Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki modem UPC BIZNES // 300/30 // Horizon
Autor Wiadomość
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 15:56   Jaki modem UPC BIZNES // 300/30 // Horizon

Witam, przepraszam, ze zakladam nowy temat, ale przesledzilem ze dwa czy watki, ktore mnie interesuja i niestety nie do konca znalazlem odpowiedz...

Jutro przychodzi monter, zgłosilem, ze chcialbym oddzielnie modemorouter, a nie wbudowany w dekoder Horizon (dobrze/zle?). Otrzymalem informacje, ze bedzie to Hitron CGNV4. Bede mial rowniez mozliwosc zostawienia starego modemu.

Posiadam CISCO EPC 3208 oraz router ASUS ASUS RT-N65U. Korzystam w 99% z internetu po kablu, zalezy mi na wysokich tranferach (torrenty) oraz dobrym pingu. Wszystko po kablu. Raz na ruski rok ktos sie podlacza po WIFI do przegladania internetu.

Pytania:
- Co wybrać? Nowy Hiltron czy uprzec sie aby zostal stary Cisco
- Jezeli Hiltron to czy bezproblemowo zrobie z niego zwykly modem, a rozdzielaniem sygnalu moze sie zalac moj router.
- na co jeszcze ewentualnie zwrocic uwage podczas wizyty montera? :)

Pozdrawiam,
Michał
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-07-2017, 16:17   Re: Jaki modem UPC BIZNES // 300/30 // Horizon

buzek napisał/a:
.. ale przesledzilem ze dwa czy watki, ktore mnie interesuja i niestety nie do konca znalazlem odpowiedz...

Może :arrow: to Ci pomoże.
buzek napisał/a:
... zgłosilem, ze chcialbym oddzielnie modemorouter, a nie wbudowany w dekoder Horizon (dobrze/zle?).
Bardzo dobrze.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 21-07-2017, 17:04   

buzek, jak Ci nie przeszkadzają problemy z Puma6 to bierz hitrona. tylko pamiętaj że możesz tam nie mieć trybu bridge (jeżeli bierzesz bez stałego adresu ip). w innym przypadku możesz wziąć ubee
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 17:27   

A nie da się jakoś do hitrona wysłać przez snmp komendy przełączającej owy modem w tryb bridge? Dało się tak zrobić z Technicolorem, a tu?
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 19:07   

januszmk napisał/a:
buzek, jak Ci nie przeszkadzają problemy z Puma6 to bierz hitrona. tylko pamiętaj że możesz tam nie mieć trybu bridge (jeżeli bierzesz bez stałego adresu ip). w innym przypadku możesz wziąć ubee


a moglbys po krotce w 2 zdaniach co sie objawia przez problemy z Puma6 oraz co z trybem bridge (nie bede mial stalego IP). Chodzi o to, ze z modemoroutera nie bede mogl zrobic zwyklego modemu i podpiac wlasnego routera?
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-07-2017, 19:46   

Hitron, tak jak i Compal mają problemy z opóźnieniami i gubieniem pakietów.
Tutaj masz wszystko o tym problemie:
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9766
Jeżeli nie będzie trybu Bridge, to nie ma sensu podłączanie własnego routera, jeżeli do modemoroutera podłączysz następny router to będziesz miał podwójne NATowanie.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 21-07-2017, 21:01   

Pitrek napisał/a:

Jeżeli nie będzie trybu Bridge, to nie ma sensu podłączanie własnego routera, jeżeli do modemoroutera podłączysz następny router to będziesz miał podwójne NATowanie.

wlasnie ze do biznesu w hitronie wylaczaja wifi. masz zmienne ip na hitronie, router i podlaczasz router od nich lub swoj. ktos sie chwalil ze przelaczyli mu w tryb bridge ale nie wiem czy to na biznesie.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 21:02   

januszmk napisał/a:
wlasnie ze do biznesu w hitronie wylaczaja wifi.

No i co z tego skoro bez bridge dalej jest podwójne natowanie nawet jak hitron nie ma wifi?
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 21:05   

Hitron CGNV4 to świetny modem, też go używam czasem, lepszy niż Arris, po ostatniej poprawce (o ktorej pisalem w innym watku) problem z Puma6 nieodczuwalny! Ten modem ma genialne WiFi (szykosc i bardo duzy zasieg) ale to pod warunkiem ze ma sie dostep do strony konfiguracyjnej modemu
Ostatnio zmieniony przez pawelb 21-07-2017, 21:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 21-07-2017, 21:06   

MrPepka napisał/a:

No i co z tego skoro bez bridge dalej jest podwójne natowanie nawet jak hitron nie ma wifi?

odnosiłem się do wypowiedzi że nie ma sensu podłączania wtedy dodatkowego urządzenia. jest sens bo nie ma wifi.

[ Dodano: 21-07-2017, 21:07 ]
pawelb napisał/a:
Hitron CGNV4 to świetny modem, też go używam czasem, lepszy niż Arris, po ostatniej poprawce (o ktorej pisalem w innym watku) problem z Puma6 nieodczuwalny! Ten modem ma genialne WiFi (szykosc i duzy zasieg) ale to pod warunkiem ze ma sie dostep do strony konfiguracyjnej modemu

może nieodczuwalny dopóki ktoś nie postanowi puścić DOSa :)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 21:09   

januszmk napisał/a:
odnosiłem się do wypowiedzi że nie ma sensu podłączania wtedy dodatkowego urządzenia. jest sens bo nie ma wifi.

Tylko, że przy podwójnym natowaniu mogą być problemy jakbyśmy założyli na routerze serwer vpn, ftp itd albo nawet jakbyśmy uruchomili ddns. Problem byłby gdybyśmy musieli dostać się do tych usług z zewnątrz przy tym podwójnym natowaniu.

[ Dodano: 21-07-2017, 21:13 ]
Mały offtopic. Czemu na tej stronie mam komunikat "Twoje połączenie z tą witryną nie jest w pełni bezpieczne?"
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2017, 21:14   

Zareczam Ci ze gdyby solidnie przetestowac inne routery, nie tylko kablowe, to okazaloby sie ze tez niejeden ma problem z odpornoscia na ddosa, wazne jest ze producenci wypuszczaja kolejne poprawki do tych modeli, ostatnio wyszedl nowy soft na TG2492s z poprawkami do security, jeszcze nie mialem okazji testowac bo jestem na urlopie ale tylko patrzec a wyjdzie tez na Compala
Ostatnio zmieniony przez pawelb 21-07-2017, 21:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 21-07-2017, 21:14   

MrPepka napisał/a:
januszmk napisał/a:
odnosiłem się do wypowiedzi że nie ma sensu podłączania wtedy dodatkowego urządzenia. jest sens bo nie ma wifi.

Tylko, że przy podwójnym natowaniu mogą być problemy jakbyśmy założyli na routerze serwer vpn, ftp itd albo nawet jakbyśmy uruchomili ddns. Problem byłby gdybyśmy musieli dostać się do tych usług z zewnątrz przy tym podwójnym natowaniu.

no i? zostawiają możliwość podłączenia kolejnych urządzeń pod hitrona.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-07-2017, 21:18   

pawelb napisał/a:
Zareczam Ci ze gdyby solidnie przetestowac inne routery, nie tylko kablowe, to okazaloby sie ze tez niejeden ma problem z odpornoscia na ddosa

Zgadza się, tylko co innego jak na dany chipset DOCSIS jest już jakaś ZNANA podatność, a co innego jak na inny chipset nie ma rozpracowanych luk i podatności. Łatwiej jest wtedy atakować chipset gdzie już wiadomo o luce, niż tracić czas na chipset gdzie ciężko znaleźć exploit.
januszmk napisał/a:
no i?

No i mogły by być problemy w firmach które korzystają z vpn.
januszmk napisał/a:
zostawiają możliwość podłączenia kolejnych urządzeń pod hitrona.

No, ale Hitron ma swój NAT.
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 21-07-2017, 21:20   

MrPepka napisał/a:

No, ale Hitron ma swój NAT.

No ale dalej nie rozumiem dlaczego ma nie być sensu podłączania drugiego urządzenia z wifi jak hitron nie ma wifi. Pitrek odniósł się do podłączania swojego urządzenia do hitrona jeżeli jest on w trybie modemo routera dla firm, to go poprawiłem że jest sens podłączyć bo inaczej nie masz wifi. możesz podłączyć  router nawet w trybie ap.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: