Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód w UPC
Autor Wiadomość
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 08-08-2017, 16:58   

MrPepka napisał/a:
Przecież u niektórych FTTH jest testowane więc co to zmienia? A o takich testach też UPC się nie chwali.

że niby światło do mieszkania i dalej koncentrykiem do modemu? super zmiana, gdzie minusy koncentryka nie są eliminowane
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-08-2017, 17:14   

Cytat:
Czyżbyś pisał o tym
https://www.telko.in/upc-...towy-rynek-ftth

Piszę o tym:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=186880#186880

[ Dodano: 08-08-2017, 18:14 ]
Cytat:
że niby światło do mieszkania i dalej koncentrykiem do modemu? super zmiana, gdzie minusy koncentryka nie są eliminowane

No, ale dla UPC to FTTH i to jest cool :D
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-08-2017, 19:36   

GDA napisał/a:
od 20 lat mój blok jest podlaczony swiatlowodem

20 lat temu (czasy PTK i telewizji analogowej!) jak oni wchodzili na osiedle to stawiali jedynie kilka węzłów światłowodowych, z których to dalej na bloki szli już zwykłymi koncentrykami, co jakiś czas stawiając wzmacniacz.
Co więcej u mnie na osiedlu (i podejrzewam, że w większości przypadków) nadal tak jest. UPC cały czas jedzie na tej infrastrukturze i nic przez ten czas nie zmodernizowali (jedynie jak wprowadzali internet, to powymieniali wzmacniacze na szerokopasmowe). Od węzła optycznego mam jeszcze 2 albo 3 wzmacniacze po drodze.
Tak więc jesteście w bardzo dużym błędzie sądząc, że UPC pod każdy blok ma podciągnięty światłowód (o mieszkaniu już nawet nie wspominając). No chyba, że UPC dopiero teraz wchodzi na jakieś osiedle i buduje tam infrastrukturę od zera, to i owszem.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4194
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 08-08-2017, 19:41   

Oczywiście masz rację
Ja tylko wykazlem koledze że takiego światłowodu się nie liczy

Cytat:
No chyba, że UPC dopiero teraz wchodzi na jakieś osiedle i buduje tam infrastrukturę od zera, to i owszem.

Zapewne ta sytuacja jest wykazana w raporcie stad "jedynie" 40 tys gniazdek
_________________
Ostatnio zmieniony przez GDA 08-08-2017, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 08-08-2017, 19:42   

Robin napisał/a:
GDA napisał/a:
od 20 lat mój blok jest podlaczony swiatlowodem

20 lat temu (czasy PTK i telewizji analogowej!) jak oni wchodzili na osiedle to stawiali jedynie kilka węzłów światłowodowych, z których to dalej na bloki szli już zwykłymi koncentrykami, co jakiś czas stawiając wzmacniacz.
Co więcej u mnie na osiedlu (i podejrzewam, że w większości przypadków) nadal tak jest. UPC cały czas jedzie na tej infrastrukturze i nic przez ten czas nie zmodernizowali (jedynie jak wprowadzali internet, to powymieniali wzmacniacze na szerokopasmowe). Od węzła optycznego mam jeszcze 2 albo 3 wzmacniacze po drodze.
Tak więc jesteście w bardzo dużym błędzie sądząc, że UPC pod każdy blok ma podciągnięty światłowód (o mieszkaniu już nawet nie wspominając). No chyba, że UPC dopiero teraz wchodzi na jakieś osiedle i buduje tam infrastrukturę od zera, to i owszem.


zgadzam sie. jedynie co to po przejeciach operatorow moze miec problem bo niektorzy klienci beda juz na ftth - tak jak w multimedii ktora planuja przejac. No ale poleci downgrade i odpowiednio im przepna tak zeby byl koncentryk :D
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-08-2017, 20:07   

Robin napisał/a:
20 lat temu (czasy PTK i telewizji analogowej!) jak oni wchodzili na osiedle to stawiali jedynie kilka węzłów światłowodowych, z których to dalej na bloki szli już zwykłymi koncentrykami, co jakiś czas stawiając wzmacniacz.
Co więcej u mnie na osiedlu (i podejrzewam, że w większości przypadków) nadal tak jest. UPC cały czas jedzie na tej infrastrukturze i nic przez ten czas nie zmodernizowali (jedynie jak wprowadzali internet, to powymieniali wzmacniacze na szerokopasmowe). Od węzła optycznego mam jeszcze 2 albo 3 wzmacniacze po drodze.
Tak więc jesteście w bardzo dużym błędzie sądząc, że UPC pod każdy blok ma podciągnięty światłowód (o mieszkaniu już nawet nie wspominając). No chyba, że UPC dopiero teraz wchodzi na jakieś osiedle i buduje tam infrastrukturę od zera, to i owszem.

No to tak jest u mnie na osiedlu.
januszmk napisał/a:
zgadzam sie. jedynie co to po przejeciach operatorow moze miec problem bo niektorzy klienci beda juz na ftth - tak jak w multimedii ktora planuja przejac. No ale poleci downgrade i odpowiednio im przepna tak zeby byl koncentryk

Albo będzie prowizoryczne ftth z odbiornikiem aurory.
_________________
 
 
tomasz40 
easy master

Dołączył: 24 Mar 2016
Posty: 25
Wysłany: 05-09-2017, 13:26   

Nie tylko UPC kusi światłowodem, a sygnał jest po starych 20 letnich kablach, ale w bloku widziałem ulotkę Netii która oferuje internet do 900 Mb - światłowód...
Tylko że Neta kiedyś kupiła lokalną kablówkę więc sygnał też idzie po starych kablach, czyli te światłowody są może kładzione tylko na nowych osiedlach, bo w bloku nie ma nawet Orange światłowodu.
Widać że wszytko to tylko chwyty marketingowe
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-09-2017, 19:15   

Netia daje po światle albo ethernetem 900Mb/s.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: