Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
witam - pomocy dekoder gubi sygnał
Autor Wiadomość
PanT@lon 
Klikacz

Dołączył: 26 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 26-05-2017, 09:49   witam - pomocy dekoder gubi sygnał

Witam,


mam nadzieję że ktoś pomoże. Od paru dni mam dziwna sytuację: dekoder traci sygnał(mam ten model przed Horizonem). Tzn po właczeniu widzę tylko info o programie a tak czarny ekran. Widzę też (z pewnym opóźnieniem) kanały inormacjyne UPC no te promocje obsługa sprzętu itd. Po wciśnięciu info na kanale dane techniczne rozdzielczość 547 format 4:3 aa mam 1080 6:9.
Technicy byli u mnie 3 razy. Za 1 razem - to wina kabla HDMI stary nie wyrabia. Po wyłączeniu i zmianie ok zadziałało - na krótko. Po 2 godz. przerwie to samo. Reset i ustawienia fabryczne ok zadziłało. Po wyłączeniu tv i właczeniu po 2 godz znów to samo. Ok następni technicy - to ten dekoder tak ma. Trzeba wyjać wtyczkę przy właczonym poczekać 10 s i obrócić o 180 alebo w nowe gniazdko. Faktyczunie zadziałało. Po 2 godz. przerwy znów kicha :evil:
Trzeci wizyta tym razem wymiana dekodera (zostałem dalej przy tym starszym typie). Ok
po przerwie znów to samo.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Podczas 3 wizyty technicy powiedzieli że może zmini sięto przy wymianie na Horizon ale co ma do tego typ dekodera. Na PS4 nie ma problemu - tak samo sieć w TV dobrze chodzi - mam smarta LG. No i nie wiem co mam robić czy zamawiać Horizona czy to jakiś problem z kablami?
Byłbym bardzo wdzięczny za każdą sugestie
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4094
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 26-05-2017, 10:06   

PanT@lon napisał/a:
Trzeba wyjać wtyczkę przy właczonym poczekać 10 s i obrócić o 180 alebo w nowe gniazdko.

o ja pier... :shock:
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3514
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 10:13   

Potrzebny jest "PRÓND" od sąsiada. :twisted:

A na poważnie to spróbuj tak:
Jak masz wszystko wyłączone, to najpierw włącz dekoder, odczekaj ze 2 min. i włącz TV, czy to coś zmienia.

I jeszcze jedna próba, po oglądaniu, wyłącz TV, nie wyłączaj dekodera, po jakimś czasie włącz TV.

Rozumiem, że masz Mediaboxa, podłącz na jakiś czas dekoder do TV za pomocą kabla SCART, wiem, to analog, jakość kiepska, chodzi o sprawdzenie czy nie świruje dekoder, czy to problem z komunikacją po kablu HDMI.
_________________
 
 
PanT@lon 
Klikacz

Dołączył: 26 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 26-05-2017, 11:16   

Pitrek napisał/a:
Potrzebny jest "PRÓND" od sąsiada. :twisted:

A na poważnie to spróbuj tak:
Jak masz wszystko wyłączone, to najpierw włącz dekoder, odczekaj ze 2 min. i włącz TV, czy to coś zmienia.

I jeszcze jedna próba, po oglądaniu, wyłącz TV, nie wyłączaj dekodera, po jakimś czasie włącz TV.

Rozumiem, że masz Mediaboxa, podłącz na jakiś czas dekoder do TV za pomocą kabla SCART, wiem, to analog, jakość kiepska, chodzi o sprawdzenie czy nie świruje dekoder, czy to problem z komunikacją po kablu HDMI.


Dzięki za rady. Też mi przyszło na myśl żeby w ogóle nie wyłączać Mediaboxa ale ile on wtedy pociągnie.
Problemy pojawiły sie po znmianie TV czy jest jakaś lista modeli, które się nie lubią z dekoderami UPC?
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4094
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 26-05-2017, 11:25   

PanT@lon napisał/a:
żeby w ogóle nie wyłączać Mediaboxa ale ile on wtedy pociągnie

prądu?
nie ma znaczenia, mediabox pobiera non stop cała dobę około 20-30W

tak jak Pitrek napisał - szwankuje komunikacja HDCP wina kabla HDMI
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3514
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 11:27   

PanT@lon napisał/a:
Problemy pojawiły sie po znmianie TV
Eeee, a szkoda, że wcześniej tego nie napisałeś. Ewidentnie problem w komunikacji po HDMI, ja bym spróbował jakiegoś dobrego kabla.
_________________
 
 
PanT@lon 
Klikacz

Dołączył: 26 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 26-05-2017, 11:36   

Pitrek napisał/a:
PanT@lon napisał/a:
Problemy pojawiły sie po znmianie TV
Eeee, a szkoda, że wcześniej tego nie napisałeś. Ewidentnie problem w komunikacji po HDMI, ja bym spróbował jakiegoś dobrego kabla.


ale kabel też został wymieniony co prawda na ten z UPC. Czyli olać ich kabelki kupić dobry i wtedy zobaczymy
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4094
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 26-05-2017, 11:43   

PanT@lon napisał/a:
Czyli olać ich kabelki kupić dobry

co to znaczy dobry?
kabel HDMI za 9 zł jest taki sam jak ten za 69 zł

zastosuj inny poprostu - może ten jest uszkodzony wewnatrz, może wtyczka itp a ile masz wejść w TV HDMI? na każdym tak samo się zachowuje
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3514
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 11:44   

Od czegoś trzeba zacząć, z kablami jest różnie, są lepsze i gorsze, można też pożyczyć. Sprawdź inne wejścia HDMI w TV.
_________________
 
 
PanT@lon 
Klikacz

Dołączył: 26 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 26-05-2017, 11:59   

kurcze sęk w tym że mam jedno wejście HDMI :? . Mam nadzieję że problemem nie jest wejście w TV bo na TV techników też było czarno. Ale też po wymianie kabla - no już głupi jestem :cry:
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3514
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 12:04   

Spróbuj jeszcze ustawienia rozdzielczości w Menu dekodera -> Ustawienia TV. Zacznij od 720 i zobacz co będzie.


[ Dodano: 26-05-2017, 12:58 ]
PanT@lon napisał/a:
bo na TV techników też było czarno.
Ale dozujesz nam informację, jak w "Thrillerze Hitchcocka".
Jak na TV technika było źle i przy różnych kablach też było źle, to co na to powiedzieli Ci "technicy", moim zdaniem dekoder do wymiany.
_________________
 
 
PanT@lon 
Klikacz

Dołączył: 26 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 26-05-2017, 13:10   

[ Dodano: 26-05-2017, 12:58 ]
PanT@lon napisał/a:
bo na TV techników też było czarno.
Ale dozujesz nam informację, jak w "Thrillerze Hitchcocka".
Jak na TV technika było źle i przy różnych kablach też było źle, to co na to powiedzieli Ci "technicy", moim zdaniem dekoder do wymiany.[/quote]

Przepraszam być może faktycznie piszę deko chaotycznie ale info o wymianie dekodera było w 1 poście. Podsumowując po kolei: wymiana kabli, wymiana dekodera - problem pozostał.
Technicy zasugerowali że być może to wina Multiboxa generalnie i być może na Horizonie nie będzie tego problemu. Hmm może padam ofiarą jakiejś wyrafinowej masowej akcji wymiany dekoderów :shock:
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3514
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 13:20   

PanT@lon napisał/a:
... po kolei: wymiana kabli, wymiana dekodera - problem pozostał.
Technicy zasugerowali że być może to wina Multiboxa generalnie i być może...

Dekodery z UPC, kable już też były z UPC, nawet telewizor też z UPC - to lekki obłęd.

Niestety, zgłoś problem jeszcze raz, oni muszą to naprawić.

Spróbuj zmianę rozdzielczości o której pisałem.
_________________
 
 
PanT@lon 
Klikacz

Dołączył: 26 Maj 2017
Posty: 7
Wysłany: 26-05-2017, 13:50   

ok jeszcze raz dzięki serdeczne wyżaliłem się i przez łykend powalczę

pozdrawiam
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3514
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 13:56   

To nie sprawa "żalu", jeżeli nie chcesz Horizon'a, to musisz wyegzekwować wymianę na kolejny. Trochę masz pecha, jeżeli przy technikach na ich sprzęcie źle działało to nie ma innego wyjścia.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: