Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Horizon Go - brak odtwarzania
Autor Wiadomość
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4199
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 13-09-2017, 21:04   

No to tak samo musi być na innych urządzeniach
_________________
 
 
altair1 
light master

Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 54
Wysłany: 17-09-2017, 10:10   

GDA napisał/a:
Obrazek


na pc w przeglardce nie ma takiej opcji czy ja nie moge jej znalezc ?
Uruchamiam jakis program i po minucie juz mi jakosc spada a korzystam z firefoxa na windows 8.1
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-09-2017, 17:14   

korzystaj z Internet Explorer czy z przeglądarki która jeszcze wspiera Silverlight - wtedy się odtwarza
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 17-09-2017, 17:38   

Cytat:
korzystaj z Internet Explorer czy z przeglądarki która jeszcze wspiera Silverlight - wtedy się odtwarza

Po pierwsze jemu kanały działają, a po drugie UPC przeszło na html5.
_________________
 
 
altair1 
light master

Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 54
Wysłany: 18-09-2017, 22:03   

No dobra ale wychodzi na to ze na przegladarce nie ma opcji zmiany jakosci i po prostu musze zrobic tak aby odtwarzac to w html5 tak?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 18-09-2017, 22:12   

A pokaż mi screen z ustawieniami.
_________________
 
 
altair1 
light master

Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 54
Wysłany: 18-09-2017, 22:21   

Wchodzilem na aplikacje android i jest opcja jakosci.
Wchodze na przegladarki mozilla/explorer/chrome i w opcjach mam
MOJ DEKODER:
oraz KONTROLA RODZICIELSKA

i to wszystko nic wiecej
 
 
luk26 
Klikacz

Dołączył: 18 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: 18-09-2017, 23:39   

witam ,ja tu sie podłącze ,znane wszystkim : Ten kanał jest dostępny jedynie w sieci Internet od UPC. wyskakuje mi na kazdym kanale,dodam ze chodzi o oglądanie w pracy nie wiem kto jest dostawca neta.Może byc to jakas blokada przez firme?miało być tak pięknie
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 18-09-2017, 23:41   

Blokada od UPC. Obejdziesz ją serwerem VPN który zakładasz na swoim routerze, albo komputerze.
_________________
 
 
luk26 
Klikacz

Dołączył: 18 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: 18-09-2017, 23:52   

a dlaczego blokada od upc ?to niby można a oni tak pod górkę robią

[ Dodano: 19-09-2017, 00:54 ]
czyli jak założę na routerze w domu to będę mógł oglądać w pracy,a chodzi o komputer w pracy czy może byc domowy bo tu wole nic nie instalować,zielony jestem w te klocki żeby nie było 8)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-09-2017, 08:14   

luk26 napisał/a:
a dlaczego blokada od upc ?to niby można a oni tak pod górkę robią

Bo tak zażyczyli sobie nadawcy.
Cytat:
czy może byc domowy bo tu wole nic nie instalować

Wręcz musi to być domowy router.
_________________
 
 
luk26 
Klikacz

Dołączył: 18 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: 19-09-2017, 22:00   

dzięki mr Pepka
 
 
grzesiek40 
light master

Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 59
Skąd: Szczecin
Wysłany: 10-10-2017, 12:45   

Wtam!
Odnośnie Horizon Go. Czy pójdzie to przez smart tv z przeglądarki? Próbował ktoś?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-10-2017, 12:50   

Zależy od :arrow: przeglądarki w TV.
U mnie przeglądarka rozpoznawana jest jako Safari 5 (Safari/535.20),



a UPC chce Safari w wersji 6.1.5 lub nowszej. :cry:
:arrow: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006968

Mój Samsung ma Flasha 11.1.102, nowsze nie.

Co smart TV, to inna przeglądarka.

A jak TV ma Androida, to zainstalować Aplikację.
_________________
 
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 29-10-2017, 13:39   

Chciałem dziś na komputerze oglądnąć tv na Horizon GO a tu mam tylko tyle
Wcześniej wszystko działało OK

Bez tytułu1.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 44,81 KB

_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: