Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odporność linii abonenckiej na kombinacje sąsiadów
Autor Wiadomość
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 141
Wysłany: 22-05-2017, 22:35   Odporność linii abonenckiej na kombinacje sąsiadów

Czy linia koncentryczna, którą każdy abonent ma osobną dedykowaną, od końcowej białej szafki na ścianie bloku, gdzie są już tylko ponoć bierne rozdzielacze splittery sygnału (aby z jeden linii idącej od zielonej szafki stojącej na trawniku do białej szafki i tam rozszyć sygnał na n-linii abonenckich), a dokładniej sygnał w.cz. w tej linii jest odporny na ewentualne jakieś kombinacje któregoś z sąsiadów?
Czyli np. któryś zawodnik robi co jakiś czas zwarcie na linii (gorąca żyła z ekranem), bo np. zaciska sobie nową F-kę i przy okazji coś tam pozwiera na chwilę.
Czy takie ewentualne zwarcie u innego abonenta w naszym pionie może mieć wpływ na synchronizację naszego modemu? Czyli, że urywa się w wyniku kombinacji kogoś u nas także sygnał na te kilka, naście sekund i modem musi się u nas od nowa podnosić i łapać od nowa synchro?
Wiadomo że w domu typowy użytkownik ma splitter który puszcza tylko składową zmienną bez prądów stałych. Czy te bierne rozdzielcze (te na zbiorczej szafce bloku, nie mylić z domowym splitterem u nas w domu na końcu linii z wyjściem na modem i tv) zapewniają na tyle dobrą izolację poszczególnych swoich wyjść, że nawet zwarcie któregokolwiek z tych wyjść na żywca nie spowoduje, że innym abonentom sygnał też drastycznie spadnie?
Obawiam się, że może tak być, bo jak kogoś nowego zapinają w pionie to sygnał lubi spaść o te nieraz -4dB i tak pozostać, a dopiero co jak ktoś zewrze ewentualnie linie, chociaż to już są linie długie dla tych przebiegów w.cz. więc zapewne sieć nie zareaguje tak jakby to były prądy stałe i zwarcie na żywca i ubicie sygnału innym zapiętym do tego drzewa kablowego.
Infolinia twierdzi, że mają czysto w logach (modem u nich od nastu godzin widoczny jako zalogowany bez przerw), że żadne prace nie miały miejsca w moim rejonie, to jak wytłumaczyć, że dziś modem zgubił synchronizację przynajmniej 2x w ciągu dnia. Chyba, że te logi rejestrują dopiero fakt wyłączenia modemu lub dłuższego braku synchro np 5 minut, a nie że zgubił synchro na 30sekund? Poziomy sygnałów na kanałach mieszczą się w normie, niezmienne od wielu miesięcy w okolicach -6dBm na wszystkich 8 kanałach down (niski ale mieści się w normie) przy SNR ~39dB, na up 43,7-47,4dBm więc tu wykluczam problem poziomów, bo od wielu miesięcy się on tak przedstawia i nie było problemów, a dziś jakieś zrywanie się zaczęło.
Szukam przyczyny tego stanu.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-05-2017, 23:05   Re: Odporność linii abonenckiej na kombinacje sąsiadów

Zwarcie za splitterem nic nie pogorszy, musiałaby być jakaś ingerencja w Twój przewód. UPC już nie stosuje zwrotnic multimedialnych, tylko rozgałęźniki. Nie wiem jaką masz instalację, ale hipotetycznie, może któryś z Twoich TV zakłóca sygnał w kanale zwrotnym.
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 141
Wysłany: 23-05-2017, 16:34   

Jako końcowy splitter mam TRIS-307P czy tą zabaweczkę masz na myśli jeżeli chodzi o zwrotnicę multimedialną? Czyżby już takich TRIS-ów nie dawali tylko najzwyklejszy rozgałęźnik F przeźroczysty dla wszystkich wyjść praktycznie od 0Hz z pominięciem tylko prądów DC lub nawet z puszczaniem DC? Bo mój TRIS ma podział pasm gdzie trzecie wyjście ma niby wytłumione pasmo kanałów upload jako to wyjście gdzie ma być dostępne analogowa TV od 87MHz w górę. Czy raczej miejscem zwrotnicy o której piszesz jest w skrzynce kablowej na parterze bloku?
Z TV nie korzystam żadnej więc w praktyce tylko wyjście nr 1 DATA wykorzystuję jako linię do modemu, pozostałe dwa DATA i TV zamknięte są terminatorami 75 Ohm.
Odnośnie linii rozważana był hipotetyczna sytuacja jak zachowa się sygnał u mnie gdy jakiś sąsiad odkręci swój splitter (teoretycznie jak zewrze za splitterem u siebie to efekt będzie mniej wyczuwalny, bo splitter w wyniku podziału sygnału osłabi efekt zwarcia) i zrobi "przed nim" zwarcie R = 0 Ohm. Ile wtedy u mnie sygnał spadnie i czy w ogóle spadnie? bo te splittery to przy nie korzystaniu z TV raczej mają tylko zadanie izolacji galwanicznej gorącej żyły czyli sprzężenie szeregowymi kondensatorami po kilka pF (jak komuś wypasiony TV z zasilacza impulsowego od filtrów pojemnościowych generuje 110V) i nic poza tym. Czy same rozdzielacze w szafce na dole też mają izolację galwaniczną i nic od sąsiada do mojej linii nie jest w stanie przepłynąć prócz w.cz. jakby komuś odbiło coś podłączać na żywca do gorącej linii?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 16:42   

dekiel, A może te zaniki sygnału u Ciebie to awaria zwrotnicy? Jak ją pominiesz to jest to samo?
Co do zwarć powodujących zaniki sygnału to te zwarcia musiałyby wchodzić w twój przewód, a twój przewód musiałby być bez ekranu (lub z uszkodzonym ekranem).
_________________
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 141
Wysłany: 23-05-2017, 16:49   

Mowa o tym Trisie? Tylko co tam ma nawalić? Pioruny to mi nie prały.
Usterka pojawiła się od wczoraj i są to epizody po kilkanaście sekund kilka razy dziennie, więc nie trwa to ciągle, a takie losowo występujące usterki są trudne do lokalizacji w porównaniu do tego jak coś kompletnie przestaje działać.
Co ciekawe już w historii było kilka takich dni przez ostatnie kilka lat, ale potem efekt znikał i wiele miesięcy znów się nic nie działo.
Nawet jak z kobietą gadałem na infolinii to wycięło rozmowę na jakieś 10 sekund, aż dziw że nie zrzuciło i po 10 sekundach się odetkało.
Czyli co wywalić Trisa i na żywca modem wpiąć się w linię?
Mam jednak podejrzenia, że lokalnie coś dłubią w Krakowie i nie zgłaszają tego co centrali w Katowicach, bo robią jakieś "mikroprzełączenia" i nie uważają tego za jakieś obszerne prace więc nie dają cynku wyżej? Czy raczej jednak każda najdrobniejsza ingerencja w sieć musi być odnotowana w centrali?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 17:10   

dekiel napisał/a:
Czyli co wywalić Trisa i na żywca modem wpiąć się w linię?

Zrób tak na próbę.
dekiel napisał/a:
Mowa o tym Trisie? Tylko co tam ma nawalić? Pioruny to mi nie prały.

Może zwrotnica pada ze starości?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-05-2017, 17:15   

dekiel napisał/a:
Jako końcowy splitter mam TRIS-307P czy tą zabaweczkę masz na myśli jeżeli chodzi o zwrotnicę multimedialną? Czyżby już takich TRIS-ów nie dawali tylko najzwyklejszy rozgałęźnik F ...... to wyjście gdzie ma być dostępne analogowa TV od 87MHz w górę .... pozostałe dwa DATA i TV zamknięte są terminatorami 75 Ohm.


Tak, dokładnie, :arrow: nie dają Trisów. Na tym "trzecim" wyjściu jest normalny (analogowy i cyfrowy) sygnał UPC tylko bez KZ. Ja mam tam podłączony TV z MediaModułem CI+.

No więc nie jestem w stanie Ci pomóc i to co napisałem wcześniej nie ma u Ciebie zastosowania.

dekiel napisał/a:
Czyli co wywalić Trisa i na żywca modem wpiąć się w linię?
Tak. Poobserwuj zachowanie. Ale i tak za jakiś czas zgłoś problem. Niech przyjedzie technik z miernikiem, może się coś wyjaśni.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 17:45   

dekiel napisał/a:
Z TV nie korzystam żadnej więc w praktyce tylko wyjście nr 1 DATA wykorzystuję jako linię do modemu, pozostałe dwa DATA i TV zamknięte są terminatorami 75 Ohm.

Tris 307P ma 3 gniazda data i jedno rtv? To jest pewne? Do tej pory myślałem, że ta zwrotnica ma 2 gniazda DATA i 1 RTV.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-05-2017, 17:55   

DATA + DATA + RTV


DATA + RTV


Porównanie:


Są też takie:
DATA + RTV + RTV
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 17:58   

Pitrek napisał/a:
DATA + DATA + RTV

Tak myślałem, że dekiel się pomylił. Dzięki za sprostowanie.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-05-2017, 18:16   

Domyślam się, że dekiel nie pomylił się.
dekiel napisał/a:
Bo mój TRIS ma podział pasm gdzie trzecie wyjście ma niby wytłumione pasmo kanałów upload jako to wyjście gdzie ma być dostępne analogowa TV od 87MHz w górę...tylko wyjście nr 1 DATA wykorzystuję jako linię do modemu, pozostałe dwa DATA i TV zamknięte są terminatorami 75 Ohm.

"pozostałe dwa DATA i TV", nie pozostałe dwa DATA i TV, tylko pozostałe dwa, DATA i TV.

Kłania się interpunkcja.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 23-05-2017, 18:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 141
Wysłany: 23-05-2017, 18:22   

Nie pomylił się tylko tak odebrałeś słowo pisane :) zabrakło dwukropka lub wypunktowania co składa się na te 3 wyjścia i wyszło, że są 3 telewizyjne.
Poproszę zdjęcie obecnie montowanych trójników. Jak bierzesz sam net bez TV to trójnik też wstawiają czy raczej na żywca modem w linię wpięty?
Mają te obecne trójniki galwaniczną izolację jak TRIS? Czy raczej wszystko idzie na żywca ekranem i gorącym łącznie z DC.
Z tego co mi wiadomo na mojej linii jest jeszcze wpięty dodatkowo na dole w szafce tłumik pasmowy żeby wyciąć pasmo TV (bo nie brałem TV) czyli tłumi pewnie od 108-700MHz? Nie wiem ile on wprowadza dodatkowego tłumienia poza swoim pasmem zaporowym (czyli w pasmach pracy modemu). Jest gdzieś zdjęcie takiego tłumika pasmowego?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-05-2017, 18:24   

Nie nadążałem pisać, wiadomo o co chodzi, nie czepiajmy się.

Nie masz Wujka Google'a.
:arrow: http://www.dipol.com.pl/f...jnych_bib17.htm
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-05-2017, 18:31   

Nie chciałem być złośliwy jak by co. ;)
dekiel napisał/a:
Jak bierzesz sam net bez TV to trójnik też wstawiają czy raczej na żywca modem w linię wpięty?

U niektórych klientów co wzięli sam net ponoć modem jest na żywca wpinany w linię (dzięki temu sygnał płynący do modemu nie jest za niski).
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-05-2017, 18:37   

W mieszkaniach widziałem takie rozgałęźniki:


Nawet jak w mieszkaniu by nic nie było, to nie tak na "żywca", każdy i tak jest odseparowany jakimś odgałęźnikiem (TAP) w skrzynce na korytarzu lub piwnicy.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: