Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana okablowania UPC - czy warto?
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-08-2017, 18:20   

omufo napisał/a:
watpie by bylo jak piszesz i za zamontowanie jednego splittera poloczyli 300-400 zlotych...

Za splitter i gniazdka.
Co do reszty, każdy rozumie po swojemu :) .
czarek77 napisał/a:
Przepraszam ,,, a co to ma być ?? kabel hdmi do ULTRAHD ?? od kiedy to takie kable istnieją ? tak jak anteny do DVB-T ful hd ? w marketach . http://szymonadamus.pl/ws...e-nowych-kabli/ proszę sobie poczytać i nie dawać robić się w jajo , bo za opis na opakowaniu - kabel do 4k sprzedawcy będą podnosić cene z np. 20 pln do 50--80

A doczytałeś co jeszcze TAM umieściłem i z jakiego powodu stosuję TE kable?:
"Skuteczne na tych 5 m i bardzo plastyczne do układania."
Więc z łaski swojej nie wyrywaj słów z całego kontekstu.
dekiel napisał/a:
Czy dobrze rozumiem, że teoretycznie w przypadku użycia odpowiednio spreparowanego modemu kablowego przy obecnej miedzianej technologii też można by było "słuchać" co u sąsiadów się na ich łączach dzieje?

Szpieguje Cię Winodows, Google, telefony, operator komórkowy, Policja - jedna usługa więcej, jedna mniej....
_________________
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 21
Wysłany: 16-08-2017, 07:39   

Niestety kabel Hdmi będzie musiał mieć Ok 8 / 9 metrów. Ewentualnie pozostaje jakiś sposób streamowania ekranu pulpitu z PC do TV przez sieć - jedno i drugie będzie podłączone do gniazdka internetowego / ewentualnie może działać poprzez Wifi
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 367
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-08-2017, 19:28   

Mam do Was prośbę który wariant będzie lepszy aby rozgałęzić sygnał na poszczególne pokoje, dodam ze teraz mam tylko podłączony sygnał do jednego pokoju a chce mieć do pozostałych.

wariant 1

wariant 2
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 550
Skąd: Gdynia
Wysłany: 20-08-2017, 07:32   

Proponuję drugi wariant, bo jest jedna złączka mniej.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-08-2017, 15:23   

Wariant 2, ale zamiast teleste proponuję tego Trisa z wariantu 1.
_________________
 
 
Nikt 
easy master

Dołączył: 08 Mar 2017
Posty: 48
Wysłany: 20-08-2017, 18:13   

Jestem za wariantem 2.
MrPepka napisał/a:
zamiast teleste proponuję tego Trisa z wariantu 1.
Tylko jak to sobie wyobrażasz, przecież TRIS-206F ma tylko 2 wyjścia.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-08-2017, 18:57   

Do wariantu 2 po co w ogóle jakieś zwrotnice?
Niskostratny splitter 1/4 albo nawet TAP.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-08-2017, 19:25   

Cytat:
Do wariantu 2 po co w ogóle jakieś zwrotnice?

Zwrotnice trisa mają pełną separację galwaniczną dlatego nie warto z nich rezygnować.
Nikt napisał/a:
Tylko jak to sobie wyobrażasz, przecież TRIS-206F ma tylko 2 wyjścia.

To można dać inną (307P chociażby).
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-08-2017, 19:43   

MrPepka napisał/a:
Zwrotnice trisa mają pełną separację galwaniczną dlatego nie warto z nich rezygnować.

Są splittery, które też to mają:
https://pl-pl.technetix.com/produkty/rozwiazania-abonenckie
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 367
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2017, 07:58   

A czy ktoś może dokładniej napisać co ewentualnie zmienić ? Wybrałem te elementy gdyż mam je na stanie, docelowo chce zrobić tak ze gdzie nie podłącze modemu aby działał prawidłowo i sygnał był w miarę równy w każdym gniazdku. Jak będzie trzeba cos innego np. firmy technetix to proszę napisać jaki model

[ Dodano: 24-08-2017, 12:49 ]
Pojawił się inny pomysł rozmieszczenia mebli i mam kolejny problem gdyż gniazdo w pokoju jest nie na tej ścianie co bym potrzebował ale z drugiego pokoju mogę przeprowadzić sygnał przez ściane (ściana działowa) ale nie wiem jak zachowują się gniazdka przelotowe (tłumienie na wyjściu IN-OUT, tłumienie na wyjściu do odbiornika) z tego co patrzyłem to takie gniazdo ma tłumienie ok 10dB jak z sygnałem który może być za słaby ?

Czy taką modernizacje może zrobić UPC czy lepiej samemu ?
Jak macie inne pomysły to proszę o info.
Na czerwono zaznaczone gdzie ma być nowe gniazdko.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-08-2017, 18:26   

grzegorz napisał/a:
Pojawił się inny pomysł rozmieszczenia mebli i mam kolejny problem gdyż gniazdo w pokoju jest nie na tej ścianie co bym potrzebował ale z drugiego pokoju mogę przeprowadzić sygnał przez ściane (ściana działowa) ale nie wiem jak zachowują się gniazdka przelotowe

Żadne gniazdka przelotowe - przewody winny być na gwiazdę i mieć na końcu gniazda końcowe.
grzegorz napisał/a:
Czy taką modernizacje może zrobić UPC czy lepiej samemu ?

Monter Ci nawet TAKIEGO zamysłu palcem nie dotknie, a jak zrobisz samemu to podłączą sprzęt, ale w razie problemów nie licz na pomoc.
Modem, dekodery mają kanał zwrotny, a przez gniazdka przelotowe wszystko zakłócasz i to w całej Twojej instalacji a nie tylko w tym konkretnym miejscu.
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 367
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-08-2017, 18:41   

Dzięki za odpowiedz :)

To w takim razie pozostaje mi tylko jedna opcja spróbować przeciągnąć dodatkowy kabel przez peszel (łącznie będzie 2szt) do drugiego pokoju, przekuć ścianę tak jak planowałem. Znacznie taniej to wyjdzie niż bawić się w kucie w ścianie, aby ukryć kabel w tynku.

Czy technicy UPC dysponują sprzętem do przeciągania kabla i czy tym wogóle się zajmują ?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-08-2017, 18:49   

grzegorz napisał/a:
Czy technicy UPC dysponują sprzętem do przeciągania kabla i czy tym wogóle się zajmują ?

2xNie.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-08-2017, 23:36   

KOCUREK1970 napisał/a:
Żadne gniazdka przelotowe - przewody winny być na gwiazdę i mieć na końcu gniazda końcowe.

U mnie w jednym z poprzednich mieszkań miałem gniazdka przelotowe i "jakoś" to działało. Wykańczając mieszkanie nie wiedziałem "jak działa" sieć TV, więc przed położeniem podłogi, na własną rękę poprowadziłem wszystko przelotowo. Na wejściu do mieszkania sygnał rozdzielał się na 2, jedna końcówka była podłączona do TV, a druga puszczała sygnał dalej. W drugim gniazdku sygnał był rozdzielony na TV i modem (czyli modem nie był nawet na pierwszym "rozdzieleniu").

Wszystkie gniazdka instalował technik UPC (ja położyłem tylko kable). Przy wizycie trochę narzekał (same kable były średniej jakości, dodatkowo kabel prowadzący do ostatniego gniazdka mniej więcej w połowie drogi był łączony "łącznikiem" - pierwotnie myślałem o umiejscowieniu tam jeszcze jednego gniazdka przelotowego z którego później zrezygnowałem), ale ostatecznie zainstalował wszystko tak, by działało.

Sygnał na modemie miałem dobry, pikseli na TV nie było żadnych. Jedynym minusem (i w sumie nie wiem, czy wywołanym gniazdkami przelotowymi) był brak niektórych funkcji "multimedialnych" na dekoderach. Nie zależało mi na nich, więc nawet nie drążyłem tematu.

W obecnym mieszkaniu mam już wszystko ładnie zrobione na gwiazdę (sygnał już na wejściu do mieszkania rozdziela się na wszystkie gniazdka końcowe), ale w sumie nie widzę różnicy - zrobiłem to bo wszędzie piszą "że tak trzeba", więc chciałem mieć zgodnie ze sztuką.

Także jeśli autor nie ma możliwości poprowadzenia kabla do "nowego" gniazdka, to niech najpierw spróbuje prowizorki i przetestuje gniazdko przelotowe. Niech przebije się przez ścianę i przygotuje miejsce dla technika, który tylko założy gniazdko (oni nic nie kują, nie wiercą, itp. itd.)
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-08-2017, 23:54   

omufo napisał/a:
niech najpierw spróbuje prowizorki i przetestuje gniazdko przelotowe.

To już lepiej założyć jakiś splitter i dopiero ZA nim gniazdka KOŃCOWE (z jednej strony ściany i z drugiej).
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: