Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odczytanie nazw kart wifi podłączonych do routera
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-04-2017, 12:28   Odczytanie nazw kart wifi podłączonych do routera

Komuś się udało odczytać karty wifi z komputera podłączonych do routera? Na Androidzie korzystam z appki fing i choć modele telefonów, routera cz telewizorów odczytuje bez problemu tak z komputerami (czy drukarką) nie jest to takie proste. O ile drukarka może faktycznie nie przekazywać swojego modelu tak o tyle z komputerami to już dziwnie wygląda.
Czy ja coś robię źle?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 09-04-2017, 12:38   Re: Odczytanie nazw kart wifi podłączonych do routera

Komputery maja Firewalle i one blokuję wykrywanie.
Na chwilę powyłączaj FW na komputerach, a włącz "Udostępnianie plików", "Wykrywanie ..", "NetBiosy" i sprawdź jeszcze raz.

Możesz użyć na komputerach jakiś skaner i zobaczyć czy one miedzy sobą dają się skanować.
:arrow: https://www.softperfect.c...networkscanner/

WOW, zrobili go "płatny" :evil: Poszukaj wersji free 6.2.1.
:arrow: http://dl2.filehippo.com/...4a52d8722fe516b
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-04-2017, 12:51   

Ajć. Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. No więc komputer jest wykrywany (żaden firewall go nie blokuje) ale nie mogę odczytać modelu karty wifi (lub przewodowej) jaką ma dany komputer. O to mi chodziło.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 09-04-2017, 13:01   

Jeżeli Twój program czyta ich MAC Adresy, to po nich TYLKO rozpozna producenta karty sieciowej. Reszta informacji jest do ściągnięcia po WMI, a to już mogą blokować FW.
O taki ekran Ci chodziło?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-04-2017, 13:07   

Pitrek napisał/a:
Jeżeli Twój program czyta ich MAC Adresy, to po nich TYLKO rozpozna producenta karty sieciowej. Reszta informacji jest do ściągnięcia po WMI, a to już mogą blokować FW.

OK. WMI mam włączone, a firewall wyłączony, ale dalej nie odczytuje modelu karty przewodowej z komputera. Czy jakaś jeszcze usługa musi być włączona?

[ Dodano: 09-04-2017, 14:12 ]
Pitrek napisał/a:
O taki ekran Ci chodziło?

O taki, z tym, że chodziło mi o to żeby odczytywał model karty wifi (lub ethernet) a zamiast tego przy hostname podaje nazwę...mojego komputera. A chciałbym żeby przy hostname podawał również model karty wifi. A znasz może ip scanner na androida odczytujący informacje z WMI? Bo może FIng tego nie obsługuje?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 09-04-2017, 13:14   

Jeżeli masz dwa komputery w swoim LANie, to uruchom "Zarządzanie komputerem". PPM na "Zarządzanie komputerem (lokalne)"->"Podłącz do innego komputera", podaj nazwę i zobaczysz czy łączysz się się z tym drugim. Po połączeniu->"Usługi i aplikacje"->PPM na "Sterowanie usługą WMI"->Właściwości.
Jak pokaże Ci procka tego drugiego, to znaczy że łączysz się z nim.

A ten program potrafi to zrobić?


Niestety musisz szukać sam.
:arrow: http://www.topapps.net/an...-engineer.html/
:arrow: https://play.google.com/store/apps/collection/similar_apps_com.overlook.android.fing?clp=qgEhCh8KGWNvbS5vdmVybG9vay5hbmRyb2lkLmZpbmcQARgD:S:ANO1ljJX3JU
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-04-2017, 14:08   

Powracam do tego tematu. No więc sprawa wygląda tak:
Na Windows używam SoftPerfect Network Scanner gdzie obsługa WMI jest. Model karty sieciowej też odczytuje, ale trzeba to zaznaczyć w samym programie żeby wyświetlał te informacje (w zakładce Remote Performance). Więc nie wiem czy to jest jeszcze po WMI. Natomiast w apce Fing nie doszukałem się obsługi WMI. Wysłałem opinię o tej apce do google play z pytaniem czy ta obsługa zostanie dodana, ale odpowiedzi się nie doczekałem (skrobnę jeszcze maila do dewelopera z tym pytaniem jeszcze bo widzę, że deweloper olewa opinie na google play niezależnie od tego w jakim języku są). A dzisiaj wyszła aktualizacja do Fing i to WMI nie zostało dodane. Ktoś zna alternatywę podobną do Finga, ale na Android? Wolałbym Network scanner od softperfect, ale nie mogę znaleźć jego edycji na Android.

[ Dodano: 16-04-2017, 19:58 ]
Aha i network scanner nie chce pobrać nazwy karty wifi w laptopie choć jest na nim włączone WMI.
Coś jeszcze powinno być włączone?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-04-2017, 22:30   

Wszystko to jest w WMI i można odczytać w "SoftPerfect Network Scanner", tylko nie w "Remote Performance", a w "Remote WMI".
Karta sieciowa jest w "WMI Class", "Win32_PerfRawData_Tcpip_NetworkInterface", "Name"

Czyli dodaj sobie zapytanie: "SELECT Name FROM Win32_PerfRawData_Tcpip_NetworkInterface"

Żeby tym programem skanować inne komputery to Firewalle na nich muszą na to zezwalać i musi być takie samo konto (administracyjne) i hasło na badanym komputerze, żeby można było się na nim uwierzytelnić. Inna możliwość to ustawić "Autentication": "Use specific account" i podać konto i hasło administracyjne na badanym kompie.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-04-2017, 13:59   

Pitrek, ja tak tobie dałem punkt, ale przyznam się, że u mnie nie udało się połączyć z tą usługą mimo wyłączonych firewalli i mimo przyznanych stosownych uprawnień.

[ Dodano: 23-04-2017, 15:29 ]
A takie pytanie mam. Czy WMI do działania nie wykorzystuje przypadkiem jakiegoś portu? Bo jeżeli firewall może ją blokować to może blokuje bardziej port tej usługi aniżeli samą usługę.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-04-2017, 14:38   

No to trzeba zacząć od sprawdzenia czy wszystko zrobiłeś jak trzeba, a dopiero później za odczytywanie karty sieciowej.
Odpal "SoftPerfect Network Scanner". Kliknij w "Remote WMI" (Ctrl+W).
Domyślnie jest tam już zdefiniowanych kilka parametrów, które można odczytać ze skanowanych komputerów.
"Windows Name", "CPU Make/Model", "RAM Size", "Caption".

Uruchom skanowanie, jeżeli wszystko masz dobrze zrobione to w tych kolumnach będziesz miał parametry skanowanych komputerów. Jeżeli parametry nie zostaną odczytane to masz coś skopane i nie ma co się brać za odczytywanie nazwy karty siecowej. Musisz najpierw ustalić co masz źle zrobione.

Jeżeli parametry są odczytywane poprawnie, to teraz możesz zdefiniować nowe wyszukanie WMI, czyli "nazwę karty sieciowej".
Kliknij w "Remote WMI" (Ctrl+W).
  • New...
  • Item name: np. "Karta Sieciowa"
  • WQL Statement: możesz wkleić "SELECT Name FROM Win32_PerfRawData_Tcpip_NetworkInterface"
    lub wybrać z WMI Class: "Win32_PerfRawData_Tcpip_NetworkInterface"
  • WMI Result Set: "Name"
Już podczas definiowania tego będziesz widział parametry z Twojego lokalnego komputera.

[ Dodano: 23-04-2017, 15:51 ]
Na badanych komputerach musi być włączona usługa "Instrumentacja zarządzania Windows".
Musi być zezwolenie na ruch na porcie 135 (TCP).
Na próbę po prostu wyłącz firewalla.
Można sprawdzić czy można odczytać parametry WMI zdalnego komputera bez programu "SoftPerfect Network Scanner", już o tym pisałem wcześniej.
Pitrek napisał/a:
Jeżeli masz dwa komputery w swoim LANie, to uruchom "Zarządzanie komputerem". PPM na "Zarządzanie komputerem (lokalne)"->"Podłącz do innego komputera", podaj nazwę i zobaczysz czy łączysz się się z tym drugim. Po połączeniu->"Usługi i aplikacje"->PPM na "Sterowanie usługą WMI"->Właściwości.
Jak pokaże Ci procka tego drugiego, to znaczy że łączysz się z nim.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-04-2017, 15:04   

Pitrek napisał/a:
Odpal "SoftPerfect Network Scanner". Kliknij w "Remote WMI" (Ctrl+W).
Domyślnie jest tam już zdefiniowanych kilka parametrów, które można odczytać ze skanowanych komputerów.
"Windows Name", "CPU Make/Model", "RAM Size", "Caption".

Uruchom skanowanie, jeżeli wszystko masz dobrze zrobione to w tych kolumnach będziesz miał parametry skanowanych komputerów. Jeżeli parametry nie zostaną odczytane to masz coś skopane i nie ma co się brać za odczytywanie nazwy karty siecowej. Musisz najpierw ustalić co masz źle zrobione.

Tych parametrów nie mogę odczytać. Dotyczy to wszystkich komputerów podłączonych do mojej sieci domowej.
Pitrek napisał/a:
Na badanych komputerach musi być włączona usługa "Instrumentacja zarządzania Windows".

Włączone
Pitrek napisał/a:
Musi być zezwolenie na ruch na porcie 135 (TCP).

A czy muszę ten port przekierować na moim routerze?
Pitrek napisał/a:
Na próbę po prostu wyłącz firewalla.

Wyłączyłem i nic nie dało

[ Dodano: 23-04-2017, 16:05 ]
Cytat:
Można sprawdzić czy można odczytać parametry WMI zdalnego komputera bez programu "SoftPerfect Network Scanner", już o tym pisałem wcześniej.

Również nie mogę. Sprawdzałem również na WMI browser na androidzie i też nic.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-04-2017, 15:46   

MrPepka napisał/a:
A czy muszę ten port przekierować na moim routerze?

A skąd to pytanie?
Sądziłem, że wszystko co robisz jest w sieci LAN. Jeżeli tak jest, to z routera jest wykorzystywana tylko jego "switch'owa"część i nic nie trzeba przekierowywać. Na badanych kompach musi być zezwolony ruch, oprócz portu 135, także 139, 445, 593 (TCP), ale o tym już było. Sprawdź czy łączysz się do ukrytego udziału: "\\nazwa_kompa\c$" .
No to trzeba zacząć od początku.
Na każdym z komputerów z osobna sprawdź prawidłowe działanie WMI.
Trzeba ustalić, czy problem jest lokalny, czy zdalny. W tym celu należy spróbować uzyskać dostęp do usługi WMI lokalnie, aby wykluczyć problemy z siecią. Jeśli problem występuje nawet w przypadku uzyskiwania dostępu do usługi WMI lokalnie, oznacza to, że masz namieszane w systemie.
Lokalnie odpal "Zarządzanie komputerem", np. PPM na "Ten komputer"->"Zarządzaj".
"Usługi i aplikacje"->PPM na "Sterowanie usługą WMI"->Właściwości.
Powinieneś mieć komunikat "Pomyślnie podłączono do: <komputer lokalny> i podstawowe parametry:
Procesor:
System operacyjny:
Wersja systemu operacyjnego:
Dodatek Service Pack:
Wersja WMI:
Lokalizacja WMI: C:\Windows\system32\wbem

Jeżeli na wszystkich komputerach jest OK, to odpal sobie "SoftPerfect Network Scanner", skanując zakres Twojej sieci LAN, skanowaniu także podlega ten lokalny komputer, przy nim muszą być te informacje z WMI.

Przegraj na każdy badany komputer "SoftPerfect Network Scanner" i na nim przeskanuj sieć, przy każdym lokalnym komputerze muszą być informacje z WMI.

Możesz też mieć źle zdefiniowane uprawnienia do "C:\Windows\system32\wbem".
Może masz uszkodzone repozytorium WMI.

Usługa "Zdalne zarządzanie systemem Windows (WS-Management)" nie może być "Wyłączony", domyślnie jest na "Ręczne".

Odpal sobie program "Msinfo32.exe", Widok->Komputer zdalny i podaj nazwę, dowiesz się czy zdalnie możesz czytać.

Poczytaj :arrow: u wujka Google i sprawdź co masz nie tak.

[ Dodano: 23-04-2017, 17:15 ]
Jeżeli lokalnie działa i FW są wyłączone to prawdopodobnie masz wyłączony zdalny UAC (możesz na chwilę wyłączyć całkowicie UAC) i masz włączone "Użyj Kreatora udostępniania (zalecane)" wg mnie to jest niezalecane.

Odpal "wbemtest".
Możesz też sprawdzić: :arrow: https://www.microsoft.com...ls.aspx?id=7684
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-04-2017, 16:54   

Pitrek napisał/a:
Na każdym z komputerów z osobna sprawdź prawidłowe działanie WMI.
Trzeba ustalić, czy problem jest lokalny, czy zdalny. W tym celu należy spróbować uzyskać dostęp do usługi WMI lokalnie, aby wykluczyć problemy z siecią. Jeśli problem występuje nawet w przypadku uzyskiwania dostępu do usługi WMI lokalnie, oznacza to, że masz namieszane w systemie.
Lokalnie odpal "Zarządzanie komputerem", np. PPM na "Ten komputer"->"Zarządzaj".
"Usługi i aplikacje"->PPM na "Sterowanie usługą WMI"->Właściwości.
Powinieneś mieć komunikat "Pomyślnie podłączono do: <komputer lokalny> i podstawowe parametry:
Procesor:
System operacyjny:
Wersja systemu operacyjnego:
Dodatek Service Pack:
Wersja WMI:
Lokalizacja WMI: C:\Windows\system32\wbem

Sprawdzone wcześniej i nie mogę uzyskać dostępu do tej usługi lokalnie i zdalnie i dotyczy to wszystkich komputerów podłączonych do mojej sieci domowej.
Pitrek napisał/a:
Na badanych kompach musi być zezwolony ruch, oprócz portu 135, także 139, 445, 593 (TCP), ale o tym już było.

Ruch do tych portów nie jest blokowany.

[ Dodano: 23-04-2017, 17:55 ]
Pitrek napisał/a:
Możesz też mieć źle zdefiniowane uprawnienia do "C:\Windows\system32\wbem".

Jak one mają być prawidłowo zdefiniowane?

[ Dodano: 23-04-2017, 17:56 ]
Pitrek napisał/a:
Usługa "Zdalne zarządzanie systemem Windows (WS-Management)" nie może być "Wyłączony", domyślnie jest na "Ręczne".

Włączona
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-04-2017, 19:02   

Pitrek napisał/a:
Możesz też mieć źle zdefiniowane uprawnienia do "C:\Windows\system32\wbem".

Trustedinstaller-Full-Ten folder, podfoldery i pliki
SYSTEM-Modyfikacja-Tylko ten folder
SYSTEM-Full-Tylko podfoldery i pliki
Administratorzy-Modyfikacja-Tylko ten folder
Administratorzy-Full-Tylko podfoldery i pliki
Użytkownicy-Odczyt i wykonanie-Ten folder, podfoldery i pliki
TWÓRCA-WŁAŚCICIEL-Full-Tylko podfoldery i pliki
WSZYSTKIE PAK. APL.-Odczyt i wykonanie-Ten folder, podfoldery i pliki

To wszystko działa na zwykłym userze.
Czy działa: Msinfo32.exe ?
Czy działa: wbemtest ? Robisz połącz, Połącz, Zapytanie, wklejasz "SELECT Name FROM Win32_PerfRawData_Tcpip_NetworkInterface" i zastosuj, poda Ci karty sieciowe.

Poczytaj :arrow: u wujka Google tam jest wszystko do sprawdzenia, np. naprawa. :arrow: https://spece.it/windows-serwer-artykuly/jak-naprawic-repozytorium-wmi
usługi: :arrow: http://axence.net/help/ne...nabling_wmi.htm
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 23-04-2017, 20:16   

Pitrek napisał/a:
Trustedinstaller-Full-Ten folder, podfoldery i pliki
SYSTEM-Modyfikacja-Tylko ten folder
SYSTEM-Full-Tylko podfoldery i pliki
Administratorzy-Modyfikacja-Tylko ten folder
Administratorzy-Full-Tylko podfoldery i pliki
Użytkownicy-Odczyt i wykonanie-Ten folder, podfoldery i pliki
TWÓRCA-WŁAŚCICIEL-Full-Tylko podfoldery i pliki
WSZYSTKIE PAK. APL.-Odczyt i wykonanie-Ten folder, podfoldery i pliki

Uprawnień nie mogę edytować
Pitrek napisał/a:
Czy działa: Msinfo32.exe ?

Oczywiście, że działa
Pitrek napisał/a:
Czy działa: wbemtest ? Robisz połącz, Połącz, Zapytanie, wklejasz "SELECT Name FROM Win32_PerfRawData_Tcpip_NetworkInterface" i zastosuj, poda Ci karty sieciowe.

Również
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: