Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Taki sygnal na Thomsonie. Czy wolac technika UPC?
Autor Wiadomość
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-05-2017, 22:13   

Atlas334 napisał/a:
Makaroni napisał/a:
Wymiana na Compala to dobrze czy zle? Mam nadzieje ze nadal bede mogl zmieniac soft mac w razie potrzeby i robic port forward na Compalu? (Czytalem na forach zeby uwazac na Technicolor, wiec to pamietam ze jak co to nie zgadzac sie na wymiane xD)


Na ten moment bym odradzał:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9766

W razie, gdyby to była usterka modemu i faktycznie miał być wymieniony to ja bym Ci radził naciskać na Ubee albo Cisco (szanse równe zeru).

Ostatnio spalił się zasilacz od mojego Cisco.

W momencie zgłaszania "usterki" nie wiadomo było, czy spalił się sam zasilacz, czy nie uszkodził się modem (nie paliły się żadne diody), więc technik na wszelki wypadek przyszedł z nowym sprzętem. Przyniósł Ubee, także nie jest to chyba coś nieosiągalnego...
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-05-2017, 22:21   

omufo napisał/a:
W momencie zgłaszania "usterki" nie wiadomo było, czy spalił się sam zasilacz, czy nie uszkodził się modem (nie paliły się żadne diody), więc technik na wszelki wypadek przyszedł z nowym sprzętem. Przyniósł Ubee, także nie jest to chyba coś nieosiągalnego...

Chodziło o Cisco.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-05-2017, 22:25   

Makaroni
Jeżeli nie chcesz Compala, to podaj :arrow: opisane tu z nim problemy.
Jeżeli nie chcesz Thomsona, to podaj im, że urządzenie końcowe Klienta podłączone do sprzętu UPC musi mieć publiczny adres IP. Jakby coś marudzili to w :arrow: tym wątku jest napisane, jakich argumentów użyć.

Więc zostaje Ubee.
_________________
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 12-05-2017, 10:00   

Naprawione xD

Nie uwierzycie co sie okazalo...

Wiec przyszedl technik, pelna kulturka.

Pokazalem mu co sie dzieje na Thomsonie.

Pierwsze co, odlaczyl oczywiscie splitter... no i nie dalo poprawy.

Tez byl zdziwiony co jest grane, poszedl do skrzynki, popytal czy mam gdzies inne wejscie koncentryka na mieszkanie, ja mowie, ze nie, nie kojarze... wiec pyta jak tu kabel idzie, ja mowie, no bylo po remoncie zanim sie wprowadzilem pod podloga i w sciane... kto to wie jak to tam idzie teraz.

Dotarlismy do szafki nad drzwiami wejsciowymi... wyciagam pudla ktore tam babcia trzyma i technik tam patrzy... ale numer. Jest KOLEJNY rozgaleznik! i kabel przylepiony do niego czarna tasma klejaca -_-'...

Wyciagnal ten balagan, polaczyl kabelek na tasmie, podal balagan mowiac nonszalancko "To moze juz pan wyrzucic, te rozgalezniki tez bo to stara instalacja..."

Wlaczyl speed test... 118.19 na 6 do 9ms bez ani sekundy spadku predkosci.

No nie jest 120... ale przynajmniej zostawili Thomsona wiec nie narzekam! (Juz mial jakis zastepczy router ze soba, cos w brazowym kartonie, ale nie bylo firmowe tylko ze wireless gateway napisane i jakies litery ale nie UPC w rogu kartonu, do srodka nie patrzylem wiec nawet nie wiem co mnie ominelo xD)

Najlepsze jak wlaczyl na kompie brata, a on nie uaktualnia nic, speed test i sie pyta "A nie wie pan od czego to zalezy, ze speed test tutaj wlacza sie stara strona? Bo ja tej starej wersji to juz daaaawno nie widzialem.". Mowie wiec, ze tu sie podrozuje w czasie i tak to jest xD

Tak czy inaczej, dobrze, ze nie probowalem tego "przeczekac" haha, bo bym walczyl z fizyka zrywanego kabla i nic by mi to nie pomoglo a teraz wreszcie mam internet jak bylo.

[ Dodano: 12-05-2017, 11:04 ]
Dla porowania, tak aktualnie wyglada polaczenie na Thomsonie po naprawie:

ssssaaawewe.png
Plik ściągnięto 58 raz(y) 39,7 KB

 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-05-2017, 10:27   

No i Super.
Najważniejsze, że wszystko gra i jesteś zadowolony z Thomsona.

Dla nas wszystkich nauczka :oops: /informacja :idea: , że jednak trzeba sprawdzać kable po kolei, już były na forum opisywane takie przypadki, że kable krążyły :P nie wiadomo gdzie.
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 12-05-2017, 12:23   

Makaroni napisał/a:
No nie jest 120... ale przynajmniej zostawili Thomsona wiec nie narzekam! (Juz mial jakis zastepczy router ze soba, cos w brazowym kartonie, ale nie bylo firmowe tylko ze wireless gateway napisane i jakies litery ale nie UPC w rogu kartonu, do srodka nie patrzylem wiec nawet nie wiem co mnie ominelo xD)


To pudełko, które opisujesz co do opakowanie Compala (Connect Boxa). Dobrze, że udało się rozwiązać problem w taki a nie inny sposób, bo na Compalu byś tych 10ms nie zobaczył.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: