Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zostać z FP250 (Cisco 3208) czy przejść na FP500 (Compal)?
Autor Wiadomość
PiotrMP006 
easy master

Dołączył: 23 Maj 2014
Posty: 41
Wysłany: 04-09-2017, 14:39   Zostać z FP250 (Cisco 3208) czy przejść na FP500 (Compal)?

Witam

Mam pytanie czy lepiej zostać z FP250 na Cisco 3208 czy przejść na FP500 z Compalem?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-09-2017, 14:41   

PiotrMP006 napisał/a:
Mam pytanie czy lepiej zostać z FP250 na Cisco 3208 czy przejść na FP500 z Compalem?

Ale jak chcesz to zrobić? Przecież FP500 jest tylko w HH (razem z TV) więc samego netu FP500 nie weźmiesz.
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 04-09-2017, 14:42   Re: Zostać z FP250 (Cisco 3208) czy przejść na FP500 (Compal

PiotrMP006 napisał/a:
Witam

Mam pytanie czy lepiej zostać z FP250 na Cisco 3208 czy przejść na FP500 z Compalem?




Prosta sprawa: albo Ci potrzebne 500 mbps, albo Ci nie potrzebne 500 mbps.

;)
_________________
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 608
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 04-09-2017, 15:37   

Dokładnie ...
Ale jeśli Kolega ma duszę sportowca, to może lubi być szybszy :)

A tak na poważnie, to niewykluczone, że chodzi Jemu o jakość sprzętu i dlatego pyta.
Wyszukiwarka działa, to i jak poczyta o każdym ze sprzętów, to podejmie samodzielnie zadowalającą decyzję.
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 04-09-2017, 16:08   

Naturalnie, że Koledze chodzi o jakość sprzętu, tyle że w obecnej sytuacji to kwestia kompromisu - albo (zwykle) dobrze działający w każdym calu Cisco, ale tylko na 250 (max 440) mbps, albo Compal, który bez problemu obsłuży 500 mbps, ale ma swoje problemy.
Wszystko rozbija się tu o rzeczywiste potrzeby klienta - dlatego jeśli 500 mbps to mus (z różnych względów), to powinien przemyśleć, czy jest w stanie żyć z problemami, które jak na razie serwuje Compal. Jeśli nie, to musi pozostać na Cisco.

Stąd jest to prosta sprawa. :)
_________________
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1225
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 04-09-2017, 17:50   

Do 500tki jest tylko Compal ? A Connect Box ?
_________________
 
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 162
Skąd: Kraków
Wysłany: 04-09-2017, 17:51   

Przeciez Compal to Connect Box. No przynajmniej tak mi sie wydaje.
_________________
 
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1225
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 04-09-2017, 17:59   

Tak ? No ja nie wiem, być moze i tak.
Z przodu mam napisane Connect Box, a nie Compal.

ps: ja nie powiem zlego slowa na ten modemorouter. Działa idealnie, tak samo jak net (póki co)
_________________
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-09-2017, 18:05   

Astral699 napisał/a:
Tak ? No ja nie wiem, być moze i tak.
Z przodu mam napisane Connect Box, a nie Compal.

O matko. Było już o tym. Connect box i Compal to to samo (nazwa connect box to marketingowa nazwa dla Compala).
_________________
 
 
winforGD 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 279
Skąd: Gdynia
Wysłany: 04-09-2017, 18:15   

Osobiście miałem Cisco 3208 (który później oddałem tutaj na forum) i aktualnie mam Compala (Connect Box). Jakie różnice? Żadne, bo mam swój router Asusa i Compala od UPC przestawiłem w tryb bridge. Wszystko działa doskonale, także nie masz się co bać wymiany.
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 04-09-2017, 18:35   

winforGD napisał/a:
Osobiście miałem Cisco 3208 (który później oddałem tutaj na forum) i aktualnie mam Compala (Connect Box). Jakie różnice? Żadne, bo mam swój router Asusa i Compala od UPC przestawiłem w tryb bridge. Wszystko działa doskonale, także nie masz się co bać wymiany.


Ewentualnie możesz się bać wymiany, zależy czego oczekujesz: Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6. :)
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 61
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-09-2017, 21:38   

Compal w trybie bridge też ma problemy z puma6? Bo ogólnie jak ja zmieniłem na bridge i miałem podłączonego go bezpośrednio do komputera to może i mniejszy jitter był ale też chwilowe skoki pingu się zdarzały.

Zaraz wstawię test.





Sam nie wiem, test puma niby lekko lepiej ale ten skok pingu? :D
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1748
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-09-2017, 22:05   

Cytat:
Compal w trybie bridge też ma problemy z puma6?

I to jakie. Używam Compala w bridge i co jakiś czas strona ładuje się za drugim razem już nie mówiąc o problemach ze Street View.
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 61
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-09-2017, 22:19   

Ale jest różnica między trybem routera i bridge, po samych opóźnieniach widać.

Pierwszy test w trybie bridge, drugi już w trybie routera:

_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 04-09-2017, 23:05   



To ja jednak zostanę przy moim stareńkim Cisco... ;)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: