Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Taki sygnal na Thomsonie. Czy wolac technika UPC?
Autor Wiadomość
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 10-05-2017, 19:04   Taki sygnal na Thomsonie. Czy wolac technika UPC?

Witam

Od Maja strasznie mi spowolnilo przedkosc 120Mbit/s UPC.

Co ciekawe, upload jest nadal ok, pelna predkosc.

Download z drugiej strony tragedia, strasznie skacze predkosc. Jak patrze na wykres predkosci to predkosc wacha sie glownie na niskim ledwo 1MB/s i co jakis czas sobie "skoczy" z powrotem do wczesniej standardowego 8-9MB/s.

Testowalem wszelako, podlaczenie kablem Ethernet.

Zaczalem obserwowac co sie dzieje na kanalach Thomsona... i zauwazylem ze bardzo sie SNR wacha i co ciekawiej, czasem gubi z 1 lub 2 kanaly na "unknown" jak na zalaczonym zrzucie.

Probowalem odkrecic kabel od tego rozdzielacza (taka 1 wejscie i 3 wyjscia z czego tylko srodkowe uzywane, potem idzie do Thomsona) i modemu... przykrecic ponownie myslac ze moze sie cos poluzowalo. Niestety nic to nie dalo.

Najgorzej jest miedzy 14 a 16.
W nocy sie troszke poprawia ale nie tak jak bylo.

Chcialbym miec internet jak milem przez lata... :(

Drugie pytanie, czy przy tym regulowaniu sygnalu musi byc osoba ktora podpisala umowe obecna? Umowa jest na babcie bo to jej mieszkanie, wiec musial bym ja fatygowac jesli musi byc przy techniku.

Trzecie pytanie. Czy regulacja sygnalu i ewentualnie jak stwierdza ze trzeba cos wymieniac jak tego Thomsona, kosztuje? Jesli tak, ile pieniedzy przygotowac?

Z gory dzieki za wszelka pomoc.

slow.png
Plik ściągnięto 11 raz(y) 38,49 KB

ssss.png
Plik ściągnięto 53 raz(y) 48,74 KB

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 10-05-2017, 19:09   

Makaroni napisał/a:
Probowalem odkrecic kabel od tego rozdzielacza (taka 1 wejscie i 3 wyjscia z czego tylko srodkowe uzywane, potem idzie do Thomsona) i modemu... przykrecic ponownie myslac ze moze sie cos poluzowalo. Niestety nic to nie dalo.

Jesteś w stanie pominąć rozgałęźnik? Jeśli tak to zrób to.
Makaroni napisał/a:
Drugie pytanie, czy przy tym regulowaniu sygnalu musi byc osoba ktora podpisala umowe obecna? Umowa jest na babcie bo to jej mieszkanie, wiec musial bym ja fatygowac jesli musi byc przy techniku.

Nie. Musi być jedynie osoba pełnoletnia
Makaroni napisał/a:
Trzecie pytanie. Czy regulacja sygnalu i ewentualnie jak stwierdza ze trzeba cos wymieniac jak tego Thomsona, kosztuje? Jesli tak, ile pieniedzy przygotowac?

Jeśli Thomson jest uszkodzony to wymiana jest darmowa.
_________________
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 10-05-2017, 19:49   

Dzieki za odpowiedz, MrPepka.

Super sugestia z tym rozgaleznikiem, wyglada ze taki sam kabel i tak samo przykrecony (tyle ze ten co idzie do rozgaleznika pozlacany xD. Niestety bardzo mocno jest przykrecony (i do tego jest pod ta plastikowa obudowa wiec nie latwo to chwycic paluchami) wiec musze zalatwic kombinerki bo bratu pozyczylem. Dam znac jak zalatwie jaki rezultat.

[ Dodano: 11-05-2017, 11:52 ]
OK, podlaczylem bez rozgaleznika i... jest jeszcze gorzej? Predkosc tak samo tragiczna albo gorzej (tak nisko wiec sam juz nie wiem ktory gorzej) a sygnal jak na zrzucie.

bez rozgaleznika moc downstream jest wysoko na +

z rozgaleznikiem jest... na minus xD

co teraz?

ssasa.png
Plik ściągnięto 37 raz(y) 38,67 KB

 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1509
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 11-05-2017, 15:44   

wołaj serwis UPC bo nic tu nie wymyślisz samemu. Chyba że masz jeszcze wcześniej jakiś rozgałęźnik, jeśli nie to nie ma co kombinować.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 11-05-2017, 15:45   

W ogóle jak wygląda twoja instalacja?
Choć kvs, ma rację. Trzeba wzywać serwis UPC.
_________________
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2017, 19:20   

Wlasnie bylem na "czacie" UPC z konsultantem. Bardzo mila obsluga, troche stylem jak G2A.

Podalem im dane tego downstream. Konsulstant powiedzial ze to samo widza z ich strony i ze przez to liczba bledow na polaczeniu moze siegac 90% (cokolwiek by to znaczylo).

I ze konieczna jest regulacja i naprawa.

Umowilem technika na jutro przed 12ta. I czekam co dalej. Generalnie, jestem dobrej mysli, mam nadzieje, ze dadza rade to zalatwic w jeden dzien bo w srode wyjezdzam na tydzien xD.

[ Dodano: 11-05-2017, 19:24 ]
A instalacja wyglada nastepujaco. Kabel bialy wpuszczony kolo drzwi wejsciowych (skrzynka UPC na korytarzu doslownie 4 metry od moich drzwi wejsciowych). Idzie pod podloga pod sciana na drugi koniec pokoju, tam wychodzi ta "pozlacana" koncowka. Ten bialy UPC rozgaleznik z 3 wyjsciami. I to podlaczone do routera-modemu Thomson. Nastepnie kabel ethernet do komputera. Nie korzystam z niczego poza internetu z UPC.
Ostatnio zmieniony przez Makaroni 11-05-2017, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 227
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 11-05-2017, 19:30   

A przy okazji Ci pewnie wymienią tego Thomsona na Compala. Co może nie być do końca dobrym ruchem.
Ostatnio zmieniony przez Atlas334 11-05-2017, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2017, 19:36   

Wymiana na Compala to dobrze czy zle? Mam nadzieje ze nadal bede mogl zmieniac soft mac w razie potrzeby i robic port forward na Compalu? (Czytalem na forach zeby uwazac na Technicolor, wiec to pamietam ze jak co to nie zgadzac sie na wymiane xD)
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 227
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 11-05-2017, 19:38   

Makaroni napisał/a:
Wymiana na Compala to dobrze czy zle? Mam nadzieje ze nadal bede mogl zmieniac soft mac w razie potrzeby i robic port forward na Compalu? (Czytalem na forach zeby uwazac na Technicolor, wiec to pamietam ze jak co to nie zgadzac sie na wymiane xD)


Na ten moment bym odradzał:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9766

W razie, gdyby to była usterka modemu i faktycznie miał być wymieniony to ja bym Ci radził naciskać na Ubee albo Cisco (szanse równe zeru).
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2017, 19:41   

Dzieki za info Atlas.

[ Dodano: 11-05-2017, 20:40 ]
Troche poczytalem. Faktycznie ten Compal to cienko, rozumiem, ze te opuznienia potem podnosza ping... troche lipa bo wlasnie na Thomsonie zawsze mialem ladna 10ms zylete... :(

Bede naciskal jak co na Ubee. Szkoda tylko, ze w przeciwienstwie do Thomsona nie mozna w Ubee spoofowac MACa wiec nie mozna wymusic zmiany IP jak jakas stronka z tokenami powie ze "na dzien dzisiejszy dla twojego IP to tyle", no ale tu zostaje zawsze VPN i TOR.

Czytalem tez, ze Ubee EVW3226 po jakims update softu wylaczyli tryb bridge... czy nadal tak jest czy byla to tylko przejsciowa sytuacja?
 
 
c#Hunter 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 24
Wysłany: 11-05-2017, 21:50   

Moim skromnym zdaniem Technicolor to Thomson z nowszymi bebechami i poprawionym zasięgiem WiFi. Ubee ma nieco lepszy zasięg WiFi i moim zdaniem gorszy modem. Technicolora i Thomsona da się przestawić w bridge poprzez SNMP. To co czytałeś o Technicolorze to głównie problemy z poprzednim softem no i sporo było uwalonych egzemplarzy które się po prostu wieszały. Jak komuś trafił się sprawny Technicolor to na najnowszym sofcie jest naprawdę spoko.
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2017, 22:15   

c#Hunter napisał/a:
Ubee ma nieco lepszy zasięg WiFi i moim zdaniem gorszy modem.


W jakim sensie gorszy ten modem Ubee?

c#Hunter napisał/a:
To co czytałeś o Technicolorze to głównie problemy z poprzednim softem no i sporo było uwalonych egzemplarzy które się po prostu wieszały. Jak komuś trafił się sprawny Technicolor to na najnowszym sofcie jest naprawdę spoko.


Tylko ze jak powiem im, ze wybieram Technicolor na wymiane... i bedzie sie wieszac, to czy beda chetni wymienic go ponownie?
 
 
c#Hunter 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 24
Wysłany: 11-05-2017, 22:25   

Makaroni napisał/a:
c#Hunter napisał/a:
Ubee ma nieco lepszy zasięg WiFi i moim zdaniem gorszy modem.


W jakim sensie gorszy ten modem Ubee?

c#Hunter napisał/a:
To co czytałeś o Technicolorze to głównie problemy z poprzednim softem no i sporo było uwalonych egzemplarzy które się po prostu wieszały. Jak komuś trafił się sprawny Technicolor to na najnowszym sofcie jest naprawdę spoko.





Tylko ze jak powiem im, ze wybieram Technicolor na wymiane... i bedzie sie wieszac, to czy beda chetni wymienic go ponownie?



Ubee niektórym osobom zrywa połączenie po kilka razy dziennie no i w tym teście jitera czasu pakietów też szału nie ma po tym co ludzie tu pokazywali.

Bierz ubee. TE zerwania to może być kwestia kokretnego sprzętu. Z tym że u Ciebie spokojnie może być kłopot z sygnałem i Thomson jest sprawny, jak do tej pory byłeś z niego zadowolony to go zostaw.
 
 
Makaroni 
Klikacz

Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 8
Wysłany: 11-05-2017, 22:40   

Tak, Thomson byl zawsze solidny... do Maja. Zero zwisow, doslownie byl to najlepszy internet jaki dotychczas mialem :( . A sporo wysylam do Amazon Cloud i sciagam... Terabajty praktycznie (bakap dyskow). Wspolokator gra ostro online, wszystko bylo idealnie, do Maja. Az sobie przypomnialem czasy z limitowanym internetem po przekroczeniu transferu (Aster) i myslalem na poczatku ze to moze to xDDDD.

Jutro sie okaze... teraz ide grac w Terrarie dla odstresowania :mrgreen:

Dzieki jeszcze raz wszystkim za porady. Przynajmniej wiem czego sie spodziewac.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 11-05-2017, 22:48   

Makaroni napisał/a:
Ten bialy UPC rozgaleznik z 3 wyjsciami. I to podlaczone do routera-modemu Thomson. Nastepnie kabel ethernet do komputera. Nie korzystam z niczego poza internetu z UPC.

Po kiego splitter kiedy masz tylko internet? - wywalić zwrotnicę, bo w tym układzie jest zbędna.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: