Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Router do Neostrady
Autor Wiadomość
przemo. 
easy master

Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 45
Skąd: W-wa Bielany
Wysłany: 15-09-2017, 13:38   Router do Neostrady

Znajomej się router już rozwala i potrzebuje nowego. Mieszka w domku 2 piętrowym i chce aby na każdym piętrze był internet. Prawdopodobnie na środkowym piętrze będzie router więc i dół i góra powinna być w sieci.

Co możecie polecić w miarę nie drogiego.

Pozdrawiam
Przemek
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-09-2017, 14:31   

przemo. napisał/a:
Mieszka w domku 2 piętrowym

przemo. napisał/a:
Prawdopodobnie na środkowym piętrze

Jak Ty liczysz piętra? Parter, 1 piętro i 2? Jeśli tak to jednym routerem tego nie ogarniesz. Musisz mieć router z modemem VDSL (a jak ta technologia jest niedostępna to ADSL2+) i do niego podłączasz drugi router i przestawiasz go w tryb AP jeśli znajoma chce mieć internet w każdym piętrze.
_________________
 
 
przemo. 
easy master

Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 45
Skąd: W-wa Bielany
Wysłany: 15-09-2017, 14:36   

MrPepka - Oczywiście, że chodziło mi o środkowy poziom nie piętro :D

Tak też myślę, że jednym urządzeniem tego nie ogarnie, ale co by było najlepszego a zarazem nie drogie?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-09-2017, 14:39   

przemo. napisał/a:
a zarazem nie drogie?

A jakim budżetem kolega dysponuje? Ile chcesz wydać na router?
_________________
 
 
przemo. 
easy master

Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 45
Skąd: W-wa Bielany
Wysłany: 15-09-2017, 14:43   

MrPepka napisał/a:
przemo. napisał/a:
a zarazem nie drogie?

A jakim budżetem kolega dysponuje? Ile chcesz wydać na router?


muszę się dopytać bo to nie dla mnie, ale tak myślę nad 300-400 ?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-09-2017, 14:49   

Teraz ta znajoma jaki ma internet? Wiem, że Neostrada, ale ADSL czy VDSL (do 10 mb/s czy do 80)?
_________________
 
 
przemo. 
easy master

Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 45
Skąd: W-wa Bielany
Wysłany: 15-09-2017, 15:11   

MrPepka napisał/a:
Teraz ta znajoma jaki ma internet? Wiem, że Neostrada, ale ADSL czy VDSL (do 10 mb/s czy do 80)?

Z tego co pamietam to do 10 mb/s
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-09-2017, 15:24   

Może taki?
https://www.morele.net/ro...0002619-816339/
Tylko, że do kosztów dojdzie ci drugi AP.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-09-2017, 18:45   

MrPepka napisał/a:
Tylko, że do kosztów dojdzie ci drugi AP.

FritzBox - godna propozycja.
Co do tych AP - to i tak trzeba je podłączyć jakoś przewodowo do tego Fritza.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-09-2017, 18:51   

Cytat:
Co do tych AP - to i tak trzeba je podłączyć jakoś przewodowo do tego Fritza.

PLC - mówi Ci to coś? Albo po prostu kablem Ethernet można podłączyć.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-09-2017, 19:07   

Cytat:
PLC - mówi Ci to coś?

Mnie pytasz? :mrgreen:
Napisałem o konieczności przewodowego połączenia owych sprzętów - czym i jak to niech się najpierw pytający zdeklaruje.
_________________
 
 
przemo. 
easy master

Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 45
Skąd: W-wa Bielany
Wysłany: 18-09-2017, 10:55   

Ok, dzięki za info póki co :)

[ Dodano: 19-09-2017, 12:40 ]
No dobra.
Jak pisałem wcześniej 2 piętrowy dom i nacisk jest aby przede wszystkim był zasięg na parterze i pierwszym pietrze.
Wymyśliłem, żeby zrobić na 1 pietrze router mniej więcej na korytarzu aby ładnie rozsiewał sygnał i drugie urządzenie na dole. Co Wy na to?

Pozdrawiam i Dzieki za dotychczasowa pomoc :)

[ Dodano: 19-09-2017, 13:45 ]
przemo. napisał/a:
Ok, dzięki za info póki co :)

[ Dodano: 19-09-2017, 12:40 ]
No dobra.
Jak pisałem wcześniej 2 piętrowy dom i nacisk jest aby przede wszystkim był zasięg na parterze i pierwszym pietrze.
Wymyśliłem, żeby zrobić na 1 pietrze router mniej więcej na korytarzu aby ładnie rozsiewał sygnał i drugie urządzenie na dole. Jeśli chodzi o koszty to 400 na router jest Ok No i jeszcze to drugie zostaje.
Co Wy na to?

Pozdrawiam i Dzieki za dotychczasowa pomoc :)


[ Dodano: 20-09-2017, 11:14 ]
KOCUREK1970 napisał/a:
Cytat:
PLC - mówi Ci to coś?

Mnie pytasz? :mrgreen:
Napisałem o konieczności przewodowego połączenia owych sprzętów - czym i jak to niech się najpierw pytający zdeklaruje.


Kablem nie, bezprzewodowo najlepiej.



Jak myślicie, brać ?
https://saturn.pl/komputery-i-tablety/router-avm-fritz-box-3272-edycja-polska
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-09-2017, 12:11   

przemo. napisał/a:
Kablem nie, bezprzewodowo najlepiej.

Jak bezprzewodowo to będzie problem (robi się to poprzez tryb WDS, ale ten tryb nie został ustandaryzowany i każdy producent zrobił to po swojemu.) Ten tryb oznacza duże spadki prędkości (choć tak po prawdzie Twoja znajoma tego nie odczuje jak ma neostradę do 10mb). Musiałbyś kupić router z obsługą WDS i drugi router praktycznie taki sam model, żeby to zadziałało.
przemo. napisał/a:
Jak myślicie, brać ?
https://saturn.pl/komputery-i-tablety/router-avm-fritz-box-3272-edycja-polska

To jest ten sam router do którego link ci wklejałem tylko, że tu jest tańszy. Możesz brać.
_________________
 
 
przemo. 
easy master

Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 45
Skąd: W-wa Bielany
Wysłany: 21-09-2017, 12:16   

MrPepka napisał/a:
przemo. napisał/a:
Kablem nie, bezprzewodowo najlepiej.

Jak bezprzewodowo to będzie problem (robi się to poprzez tryb WDS, ale ten tryb nie został ustandaryzowany i każdy producent zrobił to po swojemu.) Ten tryb oznacza duże spadki prędkości (choć tak po prawdzie Twoja znajoma tego nie odczuje jak ma neostradę do 10mb). Musiałbyś kupić router z obsługą WDS i drugi router praktycznie taki sam model, żeby to zadziałało.
przemo. napisał/a:
Jak myślicie, brać ?
https://saturn.pl/komputery-i-tablety/router-avm-fritz-box-3272-edycja-polska

To jest ten sam router do którego link ci wklejałem tylko, że tu jest tańszy. Możesz brać.


No ja już obrałem, że będę brał ten router, który poleciłeś :)
A do tego repeater tej samej firmy najlepiej czyli np. https://pl.avm.de/produkty/fritzwlan/fritzwlan-repeater-310/ ?

To wtedy powinno dobrze się połączyć :)
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-09-2017, 12:20   

przemo. napisał/a:
A do tego repeater tej samej firmy najlepiej czyli np. https://pl.avm.de/produkty/fritzwlan/fritzwlan-repeater-310/ ?

Szczerze? Ja bym Ci polecał podpięcie dwóch routerów KABLEM i przełączyć ten drugi w tryb AP. Nie ma co się bawić w jakieś repeatery, WDS i inne gówna.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: