Wi-Fi ma także 4 porty LAN. Trzeba mieć jeszcze modem USB i usługę internetu mobilnego np. pre-paid.
Dla tego modelu jest :arrow: lista kompatybilnych modemów.

Na Allegro są nawet zestawy router+modem. Przed decyzją o kupnie czegokolwiek musisz sprawdzić jak w Twoim domu chodzi internet mobilny. Na smartfonie możesz sprawdzić jak się łączysz i jakie prędkości osiąga internet mobilny.
_________________
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 28-09-2017, 20:06   

A z Orange kontaktowałeś się i na pewno nie są w stanie świadczyć Ci większej prędkości internetu?

A na mobilnym internecie masz raczej limit transferu danych, więc jak w domu mieszkają same ssaki, to długo nie pociągniesz...;)
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 28-09-2017, 20:12   

Oprócz tworzenia samemu zestawu router+modem są już gotowe urządzenia np: "ROUTER MODEM 4G LTE II Huawei B593 +ANTENA 35dBi". Jak nie będzie 4G to może pracować na 3G.

Oczywiście takie rozwiązania maja ograniczenia, jeżeli nie ma LTE to trochę droga sprawa. No i ważna sprawa limit danych internetu.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5343
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-09-2017, 20:29   

tristanz095 napisał/a:
zeby mozna bylo korzystac bez limitu cały miesiąc np i pozniej co miesiac oplacac?

Operator pod internetem bez limitów rozumie czas połączenia z siecią a nie ilość przesłanych danych.
Przy 16 KILOBITACH (do tylu obcinają prędkość netu po przekroczeniu transferu danych) jest połączenie z internetem, a, że nie da się z niego korzystać - smuteczek.

Zestawy z Allegro - największa wtopa, a jeszcze te ich polecane anteny...

By wiedzieć co u Ciebie działa - trzeba kupić karty pre paid wszystkich polskich operatorów, kupić modem LTE i przetestować.
_________________
 
 
tristanz095 
Klikacz

Dołączył: 27 Wrz 2017
Posty: 4
Wysłany: 28-09-2017, 22:09   

Jakbym miał internet mobilny to bym sam korzystał jeden komputer jedno połączenie tylko chciałbym żeby prędkość była na stałym poziomie + niski ping a Orange nie da rady wiekszej predkosci bo stare kable i wiecej nie wyciagnie jedynie co to światłowody mam już wkopane w ziemie kable ale nie podłączają pododno są w trakcie realizacji a można gdzieś sprawdzić kiedy może bedą coś robić z światłowodem?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5343
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-09-2017, 22:14   

tristanz095 napisał/a:
chciałbym żeby prędkość była na stałym poziomie + niski ping

W internecie mobilnym? - nie żartuj sobie.
tristanz095 napisał/a:
można gdzieś sprawdzić kiedy może bedą coś robić z światłowodem?

Teraz ich priorytetem są duże aglomeracja a nie wioski - nie spodziewałbym się tam (jeśli w ogóle) podłączenia Cię do swiatłowodu wcześniej niż za może 5 lat.
Gdzie to sprawdzisz - nigdzie, bo tego samo Orange nie wie.
_________________
 
 
tristanz095 
Klikacz

Dołączył: 27 Wrz 2017
Posty: 4
Wysłany: 28-09-2017, 22:54   

Jest jeszcze radiówka do wieży mam może kilometr z czymś ale to czy nie będzie zakłóceń lub spadków lub rozłączaniu podczas burzy?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5343
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-09-2017, 23:03   

Będzie to samo co z netem mobilnym - to wszystko jest "prawie" wifi, tu nikt Ci niczego nie gwarantuje.
Problemem takiej sraczki jest ZAWSZE prędkość internetu a dokładnie UPLOAD.
Anteny muszą się fizycznie widzieć, obciążenie danej anteny, ilość klientów i już masz kibel.
Tam też dostaniesz 5-10/1 Mb

Tylko to co masz coś (jeszcze) gwarantuje - pozostaje zakupić jakiś router z QoS -em i tam na stałe wpisać transfer dla danego IP.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 29-09-2017, 11:11   

tristanz095 napisał/a:
Jest jeszcze radiówka do wieży mam może kilometr
Montowane są anteny kierunkowe. Skontaktuj się z tym usługodawcą, on Ci wszystko wyjaśni, jakie są prędkości itd. Najlepiej skontaktuj się z sąsiadami, którzy korzystają z takich usług. Oni najlepiej Ci powiedzą jak to się sprawdza.
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 29-09-2017, 14:07   

T-Mobile zaoferowało ostatnio Internet Domowy: http://www.t-mobile.pl/pl...rtcl=http#krok1 Jest to o tyle ciekawa propozycja, że w ciągu 30 dni można rozwiązać umowę bez konsekwencji (płacenia kar umownych), do tego operator zwraca opłatę za urządzenie.

Proponuję sprawdzić, jak działa ten internet w Twojej lokalizacji, najwyżej zrezygnujesz. Jest duża szansa, że będzie to lepsze niż druga linia od Orange.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: