Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Modem UPC - który najbardziej kompaktowy?
Autor Wiadomość
Corr 
Klikacz

Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Wysłany: 09-07-2017, 21:52   Modem UPC - który najbardziej kompaktowy?

Witam,

W moim mieszkaniu infrastruktura UPC została rozprowadzona w trakcie budowy budynku, światłowód jest wyprowadzony do niewielkiej centralki (connect box tam na pewno nie wejdzie).

Który z oferowanych obecnie przez UPC modemów jest najmniejszy? (mam problem ze znalezieniem informacji o wymiarach, a po zdjęciach ciężko ocenić).

Wybiorę pakiet 250 Mb/s, więc może być problem z wifi, ale jeżeli tak to modem będzie chodzić w trybie bridge i podłączę rozsądny router w innym pomieszczeniu ( w skrzynce jest punkt zbiorczy sieci lan).

Z góry dziękuję.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-07-2017, 23:03   

UPC instaluje jedynie modemy:
-Connect box
-Ubee (bardzo rzadko)
Więc nie masz wyboru.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-07-2017, 23:22   

Wymiary modemów masz na tej stronie:
https://www.upc.pl/intern...net-upc/modemy/
Na moje oko wszystkie są podobnej wielkości (20x5x15cm). Spróbuję więc pomóc z innej strony...

Pisząc "centralka" masz na myśli rozdzielnię multimedialną, a "światłowód" - biały koncentryk? Jeśli tak, to widzę takie możliwości:

1. Możesz próbować szukać małych urządzeń (modemu, routera, switcha, itp.) i upchnąć je wszystkie w rozdzielni. Nie wiem tylko jak wyglądało będzie chłodzenie w takiej zamkniętej, metalowej puszce (zasięg Wifi to akurat najmniejszy problem, zawsze możesz dołożyć kilka AP w różnych miejscach mieszkania). Jeśli koniecznie uprzesz się na takie rozwiązanie, to zawsze można nieco rozkuć ścianę i wstawić większą skrzynkę, ale znów - nie wiem jak z chłodzeniem (pewnie strasznie kiepsko i może nawet niebezpiecznie). Ja bym to rozwiązanie odradzał...

2. Możesz wyprowadzić z rozdzielni dodatkowe dwa przewody: jeden koncentryczny i jeden ethernetowy. Wtedy modem (i ewentualnie router) stawiasz na zewnątrz (poza rozdzielnią), a w rozdzielni umieszczasz tylko niewielkiego switcha (o ile nie jest już tam umieszczony, skoro piszesz, że masz tam punkt zbiorczy sieci LAN). Do modemo-routera sygnał "poleci" dodatkowym koncentrykiem, a następnie "wróci" do switcha dodatkowym ethernetem. Nie znam układu Twojego mieszkania, ale być może przed rozdzielnią możesz postawić jakąś szafkę (zasłaniającą rozdzielnię), a na niej modem/router?
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-07-2017, 23:32   

Corr napisał/a:
Który z oferowanych obecnie przez UPC modemów jest najmniejszy?

Wszystkie są wielkości zeszytu, a ConnectBox jest tak kompaktowy, że nie wiadomo którą stroną go gdzie postawić/położyć.
Ubee przymocujesz do ściany (płaskiej powierzchni).
ConnectBox - zapomnij, on może tylko stać pionowo.
_________________
 
 
Corr 
Klikacz

Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Wysłany: 10-07-2017, 00:05   

Dzięki wszystkim za szybkie i pomocne odpowiedzi.

Jutro dokładnie pomierzę wnętrze skrzynki, pozostałe modemy są bardziej "płaskie" od connect boxa, więc może wejdą.

Do mieszkania dochodzą dwa koncentryki i jeden światłowód (złącze sc apc) od UPC, zakładam, że i tak użyją przewodu koncentrycznego do montażu.

Skrzynka jest w takim miejscu, że nie ma opcji wyprowadzenia z niej modemu w inne miejsce (nie da się jej zabudować), nie ma też już za bardzo możliwości powiększenia skrzynki... Jest jeszcze jedno gniazdo elektryczne w zapasie, więc jakieś chłodzenie/wentylator wewnątrz żeby nie ugotować modemu? Nie ma porównania do nawet najmniejszych szafek rackowych, więc nie wiem jak się to będzie zachowywać :P

Dam znać czy w ogóle zmieści się tam cokolwiek oferowanego przez UPC (ciekawe jak to planowali, skoro brali udział w projektowaniu instalacji w budynku...)
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 400
Wysłany: 10-07-2017, 06:49   

Corr napisał/a:
Do mieszkania dochodzą dwa koncentryki i jeden światłowód (złącze sc apc) od UPC, zakładam, że i tak użyją przewodu koncentrycznego do montażu.

jezeli jest swiatlowod to pewnie dla innego operatora
 
 
Corr 
Klikacz

Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Wysłany: 11-07-2017, 01:47   

Sytuacja wygląda tak:

Centralka to: schrack.pl/sklep/telekom-szafka-amparo-metalowa-d-metal-wyposazona-ppbset085.html

Nie dość, że mała to w moim przypadku mocno wypełniona (foto), Ubee może się zmieści, ale nie wiem czy uda się to pogodzić z przewodami wewnątrz.

Światłowód rzeczywiście jest od Orange, tutaj jest opcja ONT i mały switch w skrzynce, router osobno + prędkość 300 Mb/s (dostępne także 600, ale nie mam potrzeby aż takiej prędkości neta), więc wypada to lepiej. Pytanie jak z działaniem/stabilnością internetu w porównaniu do UPC?

ibb.co/hp5UAF
ibb.co/gQAJ4a
(ze względu na ograniczenia forum zdjęcia i link w takiej formie)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-07-2017, 11:00   

Corr napisał/a:

Światłowód rzeczywiście jest od Orange, tutaj jest opcja ONT i mały switch w skrzynce, router osobno + prędkość 300 Mb/s (dostępne także 600, ale nie mam potrzeby aż takiej prędkości neta), więc wypada to lepiej. Pytanie jak z działaniem/stabilnością internetu w porównaniu do UPC?

Gorzej. Orange ma problemy ze stykiem telii i prędkość do niektórych serwerów jest niższa niż do innych serwerów.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-07-2017, 11:10   

1. O Orange sie nie wypowiem. Jedni chwala, inni narzekaja. Ja jestem mega zadowolony z 250/20 od UPC i poki co nie planuje przesiadki na 600/60 od Orange.

2. Co do skrzynki... Wyglada to bardzo podobnie, jak w moim mieszkaniu, tj. mnostwo kabli i malo miejsca na cokolwiek innego (mozesz poczytac w innym temacie).

Ja zrobilem to tak, ze skrzynka sluzy wylacznie za rozdzielenie roznych mediow. Wyglada to tak, ze do szafy dochodzi np. sygnal od kablowki z klatki, sygnal telefoniczny, sygnal od jakiegos operatora po skretce, sygnal antenowy z balkonu. Pozniej te wszystkie kable sa odpowiednio rozdzielane i np. sygnal TV idzie do pokoi, a jeden koncentryk do szafy rackowej, gdzie stoi modem. Tam tez postawilem wszystkie pozostale sprzety (router, switch, itp.) i stamtad rozdzielilem siec LAN. Do szafy rackowej puscilem tez np. sygnal od zewnetrznej anteny do modemu GSM, ktory byc moze kiedys tez wyladuje w szafie (jako net zastepczy).

Tobie zalecalbym to samo. Dlaczego? Bo w rozdzielni tego wszystkiego nie zmiescisz. Juz teraz jest ciasno, do tego dojda rozne rozdzielacze. Kable koncentryczne sa sztywne, nie powinno sie ich mocno zginac bo po jakims czasie popekaja (tak stalo sie w moim starym mieszkaniu, gdzie probowalem je zaginac w niewielkich puszkach). Poza tym, z tego co widac na zdjeciach, to siec LAN tez jest mocno uboga i kiedys bedziesz zalowal (jak zacznie ciac Youtube na Smart TV w jednym z pokoi, gry na konsole beda sie wolno pobieraly czy zechcesz kupic NASa). U mnie w mieszkaniu jest kilkadziesiat gniazdek, a tego nie rozdzielisz w takiej rozdzielni (trzeba patchpanel i normalna, nawet 45-cm wiszaca szafe - u Ciebie na oko widze ledwie kilka skretek).

Jesli jeszcze nie zrobiles podlog, to zalecalbym jak wyzej. Znajdz miejsce gdzie mozesz powiesic modem. Doprowadz tam sygnal i stamtad rozdziel siec LAN na mieszkanie. Jesli jest za pozno? Coz... Nie wiem co Ci radzic. Zostaje chyba jak mowilem... Wyprowadzic jeden krotki koncentryk poza rozdzielnie, zastawic ja jakas szafka na buty i na niej postawic modem/router.

Ewentualnie mozesz sprobowac postawic modem w jednym z miejsc, do ktorego jest juz poprowadzony kabel antenowy, a gdzie nie zamierzasz stawiac TV. Tylko ze wtedy znow z tamtego miejsca musialbys puscic "powrotny sygnal" po skretce, zeby pozniej "rozdzielic" go switchem w rozdzielni...
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-07-2017, 14:38   

omufo napisał/a:
(jak zacznie ciac Youtube na Smart TV w jednym z pokoi, gry na konsole beda sie wolno pobieraly czy zechcesz kupic NASa).

Ale to i Smart TV musi mieć gigabit ethernet, konsola musi mieć takie złącze. Sam kabel to za mało, żeby prędkość była wysoka i stabilna (stabilność zależy od dostawcy).
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-07-2017, 15:21   

Jasna sprawa... Co nie zmienia faktu, ze nawet najtanszy kabel cat. 5e zawsze bedzie lepszy od nawet najlepszego wifi.

Chcialem po prostu przestrzec autora i zwrocic uwage na koniecznosc byc moze lepszej rozbudowy sieci LAN w nowym mieszkaniu (na zdjeciu wyglada to skromnie), by pozniej nie bylo problemow. Ludzie czesto o tym zapominaja, a pozniej widzimy mase wpisow, ze np. filmy na TV tna, bo wifi na kilku metrach przegrodzonych sciana nie wyrabia... U mnie do samego miejsca w salonie gdzie stoi TV idzie 6 przewodow. Poki co podlaczone mam tam TV, konsole, amplituner. 3 porty sa wolne (jeden port wydawal mi sie niewystarczajacy, a chcac miec drugi musialem zalozyc kolejne gniazdko, wiec od razu doszly 2 bo gniazdko podwojne).
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-07-2017, 19:32   

MrPepka napisał/a:
Smart TV musi mieć gigabit ethernet

To tv już mają karty sieciowe LAN gigabitówki :shock:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-07-2017, 19:33   

KOCUREK1970 napisał/a:
To tv już mają karty sieciowe LAN gigabitówki

A te nowe TV nie mają? Wydaje mi się, że tak.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 15-07-2017, 13:33   

100Mb/s to za mało na materiał FullHD w dobrej jakości a co dopiero 4K.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-07-2017, 13:59   

Cytat:
100Mb/s to za mało na materiał FullHD w dobrej jakości a co dopiero 4K.

Dlatego mówię, że tv musi mieć gigabit Ethernet. A sam kabel to za mało jak tv ma fast Ethernet.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: