Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana okablowania UPC - czy warto?
Autor Wiadomość
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 18-06-2017, 11:14   Wymiana okablowania UPC - czy warto?

Witam wszystkich,

za chwilę mam generalny remont mieszkania. Od kilkunastu lat mam położony kabel od UPC - TFC T10. Obecnie korzystam z 250 Mb/s i TV, ale ze względu na remont myślę przyszłościowo - czy może warto wymienić ten kabel na inny (nowszy?), bo w przyszłości być może zostanę z UPC i będę chciał włączyć łącze 500 Mb/s czy nawet 1 Gb/s. Nie chcę wtedy walczyć z wymianą okablowania... bo okaże się, że stary ma za słabą przepustowość. Proszę o rady.
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 147
Wysłany: 18-06-2017, 12:14   

Szczerze, jezeli jest caly nie polatany to roznicy nie bedzie przy wiekszych predkosciach, spokojnie da rade 1Gb, z drugiej strony nowy to nowy zawsze niby lepiej
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 563
Skąd: Gdynia
Wysłany: 18-06-2017, 13:01   

Spójrz na to inaczej. Koszt wymiany przewodu jest pomijalnie mały w stosunku do kosztów remontu, więc na pewno warto wymienić kilkunastoletni przewód na nowy.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-06-2017, 13:43   Re: Wymiana okablowania UPC - czy warto?

Piszesz jaki masz przewód, ale nic nie piszesz skąd i dokąd on idzie. Nie wiem jaki masz układ mieszkania, ale koniecznie zastanów się nie tylko czy wymieniać przewód, ale najważniejsze skąd i dokąd go doprowadzić. Zrób tak instalację, żebyś miał w każdym pomieszczeniu sygnał UPC, w końcu już teraz można mieć 3 dekodery/moduły. Koniecznie oprócz przewodu koncentrycznego zaplanuj poprowadzenie skrętki. Wiadomo, wszyscy korzystają z Wi-Fi, ale wiadomo jak to działa z powodu z powodu zakłóceń i odległości. Skrętka to skrętka, jeżeli dobrze to rozprowadzisz to możesz użyć do komputerów stacjonarnych, TV lub do podłączenia dodatkowych punktów dostępu (AP) Wi-Fi. Przewód koncentryczny to polecam "Triset-113" i najlepiej złącza kompresyjne, jak nie masz dostępu do kompresyjnych to użyj :arrow: samokompresyjne Cabelcon.
_________________
 
 
Liberator 
light master

Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 116
Skąd: Żory
Wysłany: 19-06-2017, 06:31   

Ten kabel spokojnie obsłuży zarówno 500 Mbit/s, jak i 1 Gbit/s. Jeżeli nie ma jakichś poważniejszych przetarć na kablu, a sygnał jest dobry, to nie ma sensu wymieniać. Przyszłościowo to i tak koncentryki znikną i będą zastępowane skrętkami, gdy kiedyś tam UPC zmodernizuje sieć do FTTH. Jeżeli będziesz kładł skrętkę, to koniecznie najwyższej kategorii.
 
 
offroad 
light master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Wrz 2005
Posty: 66
Skąd: wawa
Wysłany: 21-06-2017, 22:19   

jak rwiesz ściany to oczywiście że warto
 
 
mky 
easy master

Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 23
Wysłany: 21-06-2017, 22:32   

Jeśli ma być przyszłościowo to połóż na etapie remontu peszel z drutem w środku. W przyszłości wykorzystasz to do wciągnięcia światłowodu jak Ci przyjdzie operator z ofertą FTTH.
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 24-06-2017, 21:24   

Ściany będą kute, ponieważ wymieniam okablowanie sieci elektrycznej w mieszkaniu.

Ale najciekawsze co - dziś ze skrzynki wyjąłem kartkę od UPC, którą dodaję w załączniku.

Obecnie mam 250, na kartce jest niby 120 światłowód, ale od razu zapaliła się lampka w głowie - wymiana okablowania lub położenia dwóch kabli od razu...

24kwkgm.jpg
Plik ściągnięto 155 raz(y) 136,38 KB

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-06-2017, 21:48   

gst napisał/a:
Obecnie mam 250, na kartce jest niby 120 światłowód, ale od razu zapaliła się lampka w głowie

Może to ulotka konkurencji
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-06-2017, 22:34   

MrPepka napisał/a:
Może to ulotka konkurencji

To ulotka UPC - jest wzmianka o Replay Tv, Horizonie.
gst napisał/a:
na kartce jest niby 120 światłowód, ale od razu zapaliła się lampka w głowie - wymiana okablowania lub położenia dwóch kabli od razu...

Ale to jest FTTB (światłowód do BUDYNKU) a nie FTTH (światłowód do DOMU/MIESZKANIA) - jest to na dole tej ulotki wyszczególnione.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-06-2017, 23:11   

gst napisał/a:
To ulotka UPC - jest wzmianka o Replay Tv, Horizonie.

No i? Konkurencja potrafi nawet i slogany danej kablówki wykorzystać.
KOCUREK1970 napisał/a:
Ale to jest FTTB (światłowód do BUDYNKU) a nie FTTH (światłowód do DOMU/MIESZKANIA) - jest to na dole tej ulotki wyszczególnione.

Ty żeś przeczytał ten druk na dole? Bo ja ledwo potrafię.

[ Dodano: 25-06-2017, 00:18 ]
Tak teraz patrzę i dalej mam podejrzenia. Przecież UPC nigdy przy oferowaniu internetu nie używało określenia "światłowód".
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-06-2017, 00:34   

MrPepka napisał/a:
Konkurencja potrafi nawet i slogany danej kablówki wykorzystać.

Ale co to za konkurencja, jeśli UPC jest tam wskazywane.
No i ciekawe, jakie tam nr tel, infolinii wskazano...
MrPepka napisał/a:
Ty żeś przeczytał ten druk na dole?

W rzeczy samej mianowicie de facto :mrgreen:
_________________
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 25-06-2017, 09:17   

Zgadza się, jest to ulotka UPC "last minute" - grafiki na odwrocie takie same jak na stronie upc + oczywiście kontakt do przedstawiciela handlowego. Z ciekawości jutro zadzwonię i dopytam kiedy UPC da światłowód do mieszkania, ciekawe co mi odpowie.

Dobra, jeśli więc za jakiś czas będzie opcja podłączenia światłowodu do mieszkania, to jak się teraz do tego zabrać? Kable może mi się uda puścić w listwach przypodłogowych.

Dobra, ale konkretnie, co poradzicie:

Opcja 1 (WiFi)

- nie kładę zbędnego okablowania do sieci gniazdkowej
- PC, TV, inne sprzęty korzystają z WiFi

Opcja 2 (WiFi + okablowanie)

- jakie kable do "internetu z gniazdka" - miedziane (jakie) a może miedziane + światłowód - w przyszłości jak przyjdzie monter z UPC to tylko połączy dwa kable światłowodowe tj. mój w mieszkaniu z tym z puszki na klatce schodowej
- TV i PC działałyby z sieci z gniazdka a nie WiFi
- na niebiesko kabel upc, na pomarańczowy tabel tv

Na załączniku to, co chce osiągnąć. W większości kable tv już leżą na tej trasie, trzeba by dorobić kable np. światłowód (jeśli jest sens) + kabel internetowy do PC w pokoju po prawej stronie + kabel internetowy do TV.

plan2.png
Plik ściągnięto 72 raz(y) 67,38 KB

 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 291
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-06-2017, 10:24   

Mi się też wydaje że w ulotce UPC jest raczej mowa o FTTB,
UPC pisze o światłowodzie bo wiadomo że na część klientów hasło światłowód działa "magicznie", szkoda że większość osób tu piszących nie ma zbyt dużej wiedzy na temat technologii GPON w której te połączenia są realizowane i większości wydaje się że został im pociągnięty światłowód od urządzenia aktywnego do lokalu, pisałem już na ten temat że tak nie jest...GPON to jest współdzielenie pasma, oczywiście z racji fizycznych właściwości światłowodu można osiągać większe prędkości i mniejsze opóźnienia ale niech nikt nie liczy że ma dedykowany światłowód i gwarantowane pasmo na całej trasie, bardzo łopatologicznie wyjaśnił to pewien użytkownik w internecie: https://www.facebook.com/...3721107285383:0
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-06-2017, 14:21   

Cytat:
Opcja 1 (WiFi)



- nie kładę zbędnego okablowania do sieci gniazdkowej

- PC, TV, inne sprzęty korzystają z WiFi

Nigdy przenigdy nie polegaj tylko na samym wifi - kabel, przewód, światło to zawsze lepszy wybór.

Drugi wybór zdecydowanie lepszy.

Kto Ci będzie kładł te kable, elektryk? - jeśli tak to już masz kłopoty (oni kładą kable telewizyjne tak samo jak kable prądowe a tak NIE wolno robić).
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: