Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana EPC3208 na Hitron?
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-10-2017, 20:47   

pss,
To się nazywa unifikacja - chcą mieć góra 3 modemoroutery i dążą do wytępienia wszelkich modemów (nowych nie zamawiają a i stare już dogorywają).
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 20:47   

Cytat:
Bo tv nie odliczysz na firmę.

Tu nie chodzi o rozliczenie, bo nie muszę rozliczać, ba mogę wziać nawet na osobę prywatną całość.
UPC nie pozwala jednak na to, a do umów na osoby prywatne nie daje stałego IP, a to jest niestety niezbędne.
Cennik TV bez pakietu wychodzi wtedy standardem czyli SELECT kosztuje 74 zł netto i razem z multiroom to 100 zł netto..
Serio ta oferta na firmę nie jest fajna, no ale ten stały IP ;(

Cytat:
Jakiś switch i możesz podłączyć kablowo sprzętów ile chcesz.

No tak, ale nie podłączą mi go w holu, a muszą przeciągnąć chyba pod jakiś TV ?

Cytat:
Nikt Ci nie broni. Powiedz im, że chcesz zostawić cisco i, że działa Ci i obsłuży wyższą prędkość. Wątpię, że to coś da, ale możesz spróbować.

Spróbuje choć Pan z DUK był dziś dosć nieugięty w tej sprawie ... ;/
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-10-2017, 20:50   

pss napisał/a:
UPC nie pozwala jednak na to,

W ofercie biznesowej nie odliczysz podatku vat od usługi telewizyjnej - dlatego tak rozliczają a nie inaczej.
A osobnej faktury na samą tv nie dostaniesz - wszystko jest na jednej fakturze vat.
pss napisał/a:
No tak, ale nie podłączą mi go w holu, a muszą przeciągnąć chyba pod jakiś TV ?

Bierzesz Hitrona (modemorouter) i wstawiasz zamiast Cisco.
Nie wiem jak obecnie, ale dało się go przełączyć w tryb modemu i mieć stałe IP.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-10-2017, 21:06   

pss napisał/a:
Tu nie chodzi o rozliczenie, bo nie muszę rozliczać, ba mogę wziać nawet na osobę prywatną całość.

No to czemu tego nie zrobisz?
pss napisał/a:
a do umów na osoby prywatne nie daje stałego IP

A czemu nie użyjesz DDNS?
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 21:11   

hmm dobra faktycznie pogadam z tym DUK inaczej, jeżeli już tak bardzo chcą zabrać to Cisco i cisną na Horizon to spróbuje to obejść samym netem z Hiltronem + TV dodatkowo.

Korporacje to jednak ciężkie są ale faktycznie mogę zrozumieć to, że zmieniają politykę i chcą się pozbyć starego sprzętu - choć ten serio był bardzo dobry :)

MrPepka napisał/a:
No to czemu tego nie zrobisz?

Nie mogę, na jednym adresie nie można mieć dwóch osobnych usług w sensie firma/prywatna.
Próbowałem i nie da się, a TV jest konieczny + niech leci tam jakieś MTV.

MrPepka napisał/a:
A czemu nie użyjesz DDNS?

Systemy do których są połączenia mają autoryzacje po IP i dynamiczne IP to mocno komplikuje.
Mogę zrobić VPN na routerze no ale to bez sens by każde połaczenie ciągnąć po jakimś vpnie np. w wawie jeżeli można mieć stały adres.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-10-2017, 21:18   

pss napisał/a:
Systemy do których są połączenia mają autoryzacje po IP i dynamiczne IP to mocno komplikuje.

OK, ale pamiętaj, że mając stałe ip nie masz gwarancji, że ono się nie zmieni. A w takim przypadku reklamacji ci nie uznają.
pss napisał/a:
Mogę zrobić VPN na routerze no ale to bez sens by każde połaczenie ciągnąć po jakimś vpnie np. w wawie jeżeli można mieć stały adres.

Czemu? To zawsze bezpieczniej bo w VPN masz całe połączenie zaszyfrowane co się przydaje przy korzystaniu z niezabezpieczonych wifi.
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 21:25   

MrPepka napisał/a:
OK, ale pamiętaj, że mając stałe ip nie masz gwarancji, że ono się nie zmieni. A w takim przypadku reklamacji ci nie uznają.

Adres IP gwarantują na umowie i jest on niezmienny przez cały czas jej trwania.
Nawet przy aneksach go nie zmieniali i trwa tak sobie od kilku lat.
MrPepka napisał/a:
Czemu? To zawsze bezpieczniej bo w VPN masz całe połączenie zaszyfrowane co się przydaje przy korzystaniu z niezabezpieczonych wifi.

Połączenia są szyfrowane jednak restrykcje są per IP dla bezpieczeństwa i tu oczywiście są szyfrowane transmisje.
VPY'y oczywiście też są ale jako zapas/rezerwa tak by nie korzystać z nich na codzień.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-10-2017, 21:37   

pss napisał/a:
Adres IP gwarantują na umowie i jest on niezmienny przez cały czas jej trwania.

A w regulaminie nic na temat stałego IP nie masz?
pss napisał/a:
Połączenia są szyfrowane jednak restrykcje są per IP dla bezpieczeństwa i tu oczywiście są szyfrowane transmisje.

Tak, ale IP z różnych powodów może się zmienić i te zabezpieczenia się nie sprawdzają.
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 21:41   

MrPepka napisał/a:
pss napisał/a:
Adres IP gwarantują na umowie i jest on niezmienny przez cały czas jej trwania.

A w regulaminie nic na temat stałego IP nie masz?
pss napisał/a:
Połączenia są szyfrowane jednak restrykcje są per IP dla bezpieczeństwa i tu oczywiście są szyfrowane transmisje.

Tak, ale IP z różnych powodów może się zmienić i te zabezpieczenia się nie sprawdzają.


Nie no jest umowa na której jest wpisany stały adres IP i bez formy pisemnej nie mogą tego zmienić - czyli musieli by wysłać jakiś aneks/wypowiedzenie.

To jedyny powód dla której przeszedłem kilka lat temu umowy indywidualnej na firmową.
Dla zwykłych śmiertelników nie jest to potrzebne, no ale mi ułatwia życie - choć ostatnio afera ipv6 w UPC nie jest ciekawa :P
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 595
Skąd: Gdynia
Wysłany: 03-10-2017, 21:50   

Ostatnio adres IP w UPC zmienia się bardzo rzadko. Mój był niezmienny przez kilka lat i zmienił się dopiero jak robili jakąś modernizację sieci (chyba przystosowanie do 500 Mb/s). Adres IP nawet nie zmieniał się przy przedłużaniu umowy i zmianie parametrów internetu - swego czasu była zmiana ze 100 na 120 Mb/s.

Ponadto co ma Horizon do internetu? Przecież nawet dla klientów indywidualnych dają na życzenie osobny modem (Compal). Spróbuj jeszcze raz zadzwonić do DUK i powiedz, że koniecznie musisz mieć modem osobno (i najlepiej niech zostawią ten Cisco).
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-10-2017, 21:56   

Karol napisał/a:
Ostatnio adres IP w UPC zmienia się bardzo rzadko.

Zależy od lokalizacji.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-10-2017, 22:09   

pss napisał/a:
Nie no jest umowa na której jest wpisany stały adres IP i bez formy pisemnej nie mogą tego zmienić - czyli musieli by wysłać jakiś aneks/wypowiedzenie.

Gdzieś mi chyba tu nawet na forum mignęło, że nawet na umowie formowej UPC nie gwarantuje stałego IP (nie wiem czy jest to uwarunkowane jakimiś modyfikacjami).
_________________
 
 
rasz_pl 
easy master

Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 33
Wysłany: 03-10-2017, 22:12   

pss napisał/a:
jeżeli już tak bardzo chcą zabrać to Cisco


skad pomysl ze chca zabrac?
Kod:
Sprzęt niewymagający zwrotu gdy:
- rezygnujesz z usług UPC
- zmieniasz usługi w ramach procesu samodzielnej instalacji
Modemy internetowe i telefoniczne
Cisco Wszystkie modele
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 22:18   

Karol napisał/a:
Ponadto co ma Horizon do internetu? Przecież nawet dla klientów indywidualnych dają na życzenie osobny modem (Compal). Spróbuj jeszcze raz zadzwonić do DUK i powiedz, że koniecznie musisz mieć modem osobno (i najlepiej niech zostawią ten Cisco).

tak trzeba to z nimi wyjaśnić, bo to faktycznie mega dziwne ;/

Cytat:
Gdzieś mi chyba tu nawet na forum mignęło, że nawet na umowie formowej UPC nie gwarantuje stałego IP (nie wiem czy jest to uwarunkowane jakimiś modyfikacjami).

Adres IP jest wpisywany w ten protokół montażu ( czy jak to nazwać ) i taki w sumie pozostał od tego czasu.
Choć pamiętam przeboje, kilka lat temu przyjechał Pan i trzy razy wracał ( miał jakieś mega stare cisco w formie kostki ).
Zmieniał sprzęt, kombinował, aż po dwóch dniach w końcu ruszył internet z tym IP z wykorzystaniem tego cisco które wtedy uznali jako najnowsze :D
Przy aneksie mieli problem by zachować adres IP ale finalnie udało się i zachowali.
Od tamtego czasu dla wygody leci na czasie nieokreślonym...

[ Dodano: 03-10-2017, 22:21 ]
rasz_pl napisał/a:
skad pomysl ze chca zabrac?
Kod:
Sprzęt niewymagający zwrotu gdy:
- rezygnujesz z usług UPC
- zmieniasz usługi w ramach procesu samodzielnej instalacji
Modemy internetowe i telefoniczne
Cisco Wszystkie modele

Tak zrozumiałem z rozmowy z Panem z DUK.
Ale teraz mam nadzieję, że to jakieś niepowiedzenie i ja źle zrozumiałem...
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-10-2017, 22:23   

rasz_pl napisał/a:
skad pomysl ze chca zabrac?

Przy zmianie usług i sprzętu instalowanego przez serwisanta zabierają modem (a w tym wypadku tak będzie).
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: