Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana Modemu Ubee EvW3226 na Cisco EPC3925 lub EPC2425.
Autor Wiadomość
Remix 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 26-06-2017, 23:23   Wymiana Modemu Ubee EvW3226 na Cisco EPC3925 lub EPC2425.

Witajcie.

Posiadam obecnie modem Ubee EvW3226. Pracuje on w tej chwili w trybie bridge. Internet który posiadam aktualnie to 120 Mb/s. Za miesiąc kończy się umowa i chcę negocjować pakiet i cenę. Na pewno podwyższenie do 250 Mb/s i na pewno rezygnacja z telefonu domowego.. oprócz tego minimum 20 zł taniej ( tak wstępnie potoczyły się rozmowy )

Aktualny pakiet oprócz internetu to max kanały TV z dekoderem głównym horizon + dodatkowy dekoder bez nagrywarki ten starszy do drugiego pokoju za 1 zł + nielimitowane na domowy = całość aktualnie 165zł.

Zastanawia mnie czy da radę by namówić ich na wymianę tego starszego dekodera bez nagrywarki na drugi dekoder horizon, czy jest to możliwe i czy na to pójdą? Co myślicie?

Wracając do głównego pytania i zamierzenia to zastanawia mnie czy jeśli poprosiłbym ich o wymianę mojego modemu Ubee EvW3226 na Cisco EPC3925 lub EPC2425 czy by się może na to zgodzili.

Dla informacji podam, że później po 250 Mb/s planuję przesiadkę na 500 Mb/s jeśli będzie u mnie dostępne już oraz to, że jak już wspomniałem pracuję na trybie bridge i że mój router to Asus RT-N18U.

Czy warto wymienić ten modem Ubee na któregoś z Cisco? Jeśli tak to który z tych 2 modeli jest lepszy? A może były dostępne wcześniej jakieś modele inne Cisco które były naprawdę wporządku jeśli chodzi o jakość wykonania, stabilność działania itp ?

Wiem, że pewnie powiedzą iż to nie możliwe lub nie mają ich na stanie... ale gdybym jednak ugrał i była by możliwość to zyskam coś tą wymianą? jeśli tak to co? Proszę o odpowiedź tych co wiedzą czym się różnią te modemy oraz ich praca, temperatury itp

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź..

Btw. Jeśli ktoś przeczytał całość to chętnie się dowiem czy według Was mogę walczyć o więcej niż 20 zł zniżki w porównaniu do stanu obecnego. ( 20 zł nie patrząc jeszcze na zmiany usług )
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-06-2017, 23:32   

Cytat:
Zastanawia mnie czy da radę by namówić ich na wymianę tego starszego dekodera bez nagrywarki na drugi dekoder horizon, czy jest to możliwe i czy na to pójdą? Co myślicie?

Nie da rady, horizon nie jest obecnie oferowany w multiroomie. Mediabox możesz wymienić najwyżej na moduł ci+.
Cytat:
Czy warto wymienić ten modem Ubee na któregoś z Cisco? Jeśli tak to który z tych 2 modeli jest lepszy? A może były dostępne wcześniej jakieś modele inne Cisco które były naprawdę porządku jeśli chodzi o jakość wykonania, stabilność działania itp ?

Żadnego modemu cisco nie ma w ofercie UPC, powtarzam ŻADNEGO. Możesz zostawić jedynie to ubee lub wymienić go na Compal.
_________________
 
 
Remix 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 26-06-2017, 23:35   

Słyszałem kilka przypadków, że ludzie po dobrych rozmowach posiadają coś czego UPC nie ma jeszcze w ofercie lub już nie ma.. a kiedyś miało jak te modemy cisco dlatego zastanawiam się nad walką i negocjacją z nimi o coś fajnego.

Btw. Ubee vs Compal ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-06-2017, 23:36   

Cytat:
Słyszałem kilka przypadków, że ludzie posiadają coś czego UPC nie ma jeszcze w ofercie lub już nie ma.. a kiedyś miało jak te modemy cisco dlatego zastanawiam się nad walką i negocjacją z nimi o coś fajnego.

To nic nie da. UPC nie dysponuje modemami cisco, a nie, że nie chcą ich dać. To nie 2014-2015 rok.
Cytat:
Ubee vs Compal ?

Compal
_________________
 
 
Remix 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 26-06-2017, 23:40   

Jeśli Compal lepszy to mogę prosić jeszcze o jakieś szczegóły na jego temat? Bardziej stabilny od Ubee ? Mniej się grzeje od Ubee ? Czy może czymś innym zasługuję na miano lepszego? Bo jeśli lepszy.. bo ma lepsze WiFi to mnie to już nie obchodzi i nie opłaca mi się wymieniać.

Co do kwoty 20 zł jako zniżka? OK czy próbować zniżyć więcej?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-06-2017, 23:45   

Cytat:
Jeśli Compal lepszy to mogę prosić jeszcze o jakieś szczegóły na jego temat?

Potrafi bondować do 24 kanałów DS co będzie miało znaczenie przy wyborze 500 mb/s bo potrzeba do tego minimum 11 ds, a modemy cisco bondują max 8 ds. Compal posiada tryb bridge. Jedyna jego wada jest tu:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9766
Pytanie czy ci będzie to przeszkadzać?
_________________
 
 
vezimir 
light master

Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 107
Skąd: Katowice
Wysłany: 27-06-2017, 08:55   

Ja bym zapytał inaczej, co jest nie tak z Ubee, że chcesz go wymieniać ?
Miałem ten modem pare lat i wymieniłem tylko ze względu na wifi - nie potrzebne mi porty usb etc tylko dwie częstotliwości, dobry zasięg i prędkość a te wymogi spełnia Compal.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-06-2017, 13:03   

vezimir napisał/a:
Ja bym zapytał inaczej, co jest nie tak z Ubee, że chcesz go wymieniać ?
Miałem ten modem pare lat i wymieniłem tylko ze względu na wifi - nie potrzebne mi porty usb etc tylko dwie częstotliwości, dobry zasięg i prędkość a te wymogi spełnia Compal.

Ale on ma wifi na swoim sprzęcie. Po co mu wifi na modemorouterze?
_________________
 
 
Remix 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 27-06-2017, 16:56   

MrPepka napisał/a:
vezimir napisał/a:
Ja bym zapytał inaczej, co jest nie tak z Ubee, że chcesz go wymieniać ?
Miałem ten modem pare lat i wymieniłem tylko ze względu na wifi - nie potrzebne mi porty usb etc tylko dwie częstotliwości, dobry zasięg i prędkość a te wymogi spełnia Compal.

Ale on ma wifi na swoim sprzęcie. Po co mu wifi na modemorouterze?


Dokładnie ;)

Compal posiada 24 kanałów DS, Cisco 8 kanałów, a Ubee ile kanałów posiada?

Gdzie mogę poczytać o tych kanałach DS, co to dokładnie jest, jak działa i na co wpływa? Pierwszy raz słyszę niestety, że coś takiego istnieje i ma na coś wpływ.

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-06-2017, 17:25   

Remix napisał/a:
a Ubee ile kanałów posiada?

8 tak jak reszta modemów poza compalem.
Remix napisał/a:
Gdzie mogę poczytać o tych kanałach DS, co to dokładnie jest, jak działa i na co wpływa? Pierwszy raz słyszę niestety, że coś takiego istnieje i ma na coś wpływ.

https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=178648&highlight=#178648

[ Dodano: 27-06-2017, 17:25 ]
Remix napisał/a:
Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.

Jako autor tematu możesz dawać punkty pomógł choć nie musisz.
_________________
 
 
Remix 
Klikacz

Dołączył: 26 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 29-06-2017, 23:04   

Zdecyduję się na tego Compala ;)

Wada którą aktualnie posiada powinna być naprawiona przez aktualizację oprogramowania wkrótce ;) Więc nie będzie wtedy żadnych minusów.

PS. Podziękowałem także dając punkty. Zrobiłbym to od razu ale nie zwróciłem uwagi, że jest taka możliwość.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 29-06-2017, 23:13   

Remix napisał/a:
Więc nie będzie wtedy żadnych minusów.

Będą będą - zapewniam, jak nie te same dalej to nowe.
W dziejach ludzkości nie było jeszcze przypadku, bo producent cokolwiek poprawiając zrobił to skutecznie - a wiesz dlaczego?, wszystko się tak dynamicznie zmienia, że nie da się przewidzieć wszystkiego.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 29-06-2017, 23:41   

Cytat:
W dziejach ludzkości nie było jeszcze przypadku, bo producent cokolwiek poprawiając zrobił to skutecznie - a wiesz dlaczego?, wszystko się tak dynamicznie zmienia, że nie da się przewidzieć wszystkiego.

A Cisco? Oni jakoś nie mają problemu ze sprzętem czy softem.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-06-2017, 00:15   

Cytat:
A Cisco? Oni jakoś nie mają problemu ze sprzętem czy softem.

Fakt - po 2 latach uśmiercają produkt i mają na niego i Ciebie wywalone.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-06-2017, 00:16   

KOCUREK1970 napisał/a:
Fakt - po 2 latach uśmiercają produkt i mają na niego i Ciebie wywalone.

A to tylko ta firma? Samsung też tak robi ze swoimi smartfonami.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: