Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zostać z FP250 (Cisco 3208) czy przejść na FP500 (Compal)?
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-09-2017, 00:08   

Cytat:
To dlaczego ze zmianą softu zmieniają też tryb pracy Compala?

Zmieniają go wraz ze zmianą pliku konfiguracyjnego.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-09-2017, 02:27   

MrPepka napisał/a:
Zmieniają go wraz ze zmianą pliku konfiguracyjnego.

Tylko po co, skoro soft z plikiem configa niby nie ma nic wspólnego?
A skoro nie ma, to dlaczego z nowym softem jest jednak inny config (bo przywrócenie poprzedniej konfiguracji wiąże się też ze zmianą oprogramowania sprzętowego).
Tak wynika z wpisów innych userów.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-09-2017, 07:45   

Moze do IPv6 wola uzywac innej wersji softu..moze tak byc ale tak jak mowilem te ustawienia mozna robic w pliku konfiguracyjnym...jak np. chce sie uzyskac IP na routerze Asus to nie zmienia sie softu prawda? Tylko konfiguracje..i podobnie jest tu ale moze z jakiś innych powodow zmienuaja soft..moze jedna wersja jest bardziej optymalna pod IPv4 a inna pod IPv6..moze o to chodzi :)
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 07-09-2017, 10:28   

Jeśli mówiąc o sofcie, macie na myśli CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH, to po zmianie na IPv6 nic w tym zakresie się nie zmienia, przynajmniej u mnie. Jest tylko inny plik konfiguracyjny, który "wycina" m.in. tryb modemu.
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-09-2017, 10:50   

edek napisał/a:
Jeśli mówiąc o sofcie, macie na myśli CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH, to po zmianie na IPv6 nic w tym zakresie się nie zmienia, przynajmniej u mnie. Jest tylko inny plik konfiguracyjny, który "wycina" m.in. tryb modemu.


i o tym właśnie mówiłem że to jest zazwyczaj ten sam soft tylko inny plik konfiguracyjny ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-09-2017, 11:24   

KOCUREK1970 napisał/a:
Tylko po co, skoro soft z plikiem configa niby nie ma nic wspólnego?

Miałem na myśli tryb pracy Compala i to IPv6. Zmiana w ich przypadku następuje w pliku konfiguracyjnym.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-09-2017, 13:42   

edek napisał/a:
Jeśli mówiąc o sofcie, macie na myśli CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH, to po zmianie na IPv6 nic w tym zakresie się nie zmienia, przynajmniej u mnie. Jest tylko inny plik konfiguracyjny, który "wycina" m.in. tryb modemu.

Co jest powodem, że w IPv6 nie może być trybu modemu?
Klient powinien SAM decydować: IPv4 czy IPv6, z trybem modemu czy bez - sprzęt u mnie to ja decyduję co bardziej mi odpowiada.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-09-2017, 13:48   

KOCUREK1970 napisał/a:
Co jest powodem, że w IPv6 nie może być trybu modemu?

Bo w IPv6 każde urządzenie dostaje publiczny adres IP i UPC wychodzi z założenia, że port forwarding, DMZ i tryb bridge ci się nie przydadzą.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-09-2017, 14:02   

MrPepka napisał/a:
Bo w IPv6 każde urządzenie dostaje publiczny adres IP

Wiem o tym - tylko, że jeszcze nie wszystkie strony (i sprzęty) obsługują IPv6 i powinienem mieć wybór.
MrPepka napisał/a:
UPC wychodzi z założenia, że port forwarding, DMZ i tryb bridge ci się nie przydadzą.

W IPv4 jest a w IPv6 już nie - dziwna to "polityka".
To tak jakbym ruszał w podróż - dziś jadę maluchem a jutro w to samo miejsce autobusem... - pytanie (retoryczne :twisted: ) czym szybciej dotrę do celu? :mrgreen:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-09-2017, 14:20   

KOCUREK1970 napisał/a:
W IPv4 jest a w IPv6 już nie - dziwna to "polityka".

Ale w IPv4 tylko jedno urządzenie może mieć publiczny adres IP, a w IPv6 każde urządzenie dostaje publiczny adres IP więc po co chcesz przekierowywać porty?
KOCUREK1970 napisał/a:
Wiem o tym - tylko, że jeszcze nie wszystkie strony (i sprzęty) obsługują IPv6 i powinienem mieć wybór.

Przykro mi, ale taki jest wymóg. Musisz mieć sprzęt obsługujący IPv6. A poza tym come on IPv6 jest usługą testową w UPC więc siłą rzeczy może coś działać, albo nie działać prawidłowo.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-09-2017, 14:42   

MrPepka napisał/a:
Ale w IPv4 tylko jedno urządzenie może mieć publiczny adres IP

Dlatego potrzebujesz routera.
MrPepka napisał/a:
w IPv6 każde urządzenie dostaje publiczny adres IP

I tu wystarczy zwykły switch.
MrPepka napisał/a:
po co chcesz przekierowywać porty?

Bo mam taką potrzebę/konieczność a może nie chcę by mi się ktokolwiek dobierał do tyłka przez telnet lub SSH?
UPC z IPv6 nie chroni klienta przed niczym.
MrPepka napisał/a:
Przykro mi, ale taki jest wymóg. Musisz mieć sprzęt obsługujący IPv6

Najpierw niech sam operator dostarcza sprzęt zgodny z wytycznymi (problem z PUMA6) a dopiero potem wymaga tego samego od klienta.
MrPepka napisał/a:
A poza tym come on IPv6 jest usługą testową w UPC więc siłą rzeczy może coś działać, albo nie działać prawidłowo.

Usługa testowa testowana na klientach za ich własne pieniądze :mrgreen:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-09-2017, 15:56   

KOCUREK1970 napisał/a:
Dlatego potrzebujesz routera.

A w IPv6 ci się nie przyda?
KOCUREK1970 napisał/a:
I tu wystarczy zwykły switch.

Nie, nie wystarczy. A wifi?
KOCUREK1970 napisał/a:
Bo mam taką potrzebę/konieczność a może nie chcę by mi się ktokolwiek dobierał do tyłka przez telnet lub SSH?

Rozumiem. UPC niestety nie umożliwia przekierowania portów w IPv6 bo mają klienta w głębokim poważaniu.
KOCUREK1970 napisał/a:
Najpierw niech sam operator dostarcza sprzęt zgodny z wytycznymi (problem z PUMA6) a dopiero potem wymaga tego samego od klienta.

Przykro mi, ale to tak nie działa. Jeśli chcesz korzystać z IPv6 to musisz mieć sprzęt to obsługujący, a jak go nie masz to nie musisz z tego korzystać.
KOCUREK1970 napisał/a:
Usługa testowa testowana na klientach za ich własne pieniądze

Na stronie UPC nie masz o IPv6 informacji więc jest to usługa testowa.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-09-2017, 16:06   

Cytat:
A w IPv6 ci się nie przyda?

Na obecnym etapie nie działania tego w pełni - po co mi taka usługa?
MrPepka napisał/a:
Nie, nie wystarczy. A wifi?

To sobie sprawisz AP i podłączysz do tego switcha.
A druga sprawa - wifi z IPv6, to od razu daj info do gazety "nie ma mnie w domu, klucz pod wycieraczką"
MrPepka napisał/a:
UPC niestety nie umożliwia przekierowania portów w IPv6 bo mają klienta w głębokim poważaniu.

To powoduje, że muszę mieć jakąś aplikacje, albo sprzętowy firewall niezależnie od urządzenia dostarczającego mi internet.
MrPepka napisał/a:
Jeśli chcesz korzystać z IPv6 to musisz mieć sprzęt to obsługujący, a jak go nie masz to nie musisz z tego korzystać.

To niech mnie firma do tego nie przymusza.
MrPepka napisał/a:
Na stronie UPC nie masz o IPv6 informacji więc jest to usługa testowa.

Jak ja lubię, kiedy ktoś ze mnie robi barana i sobie jeszcze moją wełnę zabiera robiąc dla siebie ciepły sweterek.

Niech ta usługa zacznie sprawnie działać, sprawnie i stabilnie, niech do tego się przygotuje też "internet" a potem zdecyduję, czy w to wchodzę.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 07-09-2017, 16:13   

KOCUREK1970 napisał/a:
A druga sprawa - wifi z IPv6, to od razu daj info do gazety "nie ma mnie w domu, klucz pod wycieraczką"

KOCUREK1970 napisał/a:
To powoduje, że muszę mieć jakąś aplikacje, albo sprzętowy firewall niezależnie od urządzenia dostarczającego mi internet.

To załatw sobie jakiś VPN.
KOCUREK1970 napisał/a:
To niech mnie firma do tego nie przymusza.

Ale nie przymusza Cię do tego. Możesz do nich zadzwonić i ich poprosić o przełączenie na IPv4.
KOCUREK1970 napisał/a:
Jak ja lubię, kiedy ktoś ze mnie robi barana i sobie jeszcze moją wełnę zabiera robiąc dla siebie ciepły sweterek.

Powiedz to UPC.
KOCUREK1970 napisał/a:
Niech ta usługa zacznie sprawnie działać, sprawnie i stabilnie, niech do tego się przygotuje też "internet" a potem zdecyduję, czy w to wchodzę.

Obawiam się, że nie będziesz już miał innego wyjścia.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-09-2017, 16:54   

MrPepka napisał/a:
To załatw sobie jakiś VPN.

A kupno żółwia nie załatwi sprawy? :mrgreen:
MrPepka napisał/a:
Możesz do nich zadzwonić i ich poprosić o przełączenie na IPv4.

Oni mi przełączają a ja mam jeszcze płacić za połączenie z ich partyline - NEVER (skrobię im posta na ogólnym FB i już jest reakcja :twisted: )
MrPepka napisał/a:
Powiedz to UPC.

Najpierw musieli by zacząć słuchać co się do nich mówi (bo takie z nich Allegro).
MrPepka napisał/a:
Obawiam się, że nie będziesz już miał innego wyjścia.

Jak mawiał Siara Siarzewski - "No i w p...u, i wylądował, i cały misterny plan też w p...u." dodając "Widzisz, Wąski, coś narobił? Urwałeś kurze złote jaja!" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: