Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC zrobiło częstszą zmianę adresu IP?
Autor Wiadomość
Kapela 
Klikacz

Dołączył: 14 Kwi 2014
Posty: 7
Wysłany: 30-08-2017, 08:18   UPC zrobiło częstszą zmianę adresu IP?

Dotychczas przez długi długi czas miałem ten sam stały adres IP. Wczoraj zmienił mi się adres na inny, ok, myślę sobie, nic dziwnego. Dzisiaj znowu zmienił mi się adres na inny. Zauważyliście u siebie coś takiego?
 
 
rudi88 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2017
Posty: 6
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-08-2017, 08:34   

Niestety trochę mieszają z tym. Przeważnie przy zmianie oprogramowania w modemie.
A wczoraj wgrali jakieś nowe menu w Compala i nie wiem jak teraz ustawić porty do emula. Przy starym ustawiałem bez problemu.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 203 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4248
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-08-2017, 08:36   Re: UPC zrobiło częstszą zmianę adresu IP?

Zmieniają konfigurację, wymuszają nowy soft.
Można zobaczyć sobie jaki jest teraz czas dzierżawy w "Ustawienia WAN IP".

Sprawdź ustawienia "UPnP".
Sprawdź czy nie włączyli Ci IPv6, wtedy nie działają m.in. przekierowania portów.
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=189950#189950
_________________
 
 
Stig30 
Klikacz

Dołączył: 29 Sie 2017
Posty: 3
Wysłany: 30-08-2017, 10:54   

U mnie ostatnio niektore strony zaczely nie dzialac, mam nadzieje ze to chwilowy problem (DNSY, niewiem)
 
 
Józek 
light master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 148
Wysłany: 30-08-2017, 12:01   Re: UPC zrobiło częstszą zmianę adresu IP?

Pitrek napisał/a:

Sprawdź czy nie włączyli Ci IPv6, wtedy nie działają m.in. przekierowania portów.
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=189950#189950


U mnie zmienili oprogramowanie na Ubee z 1.016 na 1.0.20 i zmienili na ipv6. Zniknęła funkcja Bridge, przestał chodzić zewnętrzny podgląd z kamerki. W ogóle nic sie nie dało ustawić w tym sofcie, żadnego przekierowania, żadnego DMZ. Zadzwoniłem, w 10 minut przywrócili poprzedni soft i ipv4.
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 232
Wysłany: 30-08-2017, 12:37   

O jakże dobrze mieć nieaktualizowany firmware na modemie od 2013 roku... :D :D :D
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2201
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-08-2017, 12:40   

Maciej napisał/a:
O jakże dobrze mieć nieaktualizowany firmware na modemie od 2013 roku...

Nie bój, nie bój. Zaktualizują :mrgreen:
_________________
 
 
Kapela 
Klikacz

Dołączył: 14 Kwi 2014
Posty: 7
Wysłany: 30-08-2017, 13:40   

Ok więc rzeczywiście włączyli IPv6 u mnie, wystarczył telefon do UPC i od ręki cofnęli na IPv4, nawet z powrotem mam ten sam publiczny IP :) Dzięki za pomoc.
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 168
Skąd: Wrocław
Wysłany: 31-08-2017, 12:08   Jak to się mówi...

co się odwlecze to nie uciecze.
_________________
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 176
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-08-2017, 12:11   

Ja nie mam nic przeciwko IPv6 tylko zeby to dzialalo jak nalezy, bo to co jest aktualnie zaimplementowane w UPC to jest jakis zart. m.in. poblokowane porty bez mozliwosci ich sforwardowania.
_________________
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4899
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-11-2017, 23:44   

MrPepka napisał/a:
Nie bój, nie bój. Zaktualizują

Raczej nie zaktualizują (Kolega pawelb, wspomniał nawet, że do 3212/3208 jest soft z 2017 r a UPC milczy):
pawelb napisał/a:
W kazdym razie caly czas jest wsparcie, ostatnio pobieralem dla epc3010 i w Release Notes bylo tez dla epc32xx

https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=194631#194631
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 335
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-11-2017, 23:49   

KOCUREK1970 napisał/a:
MrPepka napisał/a:
Nie bój, nie bój. Zaktualizują

Raczej nie zaktualizują (Kolega pawelb, wspomniał nawet, że do 3212/3208 jest soft z 2017 r a UPC milczy):
pawelb napisał/a:
W kazdym razie caly czas jest wsparcie, ostatnio pobieralem dla epc3010 i w Release Notes bylo tez dla epc32xx

https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=194631#194631


dla epc32xx jest z końca kwietnia 2017..być może jest jeszcze coś nowszego
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4899
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-12-2017, 00:32   

Moderator mi wybaczy lekki offtop i prywatę ;)
pawelb,
A na czym owe poprawki softu polegają w tym sprzęcie?
Czy Kolega byłby w stanie takim softem z 2017 upgradować MÓJ modem w MOIM domu zdalnie? (wiem, że to się wykonuje po TFTP, ale nic więcej z oficjalnego info nie znalazłem).
No i pytanie trzecie, gdzie można takowe informacje o sofcie do owych modemów znaleźć?
No i może pójdę za ciosem - dlaczego UPC (Kolegi przypuszczenia) zatrzymało się na roku 2013 z softem - przecież upgrade softu w 2013r to było wieki temu (w tej branży 3 lata to dekada a 5 lat to już inne epoka).
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 335
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2017, 01:03   

KOCUREK1970 napisał/a:
Moderator mi wybaczy lekki offtop i prywatę ;)
pawelb,
A na czym owe poprawki softu polegają w tym sprzęcie?
Czy Kolega byłby w stanie takim softem z 2017 upgradować MÓJ modem w MOIM domu zdalnie? (wiem, że to się wykonuje po TFTP, ale nic więcej z oficjalnego info nie znalazłem).
No i pytanie trzecie, gdzie można takowe informacje o sofcie do owych modemów znaleźć?
No i może pójdę za ciosem - dlaczego UPC (Kolegi przypuszczenia) zatrzymało się na roku 2013 z softem - przecież upgrade softu w 2013r to było wieki temu (w tej branży 3 lata to dekada a 5 lat to już inne epoka).


jest dużo różnych poprawek...nie wiem czy one Ci cokolwiek powiedzą, wyślę Ci Release Notes to sobie przeczytasz
to nic nie da żebym ci zmienił soft, to jest teoretycznie możliwe choć nie zdalnie, musiałbym mieć Twój modem ale jakbyś go z powrotem podłączył do sieci UPC to by ci wgrał stary soft więc to ci nic nie da
informacje o sofcie są w Release Notes do wersji softu a to się pobiera od dystrybutora modemów więc normalny użytkownik nie ma do tego dostępu, po co się ma stresować :P
dlaczego UPC zatrzymało się na 2013 roku? mogą być dwie przyczyny..albo uznali że soft który jest na tych modemach, jest stabilny i nie ma potrzeby jego wymiany (należy pamiętać ze to nie modemorouter więc jest mniej do poprawy w softach) albo po prostu chcą te modemy wycofać i już nie chcą inwestować czasu i pieniędzy w aktualizację tych modemów
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: