Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana okablowania UPC - czy warto?
Autor Wiadomość
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-08-2017, 23:41   

O splitter mi chodziło, źle się wyraziłem.

Ja w tamtym mieszkaniu nie miałem w ogóle gniazdek końcowych (ani przelotowych), tylko przeróżne splittery (pochowane w ścianach, w puszkach albo przykryte tymi plastikowymi natynkowymi zasłonkami UPC) i wychodzące ze ścian pojedyncze przewody podłączane do dekoderów.

Jak mówię, tam to jakoś mimo wszystko działało...
 
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 376
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-08-2017, 20:13   

Ja myślałem o zrobieniu takiego połączenia


ale jak nie można stosować gniazdek przelotowych to mam dylemat.
 
 
lemur 
Klikacz

Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 6
Wysłany: 01-09-2017, 21:48   

Jak planujesz remont to używaj spliterów do 1.2 GHZ bo później będziesz miał smuteczek.pl. Odchodzimy już od używania starych TRISÓW tj. wszystkich 202, 206,208,210,212,306,307 etc... :P Kiedyś te zwrotnice były używane gdy było dużo abonentów TV analogowej i robili oni ingres w sieć, więc większość z nich miało tylko jedno z KZ a na drugim był FKZ. Te czasy minęły, a obecnie stosowane pasywa są swoistym przygotwaniem pod DOCSISA 3.1
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 01-09-2017, 22:02   

lemur napisał/a:
Te czasy minęły

W dalszym ciągu mając TV cyfrową z modułem CI+ bez blokady KZ możemy wprowadzać ingres w sieć. Tak więc nic nie minęło, a nawet gdy tego ingresu nie wprowadzamy to mając TV cyfrową z modułem CI+ gdy nie mamy blokady KZ to przy używaniu internetu (tego z UPC) zauważymy zakłócenia właśnie z tego KZ. Tak więc zwrotnice są cały czas polecane.
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 232
Wysłany: 01-09-2017, 22:04   

lemur napisał/a:
Jak planujesz remont to używaj spliterów do 1.2 GHZ bo później będziesz miał smuteczek.pl. Odchodzimy już od używania starych TRISÓW tj. wszystkich 202, 206,208,210,212,306,307 etc... :P Kiedyś te zwrotnice były używane gdy było dużo abonentów TV analogowej i robili oni ingres w sieć, więc większość z nich miało tylko jedno z KZ a na drugim był FKZ. Te czasy minęły, a obecnie stosowane pasywa są swoistym przygotwaniem pod DOCSISA 3.1


Hmm, a jakiś konkretny model splittera na wejściu do mieszkania polecasz przy prostej instalacji TV cyfrowa (x1) i Internet? ;) U mnie na kwaterze TRIS-202FIN TRATEC, ale chcę postawić coś "swojego", i nowego.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 01-09-2017, 23:31   

Maciej napisał/a:
a jakiś konkretny model splittera na wejściu do mieszkania

W linku podesłanym masz tam przykłady i oznaczenia...
https://pl-pl.technetix.com/produkty/rozwiazania-abonenckie/tapy-instalacyjne-i-rozgalezniki

Ale jak nie dostaniesz takich to szukaj: Telmora, Vectora, Televesa.
_________________
 
 
lemur 
Klikacz

Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 6
Wysłany: 02-09-2017, 07:38   

Maciej napisał/a:
lemur napisał/a:
Jak planujesz remont to używaj spliterów do 1.2 GHZ bo później będziesz miał smuteczek.pl. Odchodzimy już od używania starych TRISÓW tj. wszystkich 202, 206,208,210,212,306,307 etc... :P Kiedyś te zwrotnice były używane gdy było dużo abonentów TV analogowej i robili oni ingres w sieć, więc większość z nich miało tylko jedno z KZ a na drugim był FKZ. Te czasy minęły, a obecnie stosowane pasywa są swoistym przygotwaniem pod DOCSISA 3.1


Hmm, a jakiś konkretny model splittera na wejściu do mieszkania polecasz przy prostej instalacji TV cyfrowa (x1) i Internet? ;) U mnie na kwaterze TRIS-202FIN TRATEC, ale chcę postawić coś "swojego", i nowego.


Obecnie stosowane są TELESTE 3DSS2 - w twoim przypadku.

Co do karty CI+... Faktycznie jest ona zmorą serwisantów, bardzo często klienci zgłaszają pikselizacje okresową posiadając moduł. Jednym z rozwiązań jest na wyjściu splitera nakręcenie FKZ'a. Czasami pomaga, a czasami proponowane jest rozwiązanie w postaci wymiany karty na DTV.
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 232
Wysłany: 02-09-2017, 10:01   

lemur napisał/a:
Maciej napisał/a:

Hmm, a jakiś konkretny model splittera na wejściu do mieszkania polecasz przy prostej instalacji TV cyfrowa (x1) i Internet? ;) U mnie na kwaterze TRIS-202FIN TRATEC, ale chcę postawić coś "swojego", i nowego.


Obecnie stosowane są TELESTE 3DSS2 - w twoim przypadku.



A dziękuję, dziękuję, rozejrzę się. :)

Z ciekawości - w jakim rejonie i od kiedy według Twojej wiedzy są stosowane (jak rozumiem jesteś aktywnym pracownikiem serwisu technicznego)?

Pytam, bo miesiąc temu zamontowano mi właśnie wspomnianego TRIS-202, podmienianego ze starej zwrotnicy TRIS-307P (od dawna miałem problem z resetującym się Cisco 3212 i nie mogłem namierzyć problemu, a :arrow: najwidoczniej coś w końcu pomogło temu zaradzić - do dziś nie wiem co ;) ).
_________________
 
 
lemur 
Klikacz

Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 6
Wysłany: 02-09-2017, 21:36   

Jestem instalatorem/serwisantem na region śląski - miasto/region.... tajemnica :P . Zamontowano Ci podczas SERWISU 204 a to wynika z polityki UPC. Nie będe się na ten temat rozpisywał, bo nie warto.
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 376
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-09-2017, 09:16   

lemur napisał/a:
Jak planujesz remont to używaj spliterów do 1.2 GHZ bo później będziesz miał smuteczek.pl. Odchodzimy już od używania starych TRISÓW tj. wszystkich 202, 206,208,210,212,306,307 etc... :P Kiedyś te zwrotnice były używane gdy było dużo abonentów TV analogowej i robili oni ingres w sieć, więc większość z nich miało tylko jedno z KZ a na drugim był FKZ. Te czasy minęły, a obecnie stosowane pasywa są swoistym przygotwaniem pod DOCSISA 3.1


Dzieki za info, jakiej firmy teraz UPC stosuje rozdzielacze ? Z tego co zauważyłem to Teleste i czy one są kompatybilne z 1,2GHz, bo technetix seria ecoline tez piszą ze są kompatybilne ale na nadrukach jest cały czas stare pasmo przenoszenia.

Jeśli nie mam możliwości przeprowadzenia dodatkowego kabla z skrzynki teletechnicznej czy mogę zastosować gniazdo przelotowe czy UPC tego nie akceptuje ?
Czy serwisanci mogą przeciągnąć kabel przez peszel ? (raz usłyszałem ze tak a raz nie, wiec w jak to w końcu jest?)
 
 
lemur 
Klikacz

Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 6
Wysłany: 05-09-2017, 21:11   

Teleste seria 3D Line.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: