Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana EPC3208 na Hitron?
Autor Wiadomość
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-09-2017, 17:49   Wymiana EPC3208 na Hitron?

Od paru dni dobija się do mnie UPC z nową umowa. Okres obowiązywania obecnej już dawno minął. Mam zarejestrowaną działalność pod tym samym adresem i konsultanci z chęcią by podpisali cesje na umowę biznesową ale... mimo dość lukratywnej propozycji z maksymalnym pakietem tv z hbo, nowym dekoderem, internetem 300/30, karta multiroom do drugiego TV upierają się że muszę wymienić swój modem Cisco EPC3208 na Hitron.

Kompromisem dla konsultantów jest ewentualna wymiana Cisco na modem Hitron + oddzielny router, także marki Htiron.

I tu moje pytanie... czy w ogóle warto w to dalej brnąć? Konsultant twierdzi że nie ma możliwości wymiany/pozostania przy Cisco i jeśli sam kiedykolwiek będę chciał umowę przedłużyć to i tak prędzej czy później ten modem zostanie wymieniony. Jak to się ma do rzeczywistości? Ktoś orientuje się czy faktycznie nie oferują już Cisco? i czy ten Hitron sprosta zadaniom?

Korzystam obecnie ze swojego cisco w połączeniu z własnym routerem, w tle chodzi Synology z DLNA dla obydwu TV, konsola, każdy ma swojego laptopa, telefon, w domowej sieci jest trochę ruchu i urządzeń a w przeszłości przeżyłem już epizody z Ubee i Thomsonem których nie mogę zaliczyć do udanych - zawsze po wojnie z UPC wracałem do Cisco.
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2752
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-09-2017, 17:55   

sfx napisał/a:
Ktoś orientuje się czy faktycznie nie oferują już Cisco?

Od 2 lat trzeba było mieć niebywałe szczęście, a od roku nawet nie ma co marzyć jeśli mowa o Cisco. Owe Cisco obsługuje 300mb/s więc pogadaj z nimi czy nie da się go zostawić.
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 26-09-2017, 19:52   

U mnie też się upierali na wymianę na Compala. Przyszedł monter pokazałem mu, że jednak UPC250 spokojnie działa na Cisco, zdziwił się i udało mi się przy nim zostać. Napisał tylko adnotację, którą podpisałem i od tamtej pory zero nacisku :)

(klient indywidualny)
 
 
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-09-2017, 19:53   

Nie zostałem usunięty z "puli" i jeszcze raz telefonował do mnie inny konsultant w tej sprawie, który twierdził że Cisco jest, ale dla biznesu i rzadko ale w pewnym momencie rozmowy musiał się "upewnić" czy faktycznie da się zostawić go na miejscu...i wróciliśmy do punktu wyjścia.

Zastanawiam się czy nie ma obecnie alternatyw dla tego modemu? Tak by zadowolić obie strony?
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-09-2017, 21:59   

sfx napisał/a:
Zastanawiam się czy nie ma obecnie alternatyw dla tego modemu

Może tak - UPC w chwili obecnej NIKOMU już nie oferuje czystych modemów (i czy to umowa firma czy detalista).
Nie oferują, bo takowych nie posiadają - starych nie montują a nowych po prostu w UPC Polska czystych modemów nie ma żadnych.
Podejrzewam, że UPC Polska NIE zamierza już w ogóle oferować czystych modemów.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 428
Wysłany: 27-09-2017, 00:23   Re: Wymiana EPC3208 na Hitron?

sfx napisał/a:

Kompromisem dla konsultantów jest ewentualna wymiana Cisco na modem Hitron + oddzielny router, także marki Htiron.


ostatnio ktoś pisał że narzekał coś u upc i mieli mu przynieść drugiego hitrona, do wifi, a jak monter przyszedł to się zdziwił bo czegoś takiego nie robią. lepiej się upewnij że taką konfiguracje napewno supportują. przeczytaj też o problemach puma6
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 19:12   

heh mam aktualnie takie Cisco + własny router wifi do niego ( stały IP ) + tv z multiroom.
Chciałem wymienić ofertę, ale Pan powiedział, że nie mogą mi zostawić cisco i musi być Horizon, bo takie są nowe pakiety.
Co ciekawe ten Cisco wytrzyma te ich 300Mb/s + za pewne będzie stabilniejszy.

Najgorsze, że są uparci i pewnie będę musiał odmówić z prostego względu... po lokalu są specjalnie rozprowadzone przewody i by podłączyć ich horizona trzeba było by ryć ściany i podłogi ;)

Myślicie, że sens ryzykować przybycie technika który stwierdzi, że nie da rady podmienić cisco na horizon ? :)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-10-2017, 19:17   

Co ma wspólnego Horizon z Hitronem?
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 19:21   

Uparcie konsultantów by wymienić Cisco EPC3208 na Horizon, choć fakt w temacie autorowi "cisną" Hiltrona...

Zastanawiam się po prostu czy można jakoś wykombinować by zostawili stary sprzęt skoro spełnia wymagania i dodatkowo nie ma możliwości instalacji nowego bez generalnego remontu lokalu.

Jeżeli podpiąłem się źle pod wątek to proszę usuńcie.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2752
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-10-2017, 19:23   

pss napisał/a:
Uparcie konsultantów by wymienić Cisco EPC3208 na Horizon

Skoro chcą wymienić na horizon to zaskocz ich i powiedz im, że rezygnujesz z tv i chcesz sam net (na razie tak skłam). Zobaczymy jaka będzie ich reakcja.
_________________
 
 
Kasia 
chello master


Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 2231
Skąd: W-wa
Wysłany: 03-10-2017, 19:30   

pss,

Horizon to dekoder.
Zaoferowano Ci go do usługi TV ...nie netu 300Mbs.
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 19:35   

Niegłupie, tylko ekonomicznie będzie słabo, bo z tego co zrozumiałem to mogą tak zrobić czyli dać Hiltrona i internet ale TV już doliczają standardowym cennikiem ;/
Trochę takie korpo decyzje, tłumaczą to promocjami / regulaminami.

Myślałem czy nie dało by się tego obejść tak, że po prostu nie da się podłączyć Horizon z uwagi na układ lokalu i rozprowadzenie przewodów.
Telewizory są daleko i wszystko leci w ścianach/podłogach, sam internet jest podłączony przy wejściu w holu do cisco i dalej wifi...
Horizon jest tez tunerem więc jak dobrze myślę musieli by pociągnąć coś pod te telewizory i dalej rozbić na kolejne / dodać wifi - koszmar :D

Biznesowo nie kumam skoro klient chce stary sprzęt, chce płacić więcej, to na siłe mu się wciska nowy który dodatkowo jest dla niego gorszy ;(
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-10-2017, 19:40   

pss napisał/a:
Niegłupie, tylko ekonomicznie będzie słabo, bo z tego co zrozumiałem to mogą tak zrobić czyli dać Hiltrona i internet ale TV już doliczają standardowym cennikiem ;/

Bo tv nie odliczysz na firmę.
pss napisał/a:
Horizon jest tez tunerem

Jakiś switch i możesz podłączyć kablowo sprzętów ile chcesz.
_________________
 
 
pss 
Klikacz

Dołączył: 20 Lip 2017
Posty: 16
Wysłany: 03-10-2017, 19:41   

Kasia napisał/a:
pss,

Horizon to dekoder.
Zaoferowano Ci go do usługi TV ...nie netu 300Mbs.


Tak TV jest w pakiecie i Pan mówił, że muszą zabrać stary sprzęt czyli cisco + tuner/tunery.
Spróbuje ich przycisnąć, no ale myślałem, że ktoś może stosował jakiś myk z nimi by zostawić stary sprzęt i zmienić jedynie przepustowości.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2752
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-10-2017, 19:42   

pss napisał/a:
Spróbuje ich przycisnąć, no ale myślałem, że ktoś może stosował jakiś myk z nimi by zostawić stary sprzęt i zmienić jedynie przepustowości.

Nikt Ci nie broni. Powiedz im, że chcesz zostawić cisco i, że działa Ci i obsłuży wyższą prędkość. Wątpię, że to coś da, ale możesz spróbować.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: