Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odporność linii abonenckiej na kombinacje sąsiadów
Autor Wiadomość
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 141
Wysłany: 05-06-2017, 13:08   

Sam technik nic nie pomoże w tej kwestii, bo jak stwierdził cały blok ma zaniżony sygnał i oscyluje u ludzi w okolicach minus 5-6dBmV. Obejrzał instalację u mnie na miejscu, podokręcał eF-ki, w sumie nie było co dokręcać, sam wcześniej rozkręcałem, skręcałem dla sprawdzenia czy coś złego się nie dzieje. A on tylko może coś podłubać na odcinku końcowym czyli ode mnie do skrzynki na ścianie bloku, dalej do zielonych szafek na trawniku przed blokiem już nie ma wglądu i nie ma wpływu na sygnał, na cały szkielecie w bloku. Tamto zadanie to dla jakiś "innych" drużyn kablowych czy jakoś tak się to zwało i to już nie jego działka. Z tego co mówi zgłosi wyżej i faktycznie sygnał po kilku dniach podskoczył i w nocy - gdy słońce nie napiernicza po czarnych koncentrykach - oscyluje w okolicy minus 1 do plus 0,5dBmV. Ale to nic nie zmienia w temacie. W ciągu dnia przy +25st Celsjusza w cieniu najgorsze kanały schodzą teraz do -2,5dBmV. Wcześniej schodziły nawet do minus 8dBmV.
Patrząc jednak na te sygnały bym się ich nie czepiał, specyfikacja większości modemów i routerów EuroDocsis 3.0 w ich danych technicznych tabelkowych gwarantuje pracę modemu przy sygnałach od minus 15dBmV, czyli teoretycznie jeżeliby była wina zaniżonych sygnałów taki modem by rwał pewnie dopiero przy minus 20dBmV - gdy schodzi poniżej gwarantowanego okna poziomu sygnałów.
Załączyli monitoring na tydzień i tyle.
Średnio raz na dobę traci modem wizualnie synchro, (zdarzają się 2 na dobę widoczne utracenia synchro) gasną wtedy diody up/down (power cały czas świeci więc zguby zasilania wykluczone) i zestawia od nowa połączenie. Widzę po zapętlonym pingu jaki puściłem, że sygnał ginie średnio co kilkadziesiąt minut na naście sekund. Po takie czkawce wszystko wraca do normy i zero zastrzeżeń co do osiągów i pingów.
Jednak jak sprawdziłem konstrukcja modemu zakłada, że modem pokazuje zerwanie synchro na diodkach gdy sygnału brak przez około 25-30sekund.
Czyli zsynchronizowany modem jak zostanie odcięty od koncentryka (przez wykręcenie złącza F na gnieździe wejściowym modemu) to modem trzyma - mimo fizycznego braku sygnału w.cz. jeszcze synchro do tych 30 sekund i "udaje", że wszystko działa, dopiero po tym czasie pyk i koniec synchro. Więc pewnie tych zgub na dobę jest więcej. Oczywiście w tym całym czasie nie ma zaników zasilania, nawet w celach testowych podmieniłem zasilacz. Sam zasilacz zdrowy, sprawdzony na sztucznym obciążenie, przy prądzie obciążenia 2A trzyma bardzo ładnie napięcie, nic nie siada (z wyłączeniem spadku napięcia o ~200mV przy pełnym obciążeniu na rezystancji przewodu zasilacza), tętnienia w normie. Tu by się przydał zbiorczy monitoring całego bloku, co wtedy u sąsiadów się dzieje. Każdy modem, router ma zapis w centrali katowickiej co 1h.
Jak włączają monitoring dla danego modemu to co 1sek jest logowany stan modemu. Tylko obawiam się, że z logów będzie jeden słuszny wniosek, że to wina cisco, bo cisco nie lubi się z compalami w bloku i co jakiś czas jest desynchronizowany. Obawiam się też, że może to być jakieś zamierzone ciche działanie, żeby wszelkie cisco wywalać z sieci i wymieniać na jedyne słuszne, dedykowane zgodne z tą całą marketingową matrycą.
 
 
Radeckiii 
light master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 147
Wysłany: 11-06-2017, 20:50   

dekiel napisał/a:
Tamto zadanie to dla jakiś "innych" drużyn kablowych czy jakoś tak się to zwało

Serwis liniowy.
 
 
fizyczny 
Klikacz

Dołączył: 14 Cze 2017
Posty: 8
Wysłany: 14-06-2017, 21:05   

Radeckiii napisał/a:
dekiel, zwarcie musiałoby być tylko na Twojej linii, tzn. od multitapa w skrzynce na klatce do mieszkania.
Multitapy mają izolację na złaczach. Różne kombinacje na jednym złączu multitapa nie mają wpływu na inne złącze.


Niestety nie do końca. Skąd w takim razie tzw. ingres w sieciach kablowych ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: