Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny modem
Autor Wiadomość
isoroku 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 6
Wysłany: 03-06-2017, 20:32   Własny modem

Witam.
Korzystam od pół roku z UPC 60mbps, dostałem do tego Connect Boxa. Tyle że mnie doprowadzał do stanów głębokiej irytacji i wnerwu. W standardowym ustawieniu jako router podłączyłem kilka urządzeń na wifi i komp na kablu. Zrywanie neta, czasem 2-3 razy w ciągu dnia przez jakieś strojenia i inne dziwne rzeczy i zawsze w najmniej odpowiednim momencie. Przestawiłem w try modemu, zanim postawiłem swój router, pięcioletni tp-link za grosze. I super, prawie nie zrywa! Tylko parę razy (i tak wnerw). Wnioskuje z tego że stary grat lepiej sobie radzi z wifi niż ten wynalazek od UPC. Ale jak teraz zaczął się aktualizować to przez pół dnia nie miałem neta, bo ciągle była aktualizacja oprogramowania. Nosz kur...

Teraz mam pytanie. Czy żeby zamiast tego Connect Boxa bezpośrednio postawić własny modem wystarczy sklonowac mac? Czy muszę im coś jednak zgłaszać?

Wróciłem do UPC bo kilka lat temu po prostu dostałem kabel internetowy, wsadzałem gdzie chce i wszystko działało, a teraz jakieś wnerwiające wynalazki wciskają.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-06-2017, 20:57   

isoroku napisał/a:

Teraz mam pytanie. Czy żeby zamiast tego Connect Boxa bezpośrednio postawić własny modem wystarczy sklonowac mac? Czy muszę im coś jednak zgłaszać?

Nic nie zrobisz. Modem jest autoryzowany po wielu innych rzeczach których nie zmienisz (np klucze szyfrujące zaszyte sprzętowo i w oprogramowaniu).
_________________
 
 
isoroku 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 6
Wysłany: 03-06-2017, 21:56   

No to super ;/ A tak na przyszłość to są możliwości brania u nich neta bez modemu, tak po staremu?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-06-2017, 22:02   

Cytat:
A tak na przyszłość to są możliwości brania u nich neta bez modemu, tak po staremu?

Pierwsze słyszę aby kiedyś była taka możliwość. Internet w UPC zawsze szedł przez koncentryk i zawsze był potrzebny modem. No ale ja jestem młody więc może nie pamiętam?
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 03-06-2017, 22:28   

Nie ma możliwości stosowania własnego modemu i w najbliższym czasie takiej możliwości nie będzie. Również nie słyszałem, żeby była kiedykolwiek modem nie był potrzebny.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-06-2017, 22:53   

isoroku napisał/a:
Ale jak teraz zaczął się aktualizować to przez pół dnia nie miałem neta, bo ciągle była aktualizacja oprogramowania. Nosz kur...

Co się niby aktualizuje przez pól dnia?
Aktualizacja oprogramowania Connect Boxa to maksymalnie 20 minut z restartem i ponownym logowaniem do sieci UPC.

Pokaz jaki masz sygnał w Compalu i na ilu kanałach się bonduje Compal z siecią UPC.
_________________
 
 
isoroku 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 6
Wysłany: 04-06-2017, 00:30   

Domyślam się, że to normalnie się to nie aktualizuje pół dnia, co nie zmienia faktu, że coś się kaszaniło z tym. Tak czy siak, nie pociesza, że nie mam wpływu na to kiedy stracę neta na pół godziny. No chyba, że o czymś nie wiem i można jakoś to wstrzymać.

Domyślam się, że dane, które chcesz to coś z zakładki Status sieci, ale tam sporo rzezy jest wypisane. Jakie są dokładne nazwy parametrów, które mam podać?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-06-2017, 01:00   

isoroku napisał/a:
Jakie są dokładne nazwy parametrów, które mam podać?

Ustawienia zaawansowane-Narzędzia-Status sieci
i tam są:
kanał dosyłowy-Zestawione kanały downstream
kanał zwrotny-Częstotliwości w kanale zwrotnym

potem masz:
konfiguracja

następnie
dziennik sieci

Zrób printscreny tego i tu wstaw (wszystko ma być widoczne!).
_________________
 
 
isoroku 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 6
Wysłany: 04-06-2017, 16:06   

Eh, i znowu kilka utrata neta na kilka minut w losowym momencie. Na modemie pikał obrazek ze strzałkami na zielono, a nawet do panelu sterownaia nie było można wejść.

Poskładałem w całość te screeny, są w załącznikach do postu.

Dziennik.png
Plik ściągnięto 77 raz(y) 216,24 KB

Konfiguracja.png
Plik ściągnięto 65 raz(y) 87,49 KB

Kanał zwrotny.png
Plik ściągnięto 110 raz(y) 28,85 KB

Kanał dosyłowy.png
Plik ściągnięto 117 raz(y) 97,06 KB

 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 04-06-2017, 16:24   

Nic dziwnego, poziom nadawania w kanale zwrotnym jest zbyt wysoki i modem się rozłącza. Musisz wezwać serwis.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-06-2017, 16:43   

A downstream jest ciutkę za niski. W ogóle jak masz zrobioną instalację? Są jakieś rozgałęźniki, gniazda itd?
_________________
 
 
isoroku 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 6
Wysłany: 06-06-2017, 09:59   

Kabel ze ściany idzie do chyba rozgałęźnika (małe białe pudełeczko, jeden kabel wchodzi, dwa wychodzą) z którego idzie potem jeden kabel do TV a drugi do modemu. Nie jestem już teraz pewien, czy ten rozgałęźnik to jeszcze nie jest z poprzedniej instalacji UPC te 10 lat temu, bo kabel już na pewno był, nic nie musiał wiercić.

Dobrze rozumiem, że po ew. wizycie technika poziom sygnału na zwrotnym powinien spaść poniżej 50dBmV, albo chociaż poniżej 55? To tak po przeczytaniu postu o parametrach modemów.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-06-2017, 10:05   

isoroku,
Tylko teraz pytanie - który kabel z/w tej zwrotnicy idzie do tv a który do modemu.
Powinno być:
- DATA 5-65 MHz - do modemu,
- DATA 5-1000 MHz - do tv
Na bank jest tam zwrotnica multimedialna - można ją usunąć a w to miejsce wstawić dobrej klasy splitter 1/2 np. Telmora, Trateca o małej tłumienności.
_________________
 
 
isoroku 
Klikacz

Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 6
Wysłany: 06-06-2017, 11:03   

Hmm, powiem tak. W tej myszce jest Telmor GMF-353. Kable były wpięte w dobre gniazda. Żeby zdjąć obudowę, wyciągnąłem je. z gniazda. Wsadziłem z powrotem po złożeniu obudowy i teraz widze w kanale zwrotnym coś takiego (w załaczniku). Przed tą operacją było ciągle tak jak w tym co wcześniej dałem. Czy to znaczy, że teraz będzie wszystko ok?:D

Untitled.png
Plik ściągnięto 71 raz(y) 19,79 KB

 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-06-2017, 11:07   

isoroku napisał/a:
Czy to znaczy, że teraz będzie wszystko ok?:

Tego ci nikt na odległość nie zagwarantuje - testuj kilka dni.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: