Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Horizon port forwarding nie działa wewnątrz LANu
Autor Wiadomość
damga 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 105
Wysłany: 19-07-2017, 00:29   Horizon port forwarding nie działa wewnątrz LANu

Cześć, skonfigurowałem w modemie Horizon port forwarding tak:

Public port range: 80-80
Target IP address: 192.168.1.36
Target port range: 80-80

Jeśli próbuję się połączyć po moim zewnętrznym IP (http://12.12.12.12:80) będąc poza swoim LANem - np. z komórki po 3G, to port forwarding działa ok.
Jeśli natomiast jestem podpięty pod WIFI i dostaję IP wewnętrzne (192.168.1.xx), to dostaję timeouty próbując połączyć się używając zewnętrznego adresu. Oczywiście serwer po wewnętrzym IP ładnie działa wtedy (http://192.168.1.36:80)

Jest na to jakiś przycisk w ustawieniach Horizona?
Próbowałem różnych checkboxów w Advanced->Options, wyłączyłem wszystko w Firewall.
Konfigurowałem już różne routery z port forwardingiem i nie spotkałem się z takim problemem.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-07-2017, 06:50   

No niestety, kłania się brak w Horizonie "NAT loopback"

:arrow: "NAT loopback" pozwala wchodzić z LANu do routera po zewnętrznym (publicznym) IP, a nie po adresie prywatnym LANowskim

W Horizonie wszystko zrobiłeś jak należy i nic więcej się nie da.

damga napisał/a:
Konfigurowałem już różne routery z port forwardingiem i nie spotkałem się z takim problemem
A ja :arrow: prawie zawsze. Rzadko który z tańszych, popularnych routerów ma tę funkcję.
_________________
 
 
damga 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 105
Wysłany: 19-07-2017, 14:24   

Dzięki,

Czyli w środowisku, gdzie mam laptopy i telefony, a więc modyfikacja hosts jest niepraktyczna mam dwie opcje, tak?
1. Wyciągnąć od UPC dedykowany modemo/router. Brat ma i działa bez problemu, ale te podlinkowane tematy sugerują, że nie wszędzie działa i UPC coraz częściej ogranicza. Ma ktoś więcej doświadczenia tu? Ktoś może pytał UPC jakie mają plany w tym względzie?
2. Postawić własny serwer DNS i przypilnować, że wszyscy klienci pobierają DNS z DHCP. Ehh
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-07-2017, 14:58   

Rozumiem, że postawiłeś sobie serwer WWW w Twoim LANe. Nie wiem do czego go używasz, ale chyba najczęściej łączysz się do niego z zewnątrz, a tam nie będzie problemu. Jeżeli chcesz używać go wewnątrz LANu to posługuj się jego adresem LANowskim.
To przecież nie jest aż taki problem. Jeżeli nawet z telefonu używasz go raz tu, raz tu, to zrób dwie zakładki: "MojSerwer" i np. "MojSerwerLAN"

Na laptopach możesz spokojnie użyć hosts, dodać wpis:
192.168.1.36      MojSerwer

Zmiana na osobny modemorouter np. Compal nic nie da, on też nie ma "NAT loopback". Piszesz, że u brata działa, to ciekawe.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest osobny modemorouter w trybie Bridge i swój własny przyzwoity router z obsługą "NAT loopback"
_________________
 
 
damga 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 105
Wysłany: 19-07-2017, 16:44   

Dwie zakładki nie zadziałają :(
Mam postawiony serwer RSS, z którego apka na telefonie ciągnie feedy.
No i feed musi być stały niezależnie, czy jestem wewnątrz sieci, czy poza siecią.

Na compalu u brata działa. Nie mam teraz do niego dostępu - nie zajrzę, czy jest odpowiednia opcja, ale pamiętam, że działało out of the box.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-07-2017, 17:01   

Może użytkownicy Compala to sprawdzą, za jakiś czas na pewno się odezwą.
_________________
 
 
damga 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 105
Wysłany: 20-07-2017, 12:11   

Czy ktoś testował, czy postawienie własnego routera rozwiąże problem?
Wstępnie założyłem, że routing i tak będzie szedł przez oba routery i ostatecznie Horizon wytnie, ale może się mylę.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-07-2017, 12:20   

Nie, bo Horizon nie ma trybu Bridge, do Compala tak, ale Twój dołożony router musi wspierać "NAT loopback".
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: