Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fritzbox 7360 za Horizonem
Autor Wiadomość
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 10
Wysłany: 10-08-2017, 15:55   Fritzbox 7360 za Horizonem

Witam,
sluchajcie mam taki problem - mialem w Gdansku za modemem Ubee podlaczony moj router Fritzbox. Fritzbox uzywal internetu poprzez Lan 1 od Ubee. Przedwczoraj zmieniono go na Horizon. Podobno za niego tez mozna podlaczyc Fritzbox. Podlaczylem Lan1 do Lan1. Wylaczylem Wlan na Horizon i ... nie moge wejsc na Fritzboxa. Nie wiem czy na FB byl wylaczony DHCP, ale wczesniej to funkcjonowalo na starym modemie, takze wydaje mi sie ze FB byl i jest skonfigurowany dobrze. Moim dodatklowym problem jest to ze jestem od sprzetu 1000 km a 70cioletni rodzice tych klimatow LAN DHCP etc, nie za bardzo czuja :) :lol:

Ktos z Was jakis pomysl?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 10-08-2017, 16:15   

Może IP Horizona i IP FritzBoxa są takie same. Musisz zmienić IP dla FritzBoxa (i tu mówiąc IP mam na myśli IP do strony konfiguracyjnej)
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-08-2017, 16:26   Re: Fritzbox 7360 za Horizonem

mazagi napisał/a:
za modemem Ubee podlaczony moj router Fritzbox. Fritzbox uzywal internetu poprzez Lan 1 od Ubee.

Może trochę szczegółów? Jeżeli Ubee był w trybie Bridge, to i tak FB był podłączony do LAN1 Ubee. Pytanie jak podłączony był FB, jeżeli Ubee jako Bridge, to do WANu i wtedy na FB na pewno był włączony DHCP. Jeżeli Ubee pracował jako router, to połączony był do LANu FB i FB pracował jako APek z wyłączonym DHCP.

Horizon nie ma trybu Bridge. Tak jak połączyłeś LAN FB do LANu Horizona, to FB będzie pracował jako APek, jeżeli faktycznie ma wyłączone DHCP. Jeżeli FB nie był APekiem, tylko routerem to do Horizona podłącz (z pomocą rodziców) WAN FB, to jeżeli ma włączone DHCP, to będzie działał z podwójnym NATowanie, ale będzie działał poprawnie.

Tak czy owak to trzeba sprawdzić czy SSID sieci Wi-Fi jest od FB, to możesz telefonicznie pogadać z rodzicami i sprawdzić.
Niech rodzice sprawdzą połączenie LAN Horizona, raz do WANu FB, raz do LANu FB.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 10-08-2017, 16:29   

Cytat:
Horizon nie ma trybu Bridge. Tak jak połączyłeś LAN FB do LANu Horizona, to FB będzie pracował jako APek, jeżeli faktycznie ma wyłączone DHCP. Jeżeli FB nie był APekiem, tylko routerem to do Horizona podłączymy WAN FB, to jeżeli ma włączone DHCP, to będzie działał z podwójnym NATowanie, ale będzie działał poprawnie.

Ja mam na to inną hipotezę. Adres strony fritza i adres strony horizon jest ten sam i pewnie przy wejściu na stronę fritza włącza się strona horizona. Wystarczy zmienić adres strony horizona.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-08-2017, 16:35   

Może masz rację. To można sprawdzić z rodzicami w rozmowie przez telefon. Jeżeli nikt nic nie zmieniał to Horizon, będzie miał taki sam adres LANu jak Ubee, więc nie powinno być konfliktu.

Pytanie czy można połączyć się z Wi-Fi Fritza, nieważne czy jest internet czy nie, Jeżeli na Fritzu jest DHCP, to dostaniemy jakiś adres, jeżeli nie, to dostaniemy adres z APIPA, ale połączenie jako takie Wi-Fi jest. To można zbadać w rozmowie telefonicznej i pokierować rodzicami.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 10-08-2017, 19:17   

Pitrek napisał/a:
Pytanie czy można połączyć się z Wi-Fi Fritza, nieważne czy jest internet czy nie

No jeśli napisał, że nie może dostać się do Fritzboxa to chyba z jego Wi-Fi może się połączyć. Chociaż nie wiem na 100% może się mylę :roll:
_________________
 
 
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 10
Wysłany: 11-08-2017, 07:54   

Dzieki za zainteresowanie i podpowiedzi. Na wifi fritza nie mozna sie chyba dostac. Ale to sprawdze. Kaze mamie wyszukac sieci na smartfonie i w razie co sie z nia polaczyc. Ale netu wedlug mnie na Fritz nie ma. Sprawdzimy to podlaczywszy sie pod wifi.
No Horizon wchodze przez (TeamViewer) 192.168.1.1 - czyli Wy przypuszczacie, ze Fritz ma teraz ten sam adres. Ale przeciez Fritz ma w standardzie 192.168.178.1?
DHCP Klienci na Horizonie - pokazuje mi trzech. Jeden IP to jest komputer stacjonarny, a te dwa pozostale to nie mam pojecia - jeden z nich to bedzie najprawdopodobniej fritzbox, ale przez to tez nie moge sie zalogowac. Probowalem oby dwa adresy.
Czy w ogole jest to mozliwe dostac sie z zewnatrz na VPN tego fritzbox? Na Horizon musze fritza wrzucic na exposed host (DMZ) zebym mogl sie z zewnatrz dostac, zgadza sie. Jakim IP? Tym ktory zostanie przydzielony przz DHCP Horizona?

Ale najpierw musze sie jakos dostac na fritzboxa :oops:
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 11-08-2017, 07:59   

mazagi, jeżeli "zewnętrzne" ip fritzboxa, czyli to co dostaje od horizona nie działa, to ci zostaje zresetować go do ustawień fabrycznych, skonfigurować ponownie i podłączyć jeszcze raz w trybie AP.

[ Dodano: 11-08-2017, 09:00 ]
albo jeszcze spróbuj go odłączyć od horizona, podłącz się kablem, ustaw statyczne ip i spróbuj się dostać na jego strone konfiguracyjną.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-08-2017, 08:10   

mazagi napisał/a:
Ale to sprawdze. Kaze mamie wyszukac sieci na smartfonie i w razie co sie z nia polaczyc.
Tak właśnie po kolei, trzeba najpierw sprawdzić czy Fritz nadaje Wi-Fi. Na razie nieważne czy da nam internet czy nie. Jeżeli Wi-Fi działa, to jak na FB jest DHCP to dostaniemy adres z jego puli, jeżeli nie ma włączonego DHCP to dostaniemy adres z APIPA: 169.254.XXX.XXX

Teraz dalej, jeżeli FB ma DHCP, to jego WAN podłączmy do LANu Horizona, będzie podwójne NATowanie ale powinien już być internet. Jeżeli nie ma DHCP, to LAN FB do LANu Horizona. FB będzie działal jako AP.

Jeżeli w DHCP Horizona jest IP WAN Fritza, to niestety nie wejdziesz w konfigurację tym adresem bo to jest zarządzanie zdalne, a to pewno masz wyłączone.

Wrzucenie Fritza do DMZ też raczej nie pomoże, bo to też byłoby zdalne zarządzanie Fritzem.
Trzeba Fritza połączyć do kompa i wejść na niego, ale nie wiem czy z pomocą rodziców da radę. Jak komp/notebook ma dwa karty sieciowe, przewodową i bezprzewodową, to po Wi-Fi połączyć się z Horizonem i TeamViewerem do kompa i dalej po karcie sieciowej do Fritza, lub na odwrót jeżeli Wi-Fi w FB działa.

mazagi napisał/a:
Czy w ogole jest to mozliwe dostac sie z zewnatrz na VPN tego fritzbox? Na Horizon musze fritza wrzucic na exposed host (DMZ) zebym mogl sie z zewnatrz dostac, zgadza sie. Jakim IP?

Jeżeli na Fritzu masz VPNa, to jak jego adres wrzucisz do DMZ Horizona, to z zewnętrznej sieci dostajesz się po Publicznym Twoim adresie IP z UPC.
_________________
 
 
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 10
Wysłany: 11-08-2017, 08:30   

Dzieki. Sprobuje podpiac Fritza pod Laptopa kablem LAN, zaktywuje WiFi na Horizonie, zebym na niego mogl wejsc przez TeamViewer. Ustwaie statyczne IP, wylycze DHCP i wtedy spowrotem pod Horizon. WiFi Horizon wylaczam, dodaje adres IP Fritz do DMZ na Horizonie i probuje dostac sie VPNem na friza, zeby otzrymac IP UPC: zgadza sie?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-08-2017, 08:45   

mazagi napisał/a:
probuje dostac sie VPNem na friza, zeby otzrymac IP UPC: zgadza sie?

Jak Ci się uda połączyć po VPNie na Fritza, to nie dostaniesz IP UPC, tylko lokalne IP, które zdefiniowałeś na serwerze VPN Fritza. Nie napisałeś jak chcesz tego Fritza używać.

Czy jako dodatkowy router? To wtedy musi być na nim DHCP i inna adresacja LANowska niż LAN Horizona, będzie działał internet z podwójnym NATowaniem. WAN FB łączysz do LANu Horizona.

Czy jako APek? Wtedy łączysz LAN FB do LANu HZ, DHCP wyłączone.
_________________
 
 
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 10
Wysłany: 11-08-2017, 08:50   

Pitrek napisał/a:
mazagi napisał/a:
probuje dostac sie VPNem na friza, zeby otzrymac IP UPC: zgadza sie?

Jak Ci się uda połączyć po VPNie na Fritza, to nie dostaniesz IP UPC, tylko lokalne IP, które zdefiniowałeś na serwerze VPN Fritza. Nie napisałeś jak chcesz tego Fritza używać.

Czy jako dodatkowy router? To wtedy musi być na nim DHCP i inna adresacja LANowska niż LAN Horizona, będzie działał internet z podwójnym NATowaniem. WAN FB łączysz do LANu Horizona.

Czy jako APek? Wtedy łączysz LAN FB do LANu HZ, DHCP wyłączone.


Hejka. Wydaje mi sie, ze wolalbym, zeby Routerem byl Fritz. Czyli Clients w domu wchodza przez wifi fritza. A ja lacze sie z nim z Niemiec przez VPN, zeby byc w sieci upc.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-08-2017, 09:02   

Teraz z Horizonem, to tylko zostaje podwójne NATowanie. WAN Fritza do LANu Horizona. Adres stały Fritza do DMZ lub przekierowanie na Horizonie portu VPN na adres statyczny Fritza. Na Fritzu DHCP z innym LANem i skonfigurowane Wi-Fi. Z zewnątrz łączysz się VPN na Twój adres Publiczny IP UPC i otrzymasz adresację z Fritza i będziesz identyfikowany jak w UPC. Tak będzie w teorii. Miejmy nadzieję, ze uda Ci się to wszystko skonfigurować.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-08-2017, 09:27   

Cytat:
Teraz z Horizonem, to tylko zostaje podwójne NATowanie. WAN Fritza do LANu Horizona. Adres stały Fritza do DMZ lub przekierowanie na Horizonie portu VPN na adres statyczny Fritza. Na Fritzu DHCP z innym LANem i skonfigurowane Wi-Fi. Z zewnątrz łączysz się VPN na Twój adres Publiczny IP UPC i otrzymasz adresację z Fritza i będziesz identyfikowany jak w UPC. Tak będzie w teorii.

W praktyce oprócz tego wszystkiego trzeba modlić się żeby vpn polubił przekierowanie niestety.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-08-2017, 10:30   

Ja bym zrezygnował z używania Horizona do usługi internetowej i wziął osobny modemorouter w trybie Bridge.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: