Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wifi
Autor Wiadomość
Opiu 
classic master


Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 212
Wysłany: 24-09-2017, 08:49   Problem z wifi

Witam
Mam taki problem od dziś nagle telefon nie chce połączyć się z wifi wczoraj jeszcze normalnie się łączył a dziś coś odwaliło co może być przyczyną ? :sad:
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 24-09-2017, 09:39   Re: Problem z wifi

Na początek rzeczy, które na pewno już zrobiłeś. :P Może to banalne stwierdzenie. Ponowne włączenie telefonu i routera.

Nic nie piszesz skąd to Wi-Fi, z urządzenia UPC, czy z Twojego routera?
Czy 2,5 czy 5 GHz? Czy używasz tych samych nazw sieci (SSID) dla 2,4 i 5 GHz.
Może zmień nazwy Wi-Fi, na dwie różne. Może sprawdź inne kanały Wi-Fi i szerokości kanału.

Nie piszesz, czy masz inne telefony/tablety/notebooki, które prawidło łączą się z Twoją siecią.
Nie wiadomo gdzie jest problem. Czy telefon, czy router Wi-Fi.

Zrób w telefonie "zapomnij sieć". Po ponownym wykryciu Twojej sieci, zapyta Cię o hasło.
Sprawdź, czy telefon wykrywa inne sieci Wi-Fi (sąsiadów) jak zrobisz połącz, to czy pyta o hasło.
Jeżeli masz drugi telefon (kogoś z rodziny) włącz na nim tethering (udostępnianie internetu komórkowego przez Wi-Fi). Spróbuj się podłączyć z Twojego telefonu do tego Wi-Fi.

Można też sprawdzić czy coś ze sprzętem w Twoim telefonie jest nie tak. Zrobić w odwrotną stronę. Z Tego telefonu udostępnij internet komórkowy (tethering) i zobacz czy inny sprzęt widzi to Wi-Fi.

Ostatecznymi krokami, oprócz ponownego włączania routera i telefonu jest reset do ustawień fabrycznych tak routera, jak i telefonu. Z routerem to nie tak wielki problem, bo zapiszesz sobie jego aktualną konfigurację. Z telefonem, po resecie do ustawień fabrycznych, to dużo większy problem.
_________________
 
 
eko_zgonuś 
Klikacz

Dołączył: 22 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 27-09-2017, 08:30   

Podepnę się pod temat. Też mam problemy na telefonie, który ma opcję 5GHz i ta wskazówka ze zmianą nazwy sieci wydaje mi się dobra i dzisiaj to wykonam, natomiast pytanie dodatkowe, czy jak mam w mieszkaniu jeszcze Horizona to mogę stworzyć na nim WIFI to samo co na Compalu, czyli taka sama nazwa sieci i hasło? Czy lepiej to podzielić na 2, czy lepiej zostawić tylko aktywnego Compala?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-09-2017, 08:33   

Cytat:
czy jak mam w mieszkaniu jeszcze Horizona to mogę stworzyć na nim WIFI to samo co na Compalu, czyli taka sama nazwa sieci i hasło? Czy lepiej to podzielić na 2, czy lepiej zostawić tylko aktywnego Compala?

Jeśli stworzysz wifi na horizonie to będziesz musiał pociągnąć skrętkę Ethernet z Compala do horizona.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: