Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odporność linii abonenckiej na kombinacje sąsiadów
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 18:01   

Pitrek napisał/a:
Nawet jak w mieszkaniu by nic nie było, to nie tak na "żywca", każdy i tak jest odseparowany jakimś odgałęźnikiem (TAP) w skrzynce na korytarzu lub piwnicy.

To się zgadza. Ale dekiel poruszył dość ciekawe zagadnienie (przynajmniej dla mnie ;) ). Jak wezmę od UPC tylko 1 usługę (np. tylko internet lub tylko tv cyfrową) to czy w mieszkaniu są instalowane rozgałęźniki na zaś czy kabel ze skrzynki UPC od razu idzie prosto do modemu lub dekodera?
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 23-05-2017, 18:02   

U mnie idzie wszystko na zewnątrz więc nie ma nic po klatkach i piwnicach. Rozwiązania klatkowo-piwnicze są lepsze, bo mniej narażone na warunki atmosferyczne przez co bardziej trwałe.
Ze zdjęcia wynika, że masę ten BSS3 puszcza i że nie ma izolowanej jak w triset? Czyli ekran wejścia ma galwaniczne połączenie z ekranami linii wyjściowych? W triset jest to pięknie rozdzielone i nie ma przejścia dla prądów stałych.
A w dokumencie https://www.teleste.com/s...ssives_0115.pdf tylko piszą ogólnie że DC blokuje bez wdawania się w szczegóły.
Czyli mam rozumieć, że ekran koncentryka każdego abonenta jest jeszcze dodatkowo w samej zbiorczej kablowej szafce izolowany? Jakbym miał sąsiada z kablem na piętrze to bym to omomierzem z przedłużaczem przewodów pomiarowych przez klatkę schodową ;) sprawdził czy jest przejście masy-ekranu miedzy liniami poszczególnych abonentów.
Patrzę na Triseta i prawidłowo on powinien mieć jeszcze uziemianą obudowę, a tego upc nie robi, bo niby gdzie to by mieli zapiąć. Musieliby ciągnąć swoją własną linię uziemienia.
Wpiąłem bezpośrednio na linię modem. Mam jednak obawy czy nie jest on przez to bardziej narażony na jakieś przepięcia indukujące się na liniach i łatwiej go ubić przy ewentualnej podbramkowej sytuacji. Wadą tych wszystkich rozdzielaczy jest to, że tłumią też sygnał dla kanałów zwrotnych i modemy praktyczny na max sygnale nadają

EPC3212_SNR.png
Cisco EPC3212 poziomy sygnałów TRISET
Plik ściągnięto 59 raz(y) 17,16 KB

 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3875
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-05-2017, 18:04   

MrPepka napisał/a:
Jak wezmę od UPC tylko 1 usługę (... tylko tv cyfrową) to czy w mieszkaniu są instalowane rozgałęźniki

Co zamontują przy pojedynczej usłudze TV: dekoder i dwa multiroomy?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 18:06   

Już określam przyczynę:
Masz za słaby sygnał, a zwrotnica go jeszcze bardziej tłumi. Dzwoń do serwisu UPC niech przyjeżdżają i regulują sygnał, a Ty im nie popuszczaj.
dekiel napisał/a:
Wpiąłem bezpośrednio na linię modem. Mam jednak obawy czy nie jest on przez to bardziej narażony na jakieś przepięcia indukujące się na liniach i łatwiej go ubić przy ewentualnej podbramkowej sytuacji.

UPC też ma swoje zabezpieczenia jakieś więc nic się nie powinno stać.
dekiel napisał/a:
Czyli mam rozumieć, że ekran koncentryka każdego abonenta jest jeszcze dodatkowo w samej zbiorczej kablowej szafce izolowany?

Prawdopodobnie tak.

[ Dodano: 23-05-2017, 19:07 ]
Pitrek napisał/a:
Co zamontują przy pojedynczej usłudze TV: dekoder i dwa multiroomy?

Chodzi mi o przypadek kiedy wezmę samą tv cyfrową od UPC tylko na jeden pokój (czyli bez multiroomu i analogu).
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 23-05-2017, 18:49   

Pitrek napisał/a:
:arrow: http://www.dipol.com.pl/f...jnych_bib17.htm

Teoria znana, pytanie dotyczyło tego co namacalnie wstawia operator w swoje koncentryki.

MrPepka napisał/a:
Masz za słaby sygnał

Na temat sygnału już kiedyś z nimi gadałem, stwierdzili że jak spada w kanałach przychodzących dopiero poniżej -8dBm to dopiero wtedy coś mogą robić. A jeżeli nic się nie dzieje to oni do tego momentu nie podnoszą sygnału i zostawiają jak jest.
Jakoś z rok temu albo podnieśli (że w gorące letni dni jak spadło do -2dBm to był rekord minimalnego sygnału) lub po prostu kogoś odpięli (bo zrezygnował) to sygnał był bardzo dobry i oscylował w okolicy ideału 0dBm (zimą było nawet w okolicy +4dBm przy mrozach - mniejsza rezystancja linii) razem w szeregu wpiętym trisem. Jakoś w grudniu poleciało o jakieś 5dBm w dół i tak już trwa do dziś (widocznie kogoś wpięli lub zaczęło coś rdzewieć po drodze) A dziś mogę się co najwyżej zbliżyć do tego wyniku jak trisa wywalę - więc jakieś 7-8dB mniejszy sygnał i pływam w okolicy -6-7dBm w zależności od temperatury otoczenia.

Modem ponoć powinien gadać już prawidłowo od -12dBm.
Linia u mnie w dodatku wygląda na niezłą technicznie, bo patrze i ludzie przy dużo wyższych sygnałach mają dużo gorszy stosunek sygnału do szumu (SNR)
Tak jak w wątku o Thomsonie parametry sygnały wyższe a gorszy stosunek szumowy niż u mnie
http://forum.mediaswiat.p...aaawewe_405.png
http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=184810
Nie wiem jakie są dolne widełki dla samego SNR, bo cóż z mocy sygnału jak będzie zaśmiecony. Czy to jest np. minimum 20dB czy tak jak w ADSL 6dB dolny margines, który gwarantuje, że modem w ogóle zestawi łączność na kanałach.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 18:56   

dekiel napisał/a:
Na temat sygnału już kiedyś z nimi gadałem, stwierdzili że jak spada w kanałach przychodzących dopiero poniżej -8dBm to dopiero wtedy coś mogą robić. A jeżeli nic się nie dzieje to oni do tego momentu nie podnoszą sygnału i zostawiają jak jest.

Powiedz, że w związku ze słabym sygnałem masz zaniki internetu i żeby ten sygnał wyregulowali. Aha i przygotuj się na wymianę modemu (bo możliwe, że twój pada) na ubee lub compal. Najlepiej poproś o Ubee.
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 23-05-2017, 19:05   

Modem to jest ostatnia rzecz którą chcę wymieniać. Takie wymiany przypominają mi naprawy auta w serwisie, jak nie będziesz protestował to wymienią wszystko jak leci i oczywiście powiedzą, że to jest nawalone, a usterka dalej będzie :) Rozumiem działanie takie: odstawiamy Cisco na bok, wstawiamy inny i jak nie będzie zmian wracamy do Cisco. A z historii forum wiem, że nie wygląda to tak kolorowo i że jak już zabiorą stare urządzenie to już po zawodach. Zresztą nie powinni zabierać bo przecież Cisco są do utylizacji przeznaczane.
Wepchną inne jakieś compalowe i się okaże, że z deszczu pod rynnę wpadasz i jeszcze zabawa z trybem bridge, który jutro wyłączą i pozamiatane.
A gdyby były dopuszczone własne modemy to zapinasz, zgłaszasz im na info niech klepną dopuszczenie dla nowego urządzenia widocznego u nich w systemie i jazda, testujesz i nie wołasz technika po nic. Wtedy masz potwierdzenie, że jeżeli na drugim egzemplarzu ta sama przypadłość to coś się dzieje wcześniej po drodze i wtedy już spokojnie wzywasz.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 19:10   

Wymiana modemu oczywiście w ostateczności. Zresztą dogadaj się z nimi tak, że oni przywożą jakiś inny modem (Ubee lub Compal) i jak na nowym modemie będzie to samo to Cisco zostaje. Zresztą:
dekiel napisał/a:
Nie powinni zabierać bo przecież Cisco są do utylizacji przeznaczane.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4705
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-05-2017, 22:49   

Do utylizacji jest tylko wtedy - kiedy Compala dostaniesz kurierem i sobie wszystko sam zainstalujesz.
Jak przyjedzie technik z modemorouterem to zabierają modem (być może sami technicy go gdzieś "upłynniają", a może muszą mieć coś w rozliczeniu).
Jak tak miałem z Cisco przy wymianie na Ubee i następnie na Compala - przywoził wszystko technik i zabierał poprzedni sprzęt.
_________________
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 152
Wysłany: 26-05-2017, 19:48   

dekiel, zwarcie musiałoby być tylko na Twojej linii, tzn. od multitapa w skrzynce na klatce do mieszkania.

Multitapy mają izolację na złaczach. Różne kombinacje na jednym złączu multitapa nie mają wpływu na inne złącze.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-05-2017, 21:35   

Radeckiii napisał/a:
Multitapy mają izolację na złaczach.

Ta izolacja może tłumić sygnał? Jeśli tak to jakie tłumienie ma ta izolacja?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3875
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 21:45   

:mrgreen: Tzn. złącza są izolowane od siebie. Przecież nie może być izolacja na złączu. :mrgreen:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1983
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-05-2017, 21:47   

Pitrek napisał/a:
Tzn. złącza są izolowane od siebie.

Aaa to tak. Chyba czas na sen ;)
_________________
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 152
Wysłany: 26-05-2017, 21:50   

Pitrek napisał/a:
:mrgreen: Tzn. złącza są izolowane od siebie. Przecież nie może być izolacja na złączu. :mrgreen:

O to mi chodziło. Sorry, skrót myślowy. :)
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3875
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-05-2017, 21:51   

MrPepka napisał/a:
Aaa to tak. Chyba czas na sen ;)
Słusznie, zmobilizowałeś mnie, w końcu się wyśpię.

Dobranoc. 8)







Wysłany: 27-05-2017, 10:22
__________________________________________________________________________________

Dzień dobry.

No i się wyspałem. :roll:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: