Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Router z upc zakłóca działanie tv dvb t
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-09-2017, 23:05   

Cytat:
Wzmocnienie: 30dB (max)

Max? Czyli da się wyregulować w tych antenach wzmocnienie? Jak tak to od tego bym zaczął.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 23:46   

MrPepka napisał/a:
Max? Czyli da się wyregulować w tych antenach wzmocnienie?

Anteny pewnie nie rozbierzesz (by wymienić wzmacniacz antenowy na słabszy), więc regulacja tylko zasilaczem z regulacją napięcia (zasilacz antenowy z takim pokrętłem).
Ale jeśli mieszkają blisko silnego nadajnika, to nawet skręcenie zasilacza prawie na 0 niewiele da - zakłócenia harmoniczne i fazowe i tak pozostają takie same ze wzmacniacza antenowego niezależnie od jego wzmocnienia (tylko wtedy przeważają szumy i zakłócenia a nie odbiór sygnału).

Niestety każdy eksperyment z doborem komponentów/zmianą ich ma pewną zasadniczą wadę - trzeba na zmiany wydać kasę, a nie ma żadnej! pewności, że to właśnie TO jest winne.
Dlatego powinien do tego zajrzeć ktoś na miejscu.
Nie ma co prosić gościa z UPC by "rozpracował" instalację naziemną i na odwrót - musiało by tam na miejscu być dwóch ludzi (każdy ze swojej dziedziny).
_________________
 
 
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 14-09-2017, 09:25   

2 anteny są dlatego że są 2 oddzielne tv ze swoimi wbudowanymi dekoderami dvb-t. Każdy tv ma swoją antenę bo to najprostsze rozwiązanie. Nie trzeba kombinować z jakimiś instalacjami.
Nadajnik jest max do 30km od miejsca zamieszkania.
Widzę że to bardziej skomplikowane niż myślałem w sensie rozwiązania.
Dziękuje wszystkim za pomoc na dzień dzisiejszy.
Co dalej? Nie wiem, trzeba będzie się zastanowić, albo poszukać speca który na miejscu znalazłby przyczynę. Choć według mnie winny jest ten ruter z upc i tak naprawdę nie ma na to sposobu poza zmianą usługodawcy. Być może jeszcze jakieś zmiany opcji w ich ruterze by pomogły. Tak jak pisaliście technik upc nic tu nie pomoże bo to nie jego sprawa, internet działa i tyle.
Poczytam jeszcze fora tv naziemnej, może tam mają jakiś pomysł.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-09-2017, 14:01   

dizel napisał/a:
Nadajnik jest max do 30km od miejsca zamieszkania.

Ze wzmacniaczem 30dB w antenie :shock:
Masz już wstępnego winowajcę - przesterowany sygnał z instalacji naziemnej, dodatkowo wzbudzany przez modemorouter UPC.

Antena kierunkowa na UHF, druga na VHF, w obydwu symetryzatory, zwrotnica i będzie działać jak trzeba.
To co teraz tam jest to instalacja aktywna (wzmacniacz w antenie z zasilaczem), trzeba zrobić instalację pasywną (jak podałem akapit wyżej).
dizel napisał/a:
nie ma na to sposobu poza zmianą usługodawcy

Z innymi dostawcami będzie podobnie - sprzęt kupują u tych samych dostawców, albo jeszcze taniej (sprzęt nie może firmę kosztować więcej w zakupie niż 30$ - to teraz pomyśl co za to dostajesz, skoro dobry router kosztuje w cenie rynkowej od 500 zł w górę).
A, że kiedyś z Netią nie było problemów - właśnie, kiedyś - obecnie ich sprzęt jest tak kiepski, że ludzie nie mają zasięgu wifi już w tym samym pokoju a co dopiero dalej.
Możemy za ten stan rzeczy podziękować UE, która to swoją dyrektywą wprowadziła, że w paśmie 2,4 GHz moc wypromieniowanej wiązki sieci wifi nie może przekraczać 100 mW - o 5 GHz zupełnie zapomnieli (bo kiedy dyrektywa powstawała, 5 GHz praktycznie nie było i nie funkcjonowało, a, że teraz UE ma ważniejsze problemy na głowie, to nie spodziewam się tutaj reakcji wcześniej, jeśli w ogóle za może 5/10 lat).
Miałem kiedyś w domu jakiegoś Microtika, który w paśmie radiowym 2,4 GHz miał moc radia 1W - 1 WAT :shock:

Kiedyś auto mając moc 100 KM miało pojemność silnika np. 3 litry i turbinę, dziś 100 KM robią na silniku 0,9 litra z turbiną - pierwszy zrobi milion km zanim zrobisz mu remont, naprawisz, wymienisz, a te dzisiejsze odkurzacze, 100 tys km i cały silnik do wymiany, bo nie ma co tam remontować, bo koszty podobne do całego silnika.
Druga sprawa, ilość sieci wifi rośnie w zatrważającym tempie - pasmo 2,4 GHz jest już zapełnione do granic możliwości (a nawet jak u mnie potrafi w bloku być 70 sieci wifi w paśmie 2,4 GHz :shock: ). Pasmo 5 GHz praktycznie puste, tylko co z tego, skoro w zabudowie działa jeszcze gorzej niż 2,4 GHz.
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 147
Wysłany: 27-09-2017, 02:07   

Najtańszą opcja teraz jest sprawdzenie czy z tym Internetem nie ma tv start?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: