Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki modem UPC BIZNES // 300/30 // Horizon
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 20:22   

Jak tylko do wifi to tak choć nie wiem czy jakimś firmom będzie potrzebny wifi. Firmy wolą kabel bo jest bardziej stabilny niż wifi 802.11ac czy nawet wifi 802.11ad.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 21-07-2017, 20:27   

MrPepka napisał/a:
Jak tylko do wifi to tak choć nie wiem czy jakimś firmom będzie potrzebny wifi. Firmy wolą kabel bo jest bardziej stabilny niż wifi 802.11ac czy nawet wifi 802.11ad.

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post.
Cytat:
Raz na ruski rok ktos sie podlacza po WIFI do przegladania internetu.


[ Dodano: 21-07-2017, 21:44 ]
buzek, jak nie dostałeś jakiejś super ceny, a widzę że zastosowania internetu są bardziej domowe, to zobacz na oferte internetu dla zwykłych użytkowników, z podaniem specjalnego adresu. prawdopodobnie wyjdzie cie taniej, a różnicy nie uświadczysz.
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 21:12   

Juz za pozno, jutro przychodzi monter... ale generalnie opłaca mi sie, ponieważ zdecydowana wiekszosc rachunku moge wpisac w koszta w przeciwienstwie do oferty dla domu.

Czyli generalnie mam zapytac montera o nastepjuace rzeczy:
- czy przyniesiony model Hitron CGNV4 posiada tryp bridge?
- czy ma wylaczone z automatu WIFI
- jaka wersja oprogramowania jest wgrana? Od jakiejs wersji jest ok?

Generalnie nie znam sie za bardzo na sieciach, zalezy mi na tym, aby nic nie bylo gubione i aby po kablu smigalo najlepiej jak sie da.

Moze inaczej zadam pytanie, bo niestety nie jest jasno powiedziane, ze lepiej brac nowy modem. Moze lepiej na wszelki wpyadek zostawic stare CISCO jak jest tyle niewiadomych z Hitronem
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 21-07-2017, 21:27   

buzek, ile na miesiąc będziesz płacić?
nie będzie posiadał trybu bridge. możesz prosić na infolini technicznej, ale nie wiem czy ci się uda. chyba ze cos sie zmienilo. modem sam pobierze najnowsza wersje oprogramowania.
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 21:29   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
Zareczam Ci ze gdyby solidnie przetestowac inne routery, nie tylko kablowe, to okazaloby sie ze tez niejeden ma problem z odpornoscia na ddosa

Zgadza się, tylko co innego jak na dany chipset DOCSIS jest już jakaś ZNANA podatność, a co innego jak na inny chipset nie ma rozpracowanych luk i podatności. Łatwiej jest wtedy atakować chipset gdzie już wiadomo o luce, niż tracić czas na chipset gdzie ciężko znaleźć exploit.

Nie ma się co podniecać, jak będzie wiekszy ddos to zadne urzadzenie abonenckie tego nie wytrzyma, wiekszym problemem moze byc taki Puma6 a nie ddos..zwlaszcza dla gracza, a te podatnosc na ddos w koncu tez zalataja

[ Dodano: 21-07-2017, 22:38 ]
buzek napisał/a:
Juz za pozno, jutro przychodzi monter... ale generalnie opłaca mi sie, ponieważ zdecydowana wiekszosc rachunku moge wpisac w koszta w przeciwienstwie do oferty dla domu.

Czyli generalnie mam zapytac montera o nastepjuace rzeczy:
- czy przyniesiony model Hitron CGNV4 posiada tryp bridge?
- czy ma wylaczone z automatu WIFI
- jaka wersja oprogramowania jest wgrana? Od jakiejs wersji jest ok?

Generalnie nie znam sie za bardzo na sieciach, zalezy mi na tym, aby nic nie bylo gubione i aby po kablu smigalo najlepiej jak sie da.

Moze inaczej zadam pytanie, bo niestety nie jest jasno powiedziane, ze lepiej brac nowy modem. Moze lepiej na wszelki wpyadek zostawic stare CISCO jak jest tyle niewiadomych z Hitronem


Wersja soft co najmnie 4.5.10.161
Wedlug mnie tryb bridge od tej wersji nie ma sensu bo router działa swietnie, a Wifi fantastycznie (o lie masz mozliwosc dostepu do konfiguracji wifi na tym modemie)
Nie przez przypadek ten modem wydawany jest do uslugi Biznes
Nie rozumiem tylko dlaczego UPC ogranicza wam dostep do trybu konfiguracji tego modemu...
Ostatnio zmieniony przez pawelb 21-07-2017, 22:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 21:43   

januszmk napisał/a:
buzek, ile na miesiąc będziesz płacić?
nie będzie posiadał trybu bridge. możesz prosić na infolini technicznej, ale nie wiem czy ci się uda. chyba ze cos sie zmienilo. modem sam pobierze najnowsza wersje oprogramowania.



135 za internet/tv max/horizon z nagrywarka
45 canal+

łącznie 180, a teraz place w usludze dla domu wlasnie 180, ale od podatku odliczam jakies 40 zł, a teraz bede odliczał 135 :)

Musiałbym dostac 250/20; pakiet select + horizon z nagrywarka; canal+ za maksymalnie 160, zeby sie oplacalo, a to chyba nie mozliwe :)
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 21-07-2017, 21:47   

buzek napisał/a:
januszmk napisał/a:
buzek, ile na miesiąc będziesz płacić?
nie będzie posiadał trybu bridge. możesz prosić na infolini technicznej, ale nie wiem czy ci się uda. chyba ze cos sie zmienilo. modem sam pobierze najnowsza wersje oprogramowania.



135 za internet/tv max/horizon z nagrywarka
45 canal+

łącznie 180, a teraz place w usludze dla domu wlasnie 180, ale od podatku odliczam jakies 40 zł, a teraz bede odliczał 135 :)

Musiałbym dostac 250/20; pakiet select + horizon z nagrywarka; canal+ za maksymalnie 160, zeby sie oplacalo, a to chyba nie mozliwe :)


rozumiem że to netto?
i tak drogo :)
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=183679#183679

no i dla zwykłych: https://promocje.upc.pl/superpromocja/01NB/pakiet-max-250/
więc jeżeli netto, to 135zł * 0.81 = 109zł, drożej :)
jeżeli brutto to już lepiej
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 21:49   

pawelb napisał/a:
Wedlug mnie tryb bridge od tej wersji nie ma sensu bo router działa swietnie, a Wifi fantastycznie

Rozumiem, że to Twoje zdanie, ale musisz brać pod uwagę to, że abonenci mogą w swoim routerze mieć włączone ddns i serwer VPN. A tu tryb bridge to już mus bo port forwarding i dmz nie zawsze działają jak należy.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 21:56   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
Wedlug mnie tryb bridge od tej wersji nie ma sensu bo router działa swietnie, a Wifi fantastycznie

Rozumiem, że to Twoje zdanie, ale musisz brać pod uwagę to, że abonenci mogą w swoim routerze mieć włączone ddns i serwer VPN. A tu tryb bridge to już mus bo port forwarding i dmz nie zawsze działają jak należy.


Coś z tym port forwarding rzeczywiscie bylo nie tak ale nie wiem czy tego nie poprawili w ostatniej wersji, nie mam teraz dostepu do Release Notes bo jestem na urlopie ;)
Musialby sie wypowiedziec ktos to ma juz zaktualizowanego Hitrona
Tak czy inaczej to swietne urzadzenie, byle UPC sztucznie nie ograniczalo dostepu do jego konfiguracji
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 22:03   

pawelb napisał/a:
Coś z tym port forwarding rzeczywiscie bylo nie tak ale nie wiem czy tego nie poprawili w ostatniej wersji

Pomijając już problemy z port forwarding danego modemu (bo jak widać też się zdarza) to nie wszystkie usługi które mamy na swoim routerze zadziałają z zewnątrz przy użyciu port forwarding lub dmz. Po prostu niektóre z tych usług (DDNS, VPN) najlepiej działają gdy nasz router dostaje publiczne ip.
pawelb napisał/a:
Musialby sie wypowiedziec ktos to ma juz zaktualizowanego Hitrona

Tylko jak UPC blokuje proste sprawdzenie jaką mamy wersję to raczej wątpliwe żeby ktoś to sprawdził.
pawelb napisał/a:
Tak czy inaczej to swietne urzadzenie

I tak gdyby był on dla klientów indywidualnych to 95% tych co by go dostali używało by go tylko jako modemo-router.
pawelb napisał/a:
byle UPC sztucznie nie ograniczalo dostepu do jego konfiguracji

A z tym jest często problem. Choć nie wiem co to za debil w UPC wymyślił taki idiotyzm aby blokować dostęp do jego strony.
pawelb napisał/a:
bo jestem na urlopie

Miłego urlopu ;)
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 22:16   

januszmk napisał/a:
buzek napisał/a:
januszmk napisał/a:
buzek, ile na miesiąc będziesz płacić?
nie będzie posiadał trybu bridge. możesz prosić na infolini technicznej, ale nie wiem czy ci się uda. chyba ze cos sie zmienilo. modem sam pobierze najnowsza wersje oprogramowania.



135 za internet/tv max/horizon z nagrywarka
45 canal+

łącznie 180, a teraz place w usludze dla domu wlasnie 180, ale od podatku odliczam jakies 40 zł, a teraz bede odliczał 135 :)

Musiałbym dostac 250/20; pakiet select + horizon z nagrywarka; canal+ za maksymalnie 160, zeby sie oplacalo, a to chyba nie mozliwe :)


rozumiem że to netto?
i tak drogo :)
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=183679#183679

no i dla zwykłych: https://promocje.upc.pl/superpromocja/01NB/pakiet-max-250/
więc jeżeli netto, to 135zł * 0.81 = 109zł, drożej :)
jeżeli brutto to już lepiej


to sa wszystko ceny brutto - nie jestem vat-owcem :)

[ Dodano: 24-07-2017, 03:02 ]
ok mam juz Hitrona. Zrezygnowalem rowniez ze swojego routera, ale kompletnie nie wiem jak mam ustawic, aby komputer, do ktorego podpiety jest modem miał dostawal IP zewnętrzne... to dla mnie czarna magia - probowalem juz w przerozny sposob...
 
 
 
franekman 
easy master

Dołączył: 02 Cze 2012
Posty: 34
Wysłany: 24-07-2017, 08:46   

MrPepka napisał/a:
A nie da się jakoś do hitrona wysłać przez snmp komendy przełączającej owy modem w tryb bridge? Dało się tak zrobić z Technicolorem, a tu?


Na umowie "biznes", bez wykupionej opcji stałego IP, kumaty konsultant przełączy Ci HITRONA w tryb bridge, wiem bo tak mam.

Co prawda tzw "opiekun klienta" twierdził, że się nie da, że muszę wykupić stałe IP.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 24-07-2017, 10:27   

franekman napisał/a:
MrPepka napisał/a:
A nie da się jakoś do hitrona wysłać przez snmp komendy przełączającej owy modem w tryb bridge? Dało się tak zrobić z Technicolorem, a tu?


Na umowie "biznes", bez wykupionej opcji stałego IP, kumaty konsultant przełączy Ci HITRONA w tryb bridge, wiem bo tak mam.

Co prawda tzw "opiekun klienta" twierdził, że się nie da, że muszę wykupić stałe IP.

czyli sie jednak zmienilo od momentu kiedy ja brałem.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-07-2017, 10:33   

Cytat:
kumaty konsultant

A takowych w upc jest mniej niż zero
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2017, 12:08   

Probuje osiagnac efekt taki, zeby jedyny komputer, ktory jest podlaczony po kablu otrzymywał zewnetrzne IP. Przeczytalem, ze trzeba w DMZ ustawic wewnetrzne IP komputera i to powinno pomoc.

Ustawienia jakie mam:
Sprzet: HITRON CGNV4-EU
DHCP wlaczony
rezerwacja DHCP na moj komputer na adres 192.168.0.10
Funkcja bramy UPNP IGD właczone
przekierowania portów wlaczone (brak reguł) - przy wlaczonym DMZ chyba nie ma potrzeby podawania portów na ktorych mi zalezy
wyzwalanie portow wylaczone
DMZ ustawiony na 192.168.0.10

czy jest w ogole mozliwe skonfigurowanie tak, by moj komputer byl widoczny na zewnetrznym IP?

głowny obecnie cel to bycie "dostepnym" na torrentach. Korzystam z UPC od prawie 20 lat i nigdy nie mialem z tym problemów. Jednak chyba poraz pierwszy mam modemoruter co komplikuje sprawe...
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: