Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odczytanie nazw kart wifi podłączonych do routera
Autor Wiadomość
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-04-2017, 21:53   

MrPepka napisał/a:
Uprawnień nie mogę edytować
Pitrek napisał/a:
Czy działa: Msinfo32.exe ?
Oczywiście, że działa
Pitrek napisał/a:
Czy działa: wbemtest ?
Również

Uprawnień nie musisz zmieniać jeżeli są dobre.
Jeżeli te dwa programy działają prawidłowo to się pogubiłem, bo przecież wcześniej pisałeś, że lokalnie to u Ciebie nie działa:
Lokalnie odpal "Zarządzanie komputerem", np. PPM na "Ten komputer"->"Zarządzaj".
"Usługi i aplikacje"->PPM na "Sterowanie usługą WMI"->Właściwości.
Powinieneś mieć komunikat "Pomyślnie podłączono do: <komputer lokalny> i podstawowe parametry:
Procesor:
System operacyjny:
Wersja systemu operacyjnego:
Dodatek Service Pack:
Wersja WMI:
Lokalizacja WMI: C:\Windows\system32\wbem

Odpal bezpośrednio z wiersza poleceń: WmiMgmt.msc , PPM: Właściwości, jaki dostajesz komunikat?

Te trzy programy odczytują informacje z WMI w ten sam sposób.
Może napraw repozytorium WMI, nic złego się nie stanie, utworzy się na nowo.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-04-2017, 22:08   

Pitrek napisał/a:
Jeżeli te dwa programy działają prawidłowo to się pogubiłem, bo przecież wcześniej pisałeś, że lokalnie to u Ciebie nie działa:

A co miałeś wtedy na myśli? Bo to, że mogę pobrać konfigurację mojego komputera to chyba normalne.

[ Dodano: 23-04-2017, 22:25 ]
Cytat:
Może napraw repozytorium WMI, nic złego się nie stanie, utworzy się na nowo.

Ok, ale jeżeli problem jest aż na 3 komputerach to czy jest możliwość uszkodzenia repozytorium WMI we wszystkich 3 komputerach?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-04-2017, 22:27   

MrPepka napisał/a:
Bo to, że mogę pobrać konfigurację mojego komputera to chyba normalne.
Tak, to jest normalne i prawidłowe, tylko wcześniej napisałeś:
MrPepka napisał/a:
Sprawdzone wcześniej i nie mogę uzyskać dostępu do tej usługi lokalnie i zdalnie i dotyczy to wszystkich komputerów podłączonych do mojej sieci domowej.

Skoro lokalnie na każdym z osobna działa, to też musi działać przez sieć.
MrPepka napisał/a:
Ok, ale jeżeli problem jest aż na 3 komputerach to czy jest możliwość uszkodzenia repozytorium WMI we wszystkich 3 komputerach?
Jeżeli działa lokalnie to nic nie jest uszkodzone, problemem jest "Administracja zdalna" Twoich komputerów w LANie.
Czy robiłeś/sprawdziłeś to co napisałem wcześniej.
Sprawdź czy łączysz się do ukrytego udziału: "\\nazwa_kompa\C$"
Odpal sobie program "Msinfo32.exe", Widok->Komputer zdalny i podaj jego nazwę, dowiesz się czy zdalnie możesz czytać.
Jeżeli lokalnie działa i FW są wyłączone to prawdopodobnie masz wyłączony zdalny UAC (możesz na chwilę wyłączyć całkowicie UAC) i masz włączone "Użyj Kreatora udostępniania (zalecane)" wg mnie to jest niezalecane.
Sprawdź Usługi: :arrow: http://axence.net/help/ne...nabling_wmi.htm


Jakie dokładnie dostajesz komunikaty?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-04-2017, 15:29   

Pitrek napisał/a:
Sprawdź czy łączysz się do ukrytego udziału: "\\nazwa_kompa\C$"
Odpal sobie program "Msinfo32.exe", Widok->Komputer zdalny i podaj jego nazwę, dowiesz się czy zdalnie możesz czytać.
Jeżeli lokalnie działa i FW są wyłączone to prawdopodobnie masz wyłączony zdalny UAC (możesz na chwilę wyłączyć całkowicie UAC) i masz włączone "Użyj Kreatora udostępniania (zalecane)" wg mnie to jest niezalecane.
Sprawdź Usługi: :arrow: http://axence.net/help/ne...nabling_wmi.htm

Sprawdzałem na WMI Browser na androidzie i dalej nie mogę połączyć się z moim komputerem stacjonarnym po WMI.
Pitrek napisał/a:
Jakie dokładnie dostajesz komunikaty?

Access denied (odmowa dostępu). Dostaję to nawet jak mam w kompie wyłączone firewalle.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 24-04-2017, 15:59   

Co z tym:
Sprawdź czy łączysz się do ukrytego udziału: "\\nazwa_kompa\C$"
Wyłacz "Użyj Kreatora udostępniania (zalecane)"
Wyłącz UAC, uruchom komp na nowo, sprawdź czy teraz WMI działa.
Sprawdź Usługi:
    COM+ Event System
    Remote Access Auto Connection Manager
    Remote Access Connection Manager
    Remote Procedure Call (RPC)
    Remote Procedure Call (RPC) Locator
    Remote Registry
    Server
    Windows Management Instrumentation
    Windows Management Instrumentation Driver Extensions
    WMI Performance Adapter
    Workstation
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-04-2017, 16:08   

Pitrek napisał/a:
Sprawdź czy łączysz się do ukrytego udziału: "\\nazwa_kompa\C$"

Jak mam to zrobić na androidzie?
Pitrek napisał/a:
Wyłacz "Użyj Kreatora udostępniania (zalecane)"

Zrobione już wcześniej. Nic nie dało
Pitrek napisał/a:
Wyłącz UAC, uruchom komp na nowo, sprawdź czy teraz WMI działa.

Już dawno wyłączyłem i też nic.
Pitrek napisał/a:
Sprawdź Usługi:

COM+ Event System
Remote Access Auto Connection Manager
Remote Access Connection Manager
Remote Procedure Call (RPC)
Remote Procedure Call (RPC) Locator
Remote Registry
Server
Windows Management Instrumentation
Windows Management Instrumentation Driver Extensions
WMI Performance Adapter
Workstation

Włączone już wcześniej
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 24-04-2017, 16:55   

MrPepka napisał/a:
Pitrek napisał/a:
Sprawdź czy łączysz się do ukrytego udziału: "\\nazwa_kompa\C$"
Jak mam to zrobić na androidzie?
Na któryms z tych komputerów:
MrPepka napisał/a:
Ok, ale jeżeli problem jest aż na 3 komputerach to czy jest możliwość uszkodzenia repozytorium WMI we wszystkich 3 komputerach?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-04-2017, 13:54   

No więc sprawdziłem i przy łączeniu do ukrytych udziałów również mam ten komunikat odmowa dostępu.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-04-2017, 18:35   

No to możesz zacząć szukać problemu od początku.

1. Może masz wyłączone udziały administracyjne, niektóre Tweakery to wyłączają

2. Czy masz właściwie skonfigurowaną sieć, Klient MS, Udostępnianie, wyszukiwanie sieci itp.

Musisz doprowadzić do sytuacji, że w LANie będzie możliwe dostanie się z jednego komputera do drugiego. Następnie możesz sprawdzić, czy możesz zdalnie zarządzać innym kompem (Połącz do innego komputera...), czy możesz zdalnie otworzyć jego rejestr (Podłącz rejestr sieciowy ...).
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-04-2017, 19:48   

Pitrek napisał/a:
1. Może masz wyłączone udziały administracyjne, niektóre Tweakery to wyłączają

Mam tam zaznaczoną pierwszą opcję "Only the files and programs that users specify are available offline". Ta opcja ma być zaznaczona czy ta trzecia?
Pitrek napisał/a:
2. Czy masz właściwie skonfigurowaną sieć, Klient MS, Udostępnianie, wyszukiwanie sieci itp.

Wszystko co pokazałeś w tym drugim screenie mam włączone.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-04-2017, 21:48   

Ustawienia trybu offline są w tym przypadku nieistotne, pierwsza opcja jest domyślna.

Ciężka sprawa, coś masz nieźle nagmerane.
Sprawdź czy w ogóle możesz się uwierzytelnić na innym komputerze: w eksploratorze wpisz:
"\\nazwa_kompa" , czy pyta Cię o nazwę usera i hasło, czy się łączy pokazując pusto lub ewentualne udziały?
Utwórz jakieś udostępnienie do jakiegoś katalogu na innym komputerze, czy łączysz się do niego? Jeżeli się nie uda to wykonaj "Diagnozuj", tam w szczegółach jest podana przyczyna.
Jeżeli się da to dobrze.
Na komputerze do którego się łączysz:
W opcjach folderów masz już wyłączone "Użyj kreatora udostępniania.."
W "Zaawansowane ustawienia udostępniania", "Włącz udost. chronione hasłem"
Wyłącz "Grupę domową".
Wyłącz "Remote UAC":
Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System]
"LocalAccountTokenFilterPolicy"=dword:00000001
Jeżeli masz na czas prób wyłączony FW to nie musisz robić żadnych reguł.
W "Wierszu poleceń" wykonaj:
"net config" czy nie zgłasza błędów, powinno być: Serwer i Stacja robocza.
"net view" czy nie zgłasza błędów, "Na liście nie ma żadnych wpisów." to nie błąd.
"nbtstat -n" czy nie zgłasza błędów
netstat -an | find "135"
netstat -an | find "445" , czy nasłuchuje na tych portach.



Powodzenia.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-04-2017, 22:10   

Tak na szybko:
Pitrek napisał/a:
Ciężka sprawa, coś masz nieźle nagmerane.
Sprawdź czy w ogóle możesz się uwierzytelnić na innym komputerze: w eksploratorze wpisz:
"\\nazwa_kompa" , czy pyta Cię o nazwę usera i hasło, czy się łączy pokazując pusto lub ewentualne udziały?

Sprawdziłem to i łączę się z moim komputerem bez problemu.
Pitrek napisał/a:
Wyłącz "Remote UAC":

Wyłączone
Pitrek napisał/a:
W "Wierszu poleceń" wykonaj:
"net config" czy nie zgłasza błędów, powinno być: Serwer i Stacja robocza.

Nie zgłasza
Pitrek napisał/a:
"net view" czy nie zgłasza błędów, "Na liście nie ma żadnych wpisów." to nie błąd.

Również nie zgłasza
Pitrek napisał/a:
"nbtstat -n" czy nie zgłasza błędów

Jeżeli przy nazwie mojego komputera przy type ma być unique to wszystko jest ok
Pitrek napisał/a:
netstat -an | find "135"
netstat -an | find "445" , czy nasłuchuje na tych portach.

Nasłuchuje na obu
Resztę sprawdzę jutro ;)
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-04-2017, 22:17   

Poczytaj jeszcze to:
:arrow: https://www.google.pl/sea...istrative+share
Może ja coś pomijam.

A Propos WMI:
winmgmt /salvagerepository

:arrow: https://www.google.pl/sea...i+access+denied
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-04-2017, 13:30   

W międzyczasie odwiedziłem ten temat:
https://social.technet.microsoft.com/Forums/lync/en-US/4f33837b-1cb1-4648-85b1-3ba87cbfe93e/wmi-remote-access-denied?forum=winserverManagement
I sprawdziłem te trzy kroki i też nic. Wszędzie uprawnienia są przyznane domyślnie. Jedynie z pierwszego kroku nie rozumiem 7 i 8 kroku (gdzie mam to sprawdzić?). Co ciekawe problem dotyczy wszystkich 3 komputerów które są połączone z moim routerem a na stacjonarce zrobiłem praktycznie wszystko co się dało. Wspomniałeś, że jeżeli wszystko robię z mojego wewnętrznego LAN-u to z routera jest wykorzystywana tylko część switchowa. Ale patrząc na to co zrobiliśmy to wygląda jak by router jednak coś blokował. A może mi się tylko wydaje. Nie wiem.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3566
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-04-2017, 20:17   

MrPepka napisał/a:
Jedynie z pierwszego kroku nie rozumiem 7 i 8 kroku (gdzie mam to sprawdzić?)

Wiersz Poleceń (Administrator) ->DCOMCNFG
Dalej to obrazkowo:


Tylko moim zdaniem, to Ty nie masz problemu z WMI, lecz ze zdalną administracją komputerami.
Co do LANu, to router robi tylko za switch, nic nie blokuje, jak chcesz to zrób sobie "przekrosa" i połącz ze sobą tylko dwa komputery.

Jeżeli nie masz to dodaj ten klucz.
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System
"LocalAccountTokenFilterPolicy"=dword:00000001

Muszą działać najprostsze rzeczy np. "Podgląd zdarzeń" zdalnego komputera.
PPM "Podgląd zdarzeń (Lokalny)"->"Podłącz do innego komputera..."->"Inny komputer:"
Nawet nie musisz mieć identycznych kont i haseł. Zaznaczasz (ptaszkiem) "Połącz się jako inny użytkownik:
"Wybierz użytkownika:" NAZWA_KOMPA\JAKIS_ADMIN i hasło no i musi się połączyć.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 27-04-2017, 20:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: