Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana EPC3208 na Hitron?
Autor Wiadomość
Kasia 
chello master


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 1775
Skąd: W-wa
Wysłany: 03-10-2017, 22:24   

Na takiego konsultanta trafił :twisted:
pss napisał/a:

Pan powiedział, że nie mogą mi zostawić cisco
(...)
Uparcie konsultantów by wymienić Cisco EPC3208
(...)
Pan mówił, że muszą zabrać stary sprzęt czyli cisco + tuner/tunery.
:twisted:
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 22:26   

jest jakiś numer do tego DUK ?
Czy trzeba się przekierowywać z handlowego ?

ps. handlowy stwierdził, że umowy na czas nieokreślony to temat dla DUK, bo w każdej chwili mogę zrezygnować - serio ! :D
 
 
Kasia 
chello master


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 1775
Skąd: W-wa
Wysłany: 03-10-2017, 22:37   

Do DUK telefony ostatnio nie działają, zresztą podobno DUK nie zajmuje się klientami biznesowymi
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=189213#189213
i pozostaje przekierowanie......ale w razie czego proszę - 3249499(30-39)
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 418
Wysłany: 04-10-2017, 08:46   

MrPepka napisał/a:

Tak, ale IP z różnych powodów może się zmienić i te zabezpieczenia się nie sprawdzają.


ale on przecież nie ma usług dla zwykłych konsumentów tylko biznesowe, tam "płacisz" za stały ip.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2529
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-10-2017, 08:53   

januszmk napisał/a:
tam "płacisz" za stały ip.

Ale po zamówieniu tej usługi nikt ci nie gwarantuje tego, że IP się nie zmieni.

[ Dodano: 04-10-2017, 10:16 ]
Gwoli ścisłości:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9400
Tam masz opisane, że stałe IP nie jest gwarantowane.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 418
Wysłany: 04-10-2017, 11:10   

MrPepka napisał/a:

[ Dodano: 04-10-2017, 10:16 ]
Gwoli ścisłości:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9400
Tam masz opisane, że stałe IP nie jest gwarantowane.

chyba ci sie cos pomylilo. w biznesie mozesz miec 2 warianty: publiczne ip oraz stałe publiczne ip. w przypadku pierwszego - jest tak jak u klientów zwykłych, w przypadku drugim - przypisywane jest ip z maską /30 i to ci sie NIE ZMIENIA. nie dostaniesz tego ip po DHCP, tylko ustawiasz go statycznie, jakby sie zmienilo, to by wymagalo zmiany konfiguracji routera / komputera - więc przerwa w działaniu usług.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2529
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-10-2017, 11:21   

Cytat:
przypisywane jest ip z maską /30 i to ci sie NIE ZMIENIA. nie dostaniesz tego ip po DHCP, tylko ustawiasz go statycznie

Co to za stałe IP skoro ja jako klient indywidualny też będę miał to samo (do momentu zmiany IP)?
Cytat:
jakby sie zmienilo, to by wymagalo zmiany konfiguracji routera / komputera - więc przerwa w działaniu usług.

No to gdzie ta gwarancja stałego IP?
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 04-10-2017, 13:26   

MrPepka napisał/a:
No to gdzie ta gwarancja stałego IP?

Zapisana jest w umowie z UPC, a sam adres nadany jest w IT UPC i technik instalujący zapisuje go w protokole montażu który jest załącznikiem do umowy.
Adres ten jest statycznie konfigurowany dlatego też np. urządzenie cisco działa tylko jako modem i potrzebuje routera wifi.

Od 4 lat mam jeden i niezmienny adres IP mimo resetów/zmian w usłudze.

Dodatkowa różnica w "biznesówce" to podobno inne priorytety na sieci które mają zapewniać większą stabilność. Czyli jeżeli są jakieś problemy na szkielecie to limitowane są łącza prywatne, tak by łącze biznesowe miało jak najmniejsze opóźnienie czy utratę prędkości.
Stąd też niby ta wyższa cena i opcje SLA...
W praktyce nie wiem, aczkolwiek przez ponad 4 lata nie było żadnego problemu pomijając usterkę prądu przez budowlańców która wyłączyła szafę UPC ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2529
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-10-2017, 13:47   

Cytat:
Zapisana jest w umowie z UPC

Masz tą regułę gdzieś zapisaną w umowie? Jest jakiś punkt w tej umowie coś mówiący w tej sprawie?
Cytat:
Adres ten jest statycznie konfigurowany dlatego też np. urządzenie cisco działa tylko jako modem i potrzebuje routera wifi.

Przełączę mój modemo-router w tryb bridge i podłączę swój router i ustawię na nim jako statyczny adres adres IP z UPC. I czym to się różni od tego rozwiązania?
Cytat:
Dodatkowa różnica w "biznesówce" to podobno inne priorytety na sieci które mają zapewniać większą stabilność. Czyli jeżeli są jakieś problemy na szkielecie to limitowane są łącza prywatne, tak by łącze biznesowe miało jak najmniejsze opóźnienie czy utratę prędkości.

Dobrze napisałeś. Podobno. Rzeczywistość jest inna.
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 04-10-2017, 15:03   

Cytat:
Masz tą regułę gdzieś zapisaną w umowie? Jest jakiś punkt w tej umowie coś mówiący w tej sprawie?

Tak, jako osobna usługa dodatkowo płatna.
Nie rozumiem czemu muszę Ci to udowadniać, że naprawdę zapisany jest adres na umowie i się nie zmienia.
Cytat:

Przełączę mój modemo-router w tryb bridge i podłączę swój router i ustawię na nim jako statyczny adres adres IP z UPC. I czym to się różni od tego rozwiązania?

Masz dynamicznie przydzielony adres przez DHCP, nie zadziała Ci statyczna konfiguracja.
Cytat:
Dobrze napisałeś. Podobno. Rzeczywistość jest inna.

Rozumiem, że masz coś na podparcie tych słów?
Ja naprawdę nie wiem, tyle mi mówiła jedynie infolinia techniczna kiedyś przy aneksie usług.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2529
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-10-2017, 16:24   

pss napisał/a:
Nie rozumiem czemu muszę Ci to udowadniać, że naprawdę zapisany jest adres na umowie i się nie zmienia

W umowie masz zapisany jedynie ADRES IP, a nie masz w umowie punktu mówiącego coś w stylu:
"Adres IP pozostaje niezmienny tak długo, aż abonent lub dostawca nie zmieni konfiguracji swoich urządzeń"
I o to mi chodziło. No chyba, że zapis w takiej formie masz.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 418
Wysłany: 04-10-2017, 16:34   

MrPepka, chodziło mi o to że nie zmienią, bo to by wymagało przerwy w usługach + zmiany u klienta jeżeli ma jakieś usługi dodatkowe.
https://pytania-klienci-biznesowi.upc.pl/?q=fact_1006822
"Przyznany przez UPC stały adres IP jest niezmienny w całej sieci UPC Polska. Adres IP jest określony w umowie i przypisany do konkretnego konta abonenckiego przez cały okres jej obowiązywania."
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2529
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-10-2017, 16:55   

januszmk napisał/a:
Przyznany przez UPC stały adres IP jest niezmienny w całej sieci UPC Polska. Adres IP jest określony w umowie i przypisany do konkretnego konta abonenckiego przez cały okres jej obowiązywania.

A więc jest taki zapis. To zmienia postać rzeczy.
januszmk napisał/a:
bo to by wymagało przerwy w usługach + zmiany u klienta jeżeli ma jakieś usługi dodatkowe.

Jak to Paździochowa mawiała (i tak by rzekło UPC):
"Panie, ale co mnie to gówno obchodzi?" :mrgreen:
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5238
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-10-2017, 19:35   

Nie pamiętam, ale chyba Vectra i MM miały stałe adresy IP dla detalistów - wymagało to dodatkowej comiesięcznej opłaty, ale mieli to w ofercie (nie wiem jak obecnie, ale tamci mieli choć wtedy, w UPC dla detalisty stałego IP nie było nigdy ani darmo ani za opłatą).
_________________
 
 
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2017, 18:47   

KOCUREK1970 napisał/a:
w UPC dla detalisty stałego IP nie było nigdy ani darmo ani za opłatą).



Ja jestem detalistą, stałe publiczne IP mam od zawsze, kiedyś za darmo, od ostatniej umowy (3 lata temu) odpłatnie.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,51 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: